Appelbeignets met oliebollenbeslag – De tijd om appelbeignets te eten komt er weer aan. Want aan het eind van het jaar eet heel Nederland behalve oliebollen ook appelbeignets. Natuurlijk kun je ze gaan halen bij een oliebollenkraam. Maar waarom zou je niet eens zelf de keuken induiken om ze te maken? Zeker als je toch al zelf oliebollen gaat bakken, maak je ze in een moeite door. Want je maakt de appelbeignets uit dit recept met oliebollenbeslag. Verras je familie en vrienden dus ook eens appelbeignets op je nieuwjaarsparty!
Appelbeignets van bladerdeeg? Of oliebollenbeslag?
Origineel worden appelbeignets gemaakt met bladerdeeg. Zo zie je ze dan meestal ook bij de banketbakker liggen. Vind je het teveel gedoe om met bladerdeeg én beslag aan de gang te gaan? Het kan ook anders. Appelbeignets met oliebollenbeslag komen ook veel voor. Het handige is in dat geval natuurlijk dat je met dezelfde ingrediënten dan zowel oliebollen als appelbeignets kunt bakken. Dat scheelt je dus tijd, en je hoeft niet allerlei verschillende ingrediënten in huis te halen. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Gebruik de juiste appels om beignets van te maken
Let er op dat je de juiste appels gebruikt om appelbeignets met oliebollenbeslag te maken. Je gebruikt voor dit recept schijven appel. Meestal worden er goudrenetten gebruikt, maar wel ook vaak Elstar of Jonagold. Om er beignets van te maken worden ze gebakken in een iets slapper beslag. We delen graag het recept voor dit beslag met je. Wil je ook oliebollen maken van dit beslag? Maak dan hetzelfde beslag, maar neem 250 ml in plaats van 300 ml melk. Je kunt ook meer van het beslag tegelijk maken, er eerst oliebollen meebakken en er dan halverwege extra melk bij doen. Roer dit dan even goed door en laat het eerst nog 15 minuten staan om te rijzen. Maak er dan vervolgens de heerlijke appelbeignets met oliebollenbeslag van.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelbeignets met oliebollenbeslag
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 goudrenetten
- 250 gram bloem
- 300 ml lauwe melk
- 12 gram verse of 4 gram droge gist
- 5 gram zout
- 25 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 10 gram gesmolten boter
- 1/2 ei
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 2-3 liter zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelbeignets met oliebollenbeslag:
Meng in een grote kom de gist, suiker, vanillesuiker en 2/3 van de lauwe melk. De melk mag niet heet zijn!
Voeg er de bloem aan toe en meng goed tot een samenhangend en klontvrij geheel.
Voeg er nu beetje bij beetje de rest van de melk aan toe en roer steeds goed door.
Voeg er dan de gesmolten boter en het zout aan toe en kneed minimaal 5 minuten tot zich gluten vormen. Dek de kom af met huishoudfolie en zet minimaal een half uur op een warme plek.
Schil intussen de appels.
Maak van 100 gram suiker en kaneel, op een bord, kaneelsuiker.
Zet een pan met zonnebloemolie klaar.
Zet ook een vergiet in een kom en een schaal klaar.
Verwarm de zonnebloemolie tot 180/190 graden.
Haal een schijf appel door het beslag en draai om. Doe de appel met beslag voorzichtig in de hete olie. Als een kant mooi bruin is draai je de appelbeignets met oliebollenbeslag om. Bak afhankelijk van grootte en dikte 5 tot 10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Haal de appelbeignets met een schuimspaan uit de pan, leg ze in een vergiet en laat even staan.
Wentel de hete appelbeignets met oliebollenbeslag vervolgens door de kaneelsuiker en leg ze op een bord.
Serveer de appelbeignets met oliebollenbeslag liefst warm maar ook koud zijn ze erg lekker.
Tafel lekker !!
Inmiddels ben ik een groot fan van Lekkertafelen en van de recepten van Connie.
Nooit geweten dat je minsten 5 minuten moet mixen zodat de gluten vrij komen.
Altijd fijn om weer wat te leren en uit te proberen.
Fijn om te horen Lenie dat je onze recepten zo waardeert. Leren doen we allemaal nog iedere dag dus blijf ons volgen voor nog meer leuke en handige tips.