• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

0
Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

Farinata, Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel

Dit is voorlopig mijn laatste recept uit de serie “pannenkoeken en platbrood van kikkererwtenmeel“: De Italiaanse manier om een platbrood te bakken. Eerder maakte ik het Franse platbrood, genaamd socca en het Indiase brood, genaamd pudla besan.

Om een Farinata di ceci te bakken, heb je een pizzavorm nodig of een andere platte ronde bakvorm met een doorsnede van ca. 25 cm. De farinata di ceci, kortweg farinata staat ook onder de naam cecina bekend. Het hangt er maar vanaf in welk deel van Italië je zit. Farinata betekent meel, ceci betekent kikkerwten. En natuurlijk, net als voor de socca en de pudla besan, geldt ook hier: er zijn heel veel recepten voor farinata of cecina in omloop en allemaal zijn ze net even anders. De bedoeling is in ieder geval dat je een platbrood bakt, dat aan de buitenkant knapperig is/een korstje heeft, maar dat van binnen smeuïg blijft. Het beslag moet een paar uur rusten voor je gaat bakken! Minimaal 2 uur, maar je kan het ook een nacht laten staan.

Eigenlijk moet de farinata in een houtoven gebakken worden, net als de pizza. Met een houtoven krijg je een veel beter resultaat dan met een gewone oven. Maar ja, wie heeft er nou een echte houtoven (pizza oven)? Ik niet! Daarom, hoewel het recept op papier eenvoudig lijkt…moet je een beetje schipperen om een platbrood te krijgen dat helemaal naar je zin is.

Alle ovens wijken iets af van elkaar, wist je dat?

Er kan een zekere speling zitten tussen de temperatuur die je instelt en de temperatuur die je oven feitelijk bereikt. Het kan best zijn dat je jouw oven op, laten we zeggen 200°C instelt, maar dat de feitelijke temperatuur 215-220 graden wordt of juist lager dan 200 graden. Het zijn precies die afwijkingen tussen alle ovens, die er toe bij kunnen dragen dat recepten soms op een teleurstelling uitlopen. Hou dit in gedachten als je de farinata wil bakken. Je moet zelf bepalen of je de temperatuur in de loop van het bakproces iets moet verhogen of verlagen of dat je baktijd iets verlengt of verkort.

Hoe wordt de farinata gegeten?

De farinata wordt net als de socca als snack en als straatvoedsel gegeten. In puntjes geserveerd en uit de hand gegeten, als beleg in een focaccia, of als beleg op een pizza. In sommige delen van Italië voegt men nog uien, worst en/of kaas aan het beslag toe om een stevigere maaltijd te creëren. Die stevigere versie van de farinata zie je terug in landen als Argentinië en Uruguay en heet daar fainá.

Italiaans platbrood van kikkerwtenmeel bakken

  • Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata100 gram kikkererwtenmeel (besan)
  • 300 ml water
  • 3 el olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • rozemarijn (optioneel) of een ander vers kruidenmengsel

Maak het beslag op de zelfde manier als voor de socca. Doe het kikkererwtenmeel in een beslagkom en voeg al roerend het water beetje bij beetje toe. De klontjes die je er niet uit krijgt, zullen na de rustperiode verdwenen zijn. Laat het beslag tenminste 2 uur rusten buiten de koelkast.

Verhit de oven voor op 220°C.
Roer het beslag nog een keer goed door en breng het op smaak met een flinke snuf zout, een beetje peper en wat gehakte rozemarijn. Vet een pizzavorm in met 1 el olijfolie. Schenk het beslag uit in de vorm. Roer de resterende 2 eetlepels olie nu met een houten lepel door het beslag en manoeuvreer de bakvorm voorzichtig richting oven. Pas op, het beslag is heel dun en kan makkelijk over de rand van je pizzavorm klotsen.

Bak de farinata ongeveer 15 minuten op 220°C of tot de massa een vaste vorm heeft gekregen en zet de oven daarna op de grillstand zodat de bovenkant van de farinata een mooi bruin korstje krijgt. Neem de vorm uit de oven en bestrooi de farinata rijkelijk met versgemalen zwarte peper. (Ik heb op het laatst nog wat tomaatjes meegebakken, zoals je op de foto kunt zien.)

Ook lekker met wat versgeraspte Parmezaan – combineer met een Italiaanse groenteschotel.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.