• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Cake

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

Een cake met een winterse uitstraling

Connie Derks door Connie Derks
in Cake
0
Tulband met cranberry's

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade – Iedereen kent de tulband met gekonfijte vruchten. En toch zie je de kerstklassieker, die vroeger op elke kersttafel verscheen, nog maar zelden. Jammer, want veel mensen kunnen die cake stiekem best wel waarderen. Misschien wordt het tijd om die klassieker eens een stevige update te geven en het recept van wat andere ingrediënten te voorzien. Een heerlijk luchtige tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade klinkt al heel anders. Daarmee maak je een echte, winterse tulband. Door hem met poedersuiker te bestrooien geef je hem ook nog eens een heel winterse uitstraling. Een leuk en vooral lekker alternatief voor de klassieke variant dus!

Tulband met cranberry’s en sinaasappel

In de winter is er maar weinig vers fruit dat afkomstig is uit Nederland verkrijgbaar. Dat kun je oplossen door sinaasappels te gebruiken. Citrusfruit is in de winter volop verkrijgbaar. Daarnaast worden er in het recept van de tulband met cranberry’s gedroogde cranberry’s gebruikt. Er zijn wel verse cranberry’s te koop in de winter. Maar die zijn zo zuur dat ze niet zo geschikt zijn om in een cake te verwerken. De gedroogde bessen zijn gezoet, en dat maakt ze heel geschikt om in de tulband te verwerken. De witte chocolade die in de tulband gaat maakt er helemaal een feestje van. Wil je variëren met het recept? Je vindt wat tips in de bakinstructie.

Waarom zou je een tulband bakken?

Een tulband is bakplezier eerste klas. Door een cake te bakken in een tulbandvorm, maak je er meteen een cake met een veel luxere uitstraling van dan wanneer je een gewoon rechthoekig cakeblik gebruikt. Met een mooie tulbandvorm scoor je meteen als je een traktatie voor een feestelijke gelegenheid wilt maken. Het is dus echt de moeite waard om, als je regelmatig een cake bakt, eens te investeren in een mooie vorm. Door de winterse uitstraling is de tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade natuurlijk heel erg geschikt om met kerst te serveren.

 

sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Tulband met cranberry’s

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram boter
  • 250 gram fijne suiker
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 30 gram custard
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 75 gram witte chocolade in stukjes
  • 150 gram gedroogde cranberry’s

Bereidingswijze van dit recept

Zo bak je een tulband met cranberry’s:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet een tulbandvorm in.

Klop de boter met de suiker en de vanillesuiker luchtig.

Neem een royale eetlepel van de bloem af en schud die door de cranberry’s. Hierdoor voorkom je enigszins dat ze gaan zakken.

Zeef de bloem, bakpoeder en de custard en spatel ze er voorzichtig door elkaar. Doe er nu één voor één de eitjes door. Voeg het sap en de rasp van de sinaasappel toe en klop dit tot het heel luchtig is. Spatel er op het laatst de cranberry’s en de stukjes chocolade doorheen.

Doe het beslag in de tulband vorm en laat dit een uurtje bakken tot een satéprikker als je die erin steekt er schoon uit komt.

Haal de vorm uit de oven en leg er een rooster op. Keer dit om en haal de vorm eraf.

Laat de tulband met cranberry’s volledig afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Neem ook eens rozijntjes of stukjes gedroogde abrikozen in plaats van cranberry’s. Wissel af met de chocolade.

Tafel lekker !!

Tags: ChocoladeFruitTulband
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

bananencake met walnoten
Cake

Bananencake met walnoten

Chocolade-sinaasappel muffin
Cake

Chocolade-sinaasappel muffin

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Reacties 10

  1. Hillie says:
    4 jaar geleden

    Die tulband ga ik binnenkort maken hij is mooi en lijkt me heerlijk

    Beantwoorden
  2. Anne says:
    8 jaar geleden

    Heerlijke tulband! Helaas kwam ie niet heel uit de vorm. Nog beter invetten kennelijk.. Ik vind het een aanrader.

    Beantwoorden
    • connie says:
      8 jaar geleden

      Wat jammer dat hij er niet heel uit kwam. Tip: secuur met een borsteltje en gesmolten roomboter invetten en dan bestuiven met bloem. Fijn dat jullie er desondanks toch nog van genoten hebben.

      Beantwoorden
  3. Cornelieke says:
    9 jaar geleden

    Die tulband ziet er verrukkelijk uit. Die ga ik zeker maken komende week!

    Beantwoorden
  4. Margot says:
    10 jaar geleden

    Beste Connie,
    Even een vraagje: waar om gaan de eieren erin na de bloem? Normaal doe je toch eerst de boter, suiker en de eieren en dan pas de droge bestanddelen?
    Ik hoor het graag van je.
    Groeten,
    Margot

    Beantwoorden
    • Connie says:
      10 jaar geleden

      Klopt dat is de meest gebruikte manier, maar zoals met veel dingen kun je het op verschillende manieren bereiden. Wanneer jij de andere volgorde prettiger vind mag je die ook toepassen.

      Beantwoorden
      • Margot says:
        10 jaar geleden

        Dank je wel Connie voor je snelle reactie. Ik ga de tulband morgen maken op ” mijn manier”. Zal je laten weten wat het resultaat is. Maar basis is super!!
        Fijn weekend!
        Groeten,
        Margot

        Beantwoorden
  5. Lekker Tafelen says:
    10 jaar geleden

    Wanneer u de muis op de bovenste foto van het document zet verschijnt er links op de foto een pin button. Zo kunt u deze makkelijk publiceren op Pinterest.

    Beantwoorden
  6. G.W.Maas says:
    10 jaar geleden

    Waarom niet pinnen?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief