Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade – Iedereen kent de tulband met gekonfijte vruchten. En toch zie je de kerstklassieker, die vroeger op elke kersttafel verscheen, nog maar zelden. Jammer, want veel mensen kunnen die cake stiekem best wel waarderen. Misschien wordt het tijd om die klassieker eens een stevige update te geven en het recept van wat andere ingrediënten te voorzien. Een heerlijk luchtige tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade klinkt al heel anders. Daarmee maak je een echte, winterse tulband. Door hem met poedersuiker te bestrooien geef je hem ook nog eens een heel winterse uitstraling. Een leuk en vooral lekker alternatief voor de klassieke variant dus!
Tulband met cranberry’s en sinaasappel
In de winter is er maar weinig vers fruit dat afkomstig is uit Nederland verkrijgbaar. Dat kun je oplossen door sinaasappels te gebruiken. Citrusfruit is in de winter volop verkrijgbaar. Daarnaast worden er in het recept van de tulband met cranberry’s gedroogde cranberry’s gebruikt. Er zijn wel verse cranberry’s te koop in de winter. Maar die zijn zo zuur dat ze niet zo geschikt zijn om in een cake te verwerken. De gedroogde bessen zijn gezoet, en dat maakt ze heel geschikt om in de tulband te verwerken. De witte chocolade die in de tulband gaat maakt er helemaal een feestje van. Wil je variëren met het recept? Je vindt wat tips in de bakinstructie.
Waarom zou je een tulband bakken?
Een tulband is bakplezier eerste klas. Door een cake te bakken in een tulbandvorm, maak je er meteen een cake met een veel luxere uitstraling van dan wanneer je een gewoon rechthoekig cakeblik gebruikt. Met een mooie tulbandvorm scoor je meteen als je een traktatie voor een feestelijke gelegenheid wilt maken. Het is dus echt de moeite waard om, als je regelmatig een cake bakt, eens te investeren in een mooie vorm. Door de winterse uitstraling is de tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade natuurlijk heel erg geschikt om met kerst te serveren.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Tulband met cranberry’s
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram boter
- 250 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 250 gram bloem
- 30 gram custard
- 8 gram bakpoeder
- 1 theelepel vanillesuiker
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 75 gram witte chocolade in stukjes
- 150 gram gedroogde cranberry’s
Bereidingswijze van dit recept
Zo bak je een tulband met cranberry’s:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vet een tulbandvorm in.
Klop de boter met de suiker en de vanillesuiker luchtig.
Neem een royale eetlepel van de bloem af en schud die door de cranberry’s. Hierdoor voorkom je enigszins dat ze gaan zakken.
Zeef de bloem, bakpoeder en de custard en spatel ze er voorzichtig door elkaar. Doe er nu één voor één de eitjes door. Voeg het sap en de rasp van de sinaasappel toe en klop dit tot het heel luchtig is. Spatel er op het laatst de cranberry’s en de stukjes chocolade doorheen.
Doe het beslag in de tulband vorm en laat dit een uurtje bakken tot een satéprikker als je die erin steekt er schoon uit komt.
Haal de vorm uit de oven en leg er een rooster op. Keer dit om en haal de vorm eraf.
Laat de tulband met cranberry’s volledig afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Neem ook eens rozijntjes of stukjes gedroogde abrikozen in plaats van cranberry’s. Wissel af met de chocolade.
Tafel lekker !!
Die tulband ga ik binnenkort maken hij is mooi en lijkt me heerlijk
Heerlijke tulband! Helaas kwam ie niet heel uit de vorm. Nog beter invetten kennelijk.. Ik vind het een aanrader.
Wat jammer dat hij er niet heel uit kwam. Tip: secuur met een borsteltje en gesmolten roomboter invetten en dan bestuiven met bloem. Fijn dat jullie er desondanks toch nog van genoten hebben.
Die tulband ziet er verrukkelijk uit. Die ga ik zeker maken komende week!
Beste Connie,
Even een vraagje: waar om gaan de eieren erin na de bloem? Normaal doe je toch eerst de boter, suiker en de eieren en dan pas de droge bestanddelen?
Ik hoor het graag van je.
Groeten,
Margot
Klopt dat is de meest gebruikte manier, maar zoals met veel dingen kun je het op verschillende manieren bereiden. Wanneer jij de andere volgorde prettiger vind mag je die ook toepassen.
Dank je wel Connie voor je snelle reactie. Ik ga de tulband morgen maken op ” mijn manier”. Zal je laten weten wat het resultaat is. Maar basis is super!!
Fijn weekend!
Groeten,
Margot
Wanneer u de muis op de bovenste foto van het document zet verschijnt er links op de foto een pin button. Zo kunt u deze makkelijk publiceren op Pinterest.
Waarom niet pinnen?