Appel Berliner – Of op z’n Duits, Apfel Krapfen.
De Berliner bol, maar dan anders
Berliner bollen of Krapfen zijn vrij bekend, het zijn ronde broodjes van een rijk gistdeeg die gefrituurd worden. Ze hebben de zo bekende witte streep aan de zijkant. Die streep ontstaat doordat de bol aan 2 kanten gebakken wordt. Als de bol dan mooi luchtig is, ontstaat die streep. De luchtigheid houdt de bol drijvend en zo raakt het midden de olie niet, waardoor de Berliner bol daar niet verkleurt.
Berliner bollen worden meestal gevuld met een jam of met banketbakkersroom. De Berliner bol kent ook nog een in Nederland minder bekende, maar in Duitsland heel geliefde, variant. De appel Berliner!
Wat is een appel Berliner?
De appel Berliner of de Apfel Krapfen wordt gemaakt van vrijwel hetzelfde deeg, maar in plaats van er bollen van te maken wordt het deeg nu uitgerold, gevuld, weer opgerold en in plakken gesneden, net als bij kaneelbroodjes. Na een goede rijs worden ze in de olie gebakken. De broodjes zijn, als je het goed doet, superluchtig en door de appel lekker fris van smaak. Warm zijn ze het allerlekkerst, maar ook koud zijn ze erg geliefd.
Een onverwacht bijzondere vulling
Er zijn erg veel verschillende variaties van de appel Berliner. Vooral de vulling verschilt nogal eens. Vaak wordt er een gele room met appels gebruikt, of gesmolten boter waar de appels over gestrooid worden. Maar ook met een soezenbeslag en appels als vulling is het een erg leuk recept.
Het recept voor de appel Berliner maak je met 2 soorten appels. Het friszure van de goudrenet is heerlijk, maar de goudrenet kookt ook snel tot moes. Als je de goudrenet dan combineert met jonagold, krijg je meer structuur in de vulling. Zo heb je het beste van twee werelden. Het is wel belangrijk om de appels niet te grof te snijden. Met fijngesneden appel is het veel makkelijker op te rollen.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appel Berliner of Apfel Krapfen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 200 gram lauwwarme melk
- 2 eidooiers
- 1 theelepel zout
- 60 gram suiker
- 45 gram gist
- 30 gram vanillesuiker
- 100 gram roomboter
- rasp van 1 citroen
- Voor de vulling:
- 160 gram water
- 75 gram boter
- 90 gram bloem
- 3 eieren
- 1 theelepel suiker
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel kaneel
- 600 gram appels Goudrenet en Elstar gemengd
- het sap van een halve citroen
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je het deeg voor de appel Berliner of apfel krapfen:
Doe de melk en de suiker in een kom en los de gist er in op.
Voeg de dooiers toe en roer door.
Schud de bloem over het mengsel en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe.
Kneed er in ongeveer 10 minuten een soepel, maar toch stevig deeg van.
Dek de kom af met plasticfolie en zet op een warm plekje weg.
Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling voor de appel Berliner of apfel krapfen.
Maak een soezendeeg door het water, de suiker, het zout en de boter aan de kook te brengen.
Voeg er de bloem aan toe en blijf goed roeren tot de bloem gaar is. De bloem is gaar als er een dun deeglaagje op de bodem komt en het deeg een bal vormt.
Doe het deeg in een kom en roer er met een mixer een voor een de eieren doorheen. Roer er op het laatst een halve theelepel kaneel doorheen en zet opzij.
Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Besprenkel ze met een beetje citroenrasp om verkleuren te voorkomen.
Zet 2 bakplaten of een paar stevige placemats of snijplanken klaar om de appel Berliner op te laten rijzen. Het is namelijk makkelijk als je ze kunt verplaatsen. Bekleed ze met bakpapier of besmeer ze met een beetje olie om plakken te voorkomen.
Besmeer je werkplek licht met olie en leg hierop je deeg. Duw er voorzichtig de meeste lucht uit en rol het deeg uit tot een plak van 30 x 60 cm. Zorg ervoor dat de plak niet aan je werkplek blijft plakken. Voeg eventueel nog wat olie toe.
Besmeer de deegplak gelijkmatig met het soezenbeslag. Strooi de appels erover, maar laat onderaan een rand vrij.
Rol de deegplak stevig, maar voorzichtig, op. Snijd de rol in 20 plakken van 3 cm.
Leg de appel Berliner op het bakpapier en laat dit een half uur rijzen.
Meng de suiker met kaneel voor de kaneelsuiker.
Verhit zonnebloemolie tot 165 graden. Gebruik een taartschep op pannenkoekmes om de appel Berliners te verplaatsen.
Leg de appel Berliner voorzichtig met de bovenkant naar beneden in de olie.
Begin eerst met 1 appel Berliner om te kijken hoe groot ze worden, zodat je weet hoeveel er ongeveer in de pan passen.
Doe de deksel op de pan en laat 3 minuten narijzen en bakken.
Draai met behulp van een vork om en bak de andere kant ook 2 tot 3 minuten tot mooi bruin en gaar.
Leg ze op een rooster met keukenpapier. Bak zo alle appel Berliners.
Bestrooi de appel Berliners als ze net uit de olie komen met een beetje kaneelsuiker.
Als je van een royale suikerlaag houdt, zou je de appel Berliner ook in de suiker kunnen dippen. Doe dit wel direct na het bakken anders blijft de suiker niet hangen. De appel Berliners of apfel krapfen zijn warm natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook koud serveren.
Tafel lekker !!