Een slofje is zo’n gebakje waar altijd plek voor is. Die brosse bodem van roomboterdeeg, een zachte laag banketbakkersroom en verse aardbeien erop – dat is gewoon feest op een bordje. Je maakt het met sloffendeeg, een simpel maar slim deeg met iets meer bakpoeder dan normaal. Daardoor wordt de bodem lekker bros, en door de room mee te bakken blijft het midden zacht.
Gebruik echt goede aardbeien. De Hollandse van de koude grond zijn het allerlekkerst, vol smaak en lekker stevig. In het voorjaar zijn ze er vaak nog niet, dus wacht liever even of gebruik tijdelijk ander fruit. Buitenlandse aardbeien ogen mooi, maar smaken vaak waterig omdat ze onrijp geplukt worden.
Een slofje maken is niet ingewikkeld. Je hoeft alleen de room goed af te koelen voor je de slagroom erdoor spatelt, en laat de randjes vrij als je de room opspuit – zo komt dat mooie opstaande randje vanzelf. Serveer ze op een schaal of bordje, met de aardbeien royaal verdeeld.
Tip: maak er gewoon een paar extra, je kunt de bodempjes prima invriezen.
Gebakjes met aardbeien waar je niet van af kunt blijven
Iedereen houdt van gebakjes met aardbeien. Ook jij kunt met onze recepten en tips thuis de lekkerste aardbeiengebakjes maken.
Aardbeienslofje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram boter
- 90 + 20 gram kristalsuiker
- 90 gram witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- mespuntje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 ml volle melk
- 20 gram custardpoeder
- 100 ml slagroom
- 500 gram aardbeien
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardbeienslofjes:
Begin met het maken van de gele room door de 20 gram suiker te mengen met de custardpoeder. Voeg er een scheutje van de melk aan toe en roer goed door. Giet de rest van de melk in een steelpannetje en roer daar het papje doorheen. Breng dit al roerende aan de kook. Als de gele room kookt, mag hij van het vuur af. Giet de gele room op een bord om af te koelen. Dek het af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen.
Maak het sloffendeeg door de boter en de suiker met een mixer te mengen. Voeg het ei er aan toe en mix tot dit is opgenomen. Zeef de bloem samen met de bakpoeder en meng dit kort door het botermengsel tot het samenkomt. Haal het deeg uit de kom en kneed het heel kort even door.
Verwarm de oven voor op 180 graden en Vet de sloffenvormpjes in met boter. Rol het deeg met een beetje bloem uit tot 1,5 cm dikte. Steek ze uit met het sloffenvormpje en zet ze met een kleine afstand op een met bakpapier beklede bakplaat. Hoeveel slofjes je uit het deeg haalt hangt af van de grootte van je vormpjes, de maten hiervan kunnen nogal verschillen.
Roer de gele room door en doe hiervan ongeveer de helft in een spuitzak. Spuit op ieder lapje deeg een streep gele room, laat de randen vrij zodat ze mooi omhoog komen tijdens het bakken. Bak de slofjes in ongeveer 12-15 minuten lichtbruin. De binnenkant blijft vrij bleek. Bak ze niet te lang, anders worden ze te hard. Ze horen zacht te zijn als ze uit de oven komen. Haal de vormpjes direct van de slofjes en laat ze zo helemaal afkoelen.
Gebruik je een cupcakevorm? Vet deze dan in met boter en knip eventueel rondjes van bakpapier voor de bodempjes. Steek met een glas cirkels, net zo groot als de bodem van de vorm. Spuit gele room op het deeg, maar laat de randen vrij. Bak ze lichtbruin. Haal de vorm uit de oven en laat die 10 minuten rusten zodat het deeg iets steviger wordt. Draai de vorm om of haal de slofjes voorzichtig met een spateltje uit de vorm. Laat helemaal afkoelen.
Roer de gele room even goed door. Klop de slagroom stevig en roer hiervan ongeveer 1/3 door de gele room. Schep er de rest van de slagroom doorheen en doe alles in een spuitzak. Spuit gele room op de sloffenbodempjes en verdeel er de aardbeien mooi over. Bewaar de aardbeienslofjes in de koelkast tot gebruik
Tafel lekker !!