• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Citroen pavlova; naar het recept van Nigella Lawson

Redactie door Redactie
in Bakken
1
Citroen pavlova

Citroen pavlova; naar het recept van Nigella Lawson – Nigella Lawson, een veelbesproken vrouw met waarschijnlijk net zoveel fans als mensen die haar toch minder weten te waarderen. Over Nigella zelf vormen we geen mening, dat is ook nergens voor nodig, maar haar recepten spreken ons wel altijd aan. Ooit maakte ze in Masterchef Australië een citroen pavlova met een lemon curd waarvan zij zelf zei dat er zoveel citroen in ging dat je kaken er van zouden samentrekken, en dat klopt deze lemon curd is aan de zure kant. Een pavlova bestaat uit stijfgeklopt eiwit met suiker, lekker zoet dus. Precies de reden waarom de lemon curd aan de zure kant is. De combinatie van zoet en zuur geeft een hemels resultaat.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Citroen pavlova

Porties: 6-8 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 eieren (gebruik alleen de eiwitten)
  • 1 mespunt zout
  • rasp van 1 citroen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 100 gram boter
  • 2 citroenen
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram amandelsnippers
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram mascarpone

Bereidingswijze van dit recept

Pavlova;

  • 4 eieren (gebruik alleen de eiwitten)
  • 1 mespunt zout
  • rasp van 1 citroen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels maïzena

Splits de eieren. Voor de pavlova gebruik je enkel het eiwit. In het recept van de lemon curd gebruik je 2 eidooiers, de overige eidooiers blijven over, gooi ze niet weg maar gebruik ze om bijvoorbeeld zelf mayonaise of banketbakkersroom te maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten met het zout stijf in een vetvrije kom. Mix er vervolgens eetlepel voor eetlepel de suiker doorheen en mix net zolang tot de suiker opgelost is en je eiwit mooi stijf en glanzend is. Strooi over de stijfgeslagen eiwitten, de maizena en de rasp en schenk het sap erbij. Schep nu voorzichtig alles onder elkaar tot het goed vermengd is. Schep niet meer dan noodzakelijk.
Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier en smeer hierop het eiwit uit in een cirkel met een doorsnee van ongeveer 23 centimeter. Dit hoeft niet netjes, het mag er best een beetje robuust uitzien. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en verlaag direct de temperatuur naar 120 graden. Bak je pavlova nu voor 1,5 uur. Na anderhalf uur zet je de oven uit, zet de deur van je oven een stukje open maar laat de pavlova in de oven verder afkoelen.

Lemon curd;

  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 100 gram boter
  • 2 citroenen
  • 150 gram fijne kristalsuiker

Rasp de citroenen en pers ze vervolgens uit. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en roer alles goed door elkaar. Plaats de pan op een middelhoog vuur en roer continue. Neem af en toe de pan van het vuur, even lichtjes laten afkoelen en weer op het vuur plaatsen, net zolang tot de curd mooi is ingedikt, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Overige decoratie;

  • 50 gram amandelsnippers
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram mascarpone

Doe de amandelsnippers in een droge koekenpan en rooster deze licht bruin. Houd de pan in beweging anders branden de snippers aan. Klop de mascarpone los en voeg hierbij de slagroom. Mix beide tot bijna stijf.

Verwijder het bakpapier van de pavlova, smeer de lemon curd op de pavlova, niet te dik maar wel tot helemaal aan de randen van de pavlova. Over de lemon curd strijk je de room/mascarpone. Over de room/mascarpone strooi de de geroosterde amandelsnippers.

Tafel lekker !!

DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kruisbessentaart met schuim
Taart

Kruisbessentaart met schuim; of maak er een kruisbessenvlaai van

Karnemelkcake met een fris laagje limoen
Cake

Karnemelkcake met een fris laagje limoen; een verrassend frisse traktatie

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout
Taart

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout; van verse pruimen

Streusel kuchen met zomerfruit
Bakken

Streusel kuchen met zomerfruit: vers gebakken en origineel

Banketbakkersroom
Bakken

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!