Apfelstrudel van filodeeg – De Apfelstrudel kent eigenlijk iedereen wel. Het doet je ongetwijfeld denken aan gezellige terrassen op besneeuwde hellingen in wintersportgebieden. Warme apfelstrudel met vanillesaus en een kop warme chocolademelk. Creëer dat heerlijke verwenmomentje ook eens thuis. Appels, kaneel, rozijnen een scheutje rum en heerlijk krokant filodeeg. Daar maken we graag even tijd voor. Toch? Serveer de warme apfelstrudel als gebakje bij een flinke mok hot chocolat of serveer apfelstrudel als dessert met een bol ijs en een flinke toef slagroom.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Apfelstrudel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 grote appels (Kies voor een stevige zure appel bijv: Jonagold )
- 40 gr. bruine basterd suiker
- ½ theelepel kaneel
- 2 eetl. rum
- 80 gram krenten en rozijnen
- 1 eetlepel custard poeder
- 40 gr. licht geroosterde hazelnoten
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 4 vellen filodeeg (ongeveer 20x40cm)
- 40 gram ontbijtkoek
- 75 gram gesmolten roomboter
- schone theedoek
- bloem om te bestrooien
- 1 geklutst ei
Bereidingswijze van dit recept
Apfelstrudel zelf maken doe je zo:
Vellen filodeeg zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Om een groter formaat te krijgen kunt u de licht ingevette vellen iets overlappend tegen elkaar leggen.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in blokjes. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan liefst met een dikke bodem, schep het mengsel goed om en laat het 10 minuten al roerend, smoren. Daarna goed laten afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg 1 vel filodeeg op een licht bebloemde theedoek, en smeer in met de gesmolten boter. Leg het volgende vel erop en smeer ook weer in met boter, herhaal dit totdat u 4 filodeegvellen op elkaar heeft.
Leg het filodeeg die u niet nog niet gebruikt onder een vochtige (thee)doek om uitdroging te voorkomen!
Verkruimel de ontbijtkoek en verdeel over het filodeeg. In een traditionele strudel worden meestal gebakken broodkruimels gebruikt om het vocht dat uit de appels komt te absorberen. Ik heb in dit geval gekozen voor ontbijtkoek; het heeft dezelfde werking, maar geeft daarnaast ook een lekkere kruidige smaak.
Leg de vulling op één van de randen, en rol met behulp van de theedoek het deeg voorzichtig op. Strijk het einde in met het ei wat zorgt voor een plakrand. Doe dit ook bij de zijkanten zodat de rol ook aan de zijkanten dichtgeplakt kan worden. Leg de rol op een met bakpapier bekleedde bakplaat en strijk hem voor het bakken in met het ei. Bak de apfelstrudel in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Haal de apfelstrudel uit de oven en smeer de bovenkant in met de overgebleven gesmolten boter. Bestrooi hem voor opdienen met poedersuiker.
Apfelstrudel is het lekkerste als hij warm opgediend wordt met (bij voorkeur) vanillesaus en/of vanille-ijs.
Tafel lekker !!