Appelflappen ā Makkelijk te maken en erg lekker. Als je appelflappen zelf maakt zet je er met trots je tanden in.
Appelflappen zijn altijd lekker en snel gemaakt
Appelgebak is altijd lekker, zeker als het gebak nog warm is. Een appeltaart maken is nog best wel een flinke klus en die moet lang in de oven, maar appelflappen zijn lekker snel gemaakt. Het leuke is dat ook kinderen ze kunnen maken.
Appelflappen zijn sneller gemaakt dan appeltaart. Kinderen kunnen dat ook!
Bladerdeeg zelf maken of toch…
Je kunt natuurlijk ook bladerdeeg zelf maken, dat is echt leuk om te doen, maar best wel een tijdrovende klus. Voor het gemak kun je ook plakjes bladerdeeg uit de diepvries gebruiken, die per 10 stuks verpakt zitten. Gebruik liefst wel de variant met roomboter, want als je dan voor het gemak kiest, wil je ook voor het beste gemak gaan. Dat zorgt tenslotte voor de allerlekkerste appelflappen.
Zo gaat er de dubbele hoeveelheid appel in
Je kunt de plakjes deeg vullen met rauwe stukjes appel, lekker en helemaal goed. Je maakt dan met een appel ongeveer 6 appelflappen. Als je de stukjes appel eerst even gaar bakt in een koekenpan en alle vocht laat verdampen, kun je er maar 3 mee vullen. Dat betekent dus dat daar het dubbele aan appel in zit. Het voordeel hiervan is ook dat je plakjes bladerdeeg minder snel stuk gaan omdat de appel zachter is. Zorg er wel voor dat de appelstukjes goed koud (afgekoeld) zijn, anders wordt het een lastige klus.
Handige tips voor het maken van de mooiste appelflappen:
- Gebruik koude plakken bladerdeeg, haal ze niet allemaal gelijk uit de koelkast, maar maak ze per twee.
- Maak een papje van bloem en water om te gebruiken als lijm.
- Laat de dunne laagjes plastic op de plakjes zitten tijdens het vouwen, zo blijven de plakjes beter in vorm. Haal ze er pas af als je de zijkanten goed hebt aangeduwd met een vork.
- Maak van de kant met de groeven van de vork, de onderkant, voor mooie gave appelflappen.
- Gebruik geen water maar leg de pakketjes direct na het verwijderen van de folie in de suiker.
- Prik 2 kleine gaatjes in de bovenkant om scheuren of lekken te voorkomen.
- Open de deur van de oven niet tijdens het bakken en bak ze goudbruin en goed gaar.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelflappen zelf gebakken het allerlekkerst
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 1 pakje roomboter bladerdeeg van 10 stuks
- 3 Jonagold of Elstar appels
- 250 gram niet te fijne suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 eetlepel bloem
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelflappen:
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Bak de stukjes appel eventueel eerst voor en laat ze goed afkoelen. Doe 1 eetlepel suiker en 1 theelepel kaneel bij de appels en meng door elkaar.
Maak een papje van de bloem met een klein beetje water voor de lijm.
Doe de overige suiker op een bord.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal steeds 2 plakjes ontdooit bladerdeeg uit de koelkast en beleg die met appel.
Bestrijk de randen met het bloempapje en vouw de pakketjes dicht. Druk de randen aan met een vork.
Haal nu pas het plastic velletje van het bladerdeeg en leg de pakketjes met de egale kant in de suiker.
Leg ze met de suikerkant naar boven op de bakplaat zodat ze elkaar net niet raken. Ze krimpen tijdens het bakken en zo kunnen ze bij een standaard maat oven allemaal op 1 bakplaat.
Maak de rest van de appelflappen. Prik met een prikker 2 kleine gaatjes in de bovenkant van de appelflappen.
Bak de appelflappen in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.Ā Pas op, de suiker wordt erg heet! Dus een klein beetje geduld heb je echt nodig.
Tafel lekker !!