• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

Redactie door Redactie
in Bakken
0
Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

Farinata, Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel

Dit is voorlopig mijn laatste recept uit de serie “pannenkoeken en platbrood van kikkererwtenmeel“: De Italiaanse manier om een platbrood te bakken. Eerder maakte ik het Franse platbrood, genaamd socca en het Indiase brood, genaamd pudla besan.

Om een Farinata di ceci te bakken, heb je een pizzavorm nodig of een andere platte ronde bakvorm met een doorsnede van ca. 25 cm. De farinata di ceci, kortweg farinata staat ook onder de naam cecina bekend. Het hangt er maar vanaf in welk deel van Italië je zit. Farinata betekent meel, ceci betekent kikkerwten. En natuurlijk, net als voor de socca en de pudla besan, geldt ook hier: er zijn heel veel recepten voor farinata of cecina in omloop en allemaal zijn ze net even anders. De bedoeling is in ieder geval dat je een platbrood bakt, dat aan de buitenkant knapperig is/een korstje heeft, maar dat van binnen smeuïg blijft. Het beslag moet een paar uur rusten voor je gaat bakken! Minimaal 2 uur, maar je kan het ook een nacht laten staan.

Eigenlijk moet de farinata in een houtoven gebakken worden, net als de pizza. Met een houtoven krijg je een veel beter resultaat dan met een gewone oven. Maar ja, wie heeft er nou een echte houtoven (pizza oven)? Ik niet! Daarom, hoewel het recept op papier eenvoudig lijkt…moet je een beetje schipperen om een platbrood te krijgen dat helemaal naar je zin is.

Alle ovens wijken iets af van elkaar, wist je dat?

Er kan een zekere speling zitten tussen de temperatuur die je instelt en de temperatuur die je oven feitelijk bereikt. Het kan best zijn dat je jouw oven op, laten we zeggen 200°C instelt, maar dat de feitelijke temperatuur 215-220 graden wordt of juist lager dan 200 graden. Het zijn precies die afwijkingen tussen alle ovens, die er toe bij kunnen dragen dat recepten soms op een teleurstelling uitlopen. Hou dit in gedachten als je de farinata wil bakken. Je moet zelf bepalen of je de temperatuur in de loop van het bakproces iets moet verhogen of verlagen of dat je baktijd iets verlengt of verkort.

Hoe wordt de farinata gegeten?

De farinata wordt net als de socca als snack en als straatvoedsel gegeten. In puntjes geserveerd en uit de hand gegeten, als beleg in een focaccia, of als beleg op een pizza. In sommige delen van Italië voegt men nog uien, worst en/of kaas aan het beslag toe om een stevigere maaltijd te creëren. Die stevigere versie van de farinata zie je terug in landen als Argentinië en Uruguay en heet daar fainá.

Italiaans platbrood van kikkerwtenmeel bakken

  • Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata100 gram kikkererwtenmeel (besan)
  • 300 ml water
  • 3 el olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • rozemarijn (optioneel) of een ander vers kruidenmengsel

Maak het beslag op de zelfde manier als voor de socca. Doe het kikkererwtenmeel in een beslagkom en voeg al roerend het water beetje bij beetje toe. De klontjes die je er niet uit krijgt, zullen na de rustperiode verdwenen zijn. Laat het beslag tenminste 2 uur rusten buiten de koelkast.

Verhit de oven voor op 220°C.
Roer het beslag nog een keer goed door en breng het op smaak met een flinke snuf zout, een beetje peper en wat gehakte rozemarijn. Vet een pizzavorm in met 1 el olijfolie. Schenk het beslag uit in de vorm. Roer de resterende 2 eetlepels olie nu met een houten lepel door het beslag en manoeuvreer de bakvorm voorzichtig richting oven. Pas op, het beslag is heel dun en kan makkelijk over de rand van je pizzavorm klotsen.

Bak de farinata ongeveer 15 minuten op 220°C of tot de massa een vaste vorm heeft gekregen en zet de oven daarna op de grillstand zodat de bovenkant van de farinata een mooi bruin korstje krijgt. Neem de vorm uit de oven en bestrooi de farinata rijkelijk met versgemalen zwarte peper. (Ik heb op het laatst nog wat tomaatjes meegebakken, zoals je op de foto kunt zien.)

Ook lekker met wat versgeraspte Parmezaan – combineer met een Italiaanse groenteschotel.

Tags: BroodPlatbrood
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Blondie met rabarber
Gebak

Friszoete blondie met rabarber en witte chocolade

Kaaskletskoppen
Hartig

Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Aardbeienslofje
Gebak

Aardbeienslofje met verse room en Hollandse aardbeien

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

Reacties 2

  1. Itie de groot says:
    9 jaar geleden

    Hallo ik heb de Italiaans platbrood gebakken maar aan 1 kant blijft hij zacht wat doe ik verkeerd

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Het brood blijft zacht aan de onderzijde Itie, dit is alleen te voorkomen door het halverwege over te schuiven op een pizzavorm met gaatjes aan de onderzijde.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief