Appelgebak – Vooral in de herfstmaanden is appelgebak populair. De heerlijke geuren van appel en kaneel zijn een echte publiekslieveling. Je denkt dan al snel aan de bekende appeltaart. Maar dit keer noem je het niet voor niets appelgebak. Je kunt het ook een appelslof noemen.
Sloffendeeg
Dit heerlijke appelgebak maak je met een sloffendeeg als basis. De naam slof is mogelijk te danken aan de bakvorm die met een beetje fantasie wel iets weg heeft van een slof. Het sloffendeeg is door de toevoeging van bakpoeder heerlijk bros van structuur. Meestal wordt een slof gevuld met frangipane, maar er bestaan ook versies waarbij de frangipane vervangen is door gele room die dan meegebakken wordt. Die basis is makkelijk te combineren met veel verschillende vullingen, denk hierbij aan een bavarois of aan vers fruit.
De receptuur voor dit appelgebak bestaat uit verschillende onderdelen. Let dus goed op als je dit gaat maken.
De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor 2 stuks ovaal of een ronde van 24 cm doorsnede.
Het sloffendeeg voor dit appelgebak maak je zo
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram roomboter
- 90 gram kristalsuiker
- 90 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- snuf zout
- theelepeltje vanillesuiker
De frangipane maak je zo
- 65 gram amandelmeel
- 65 gram suiker
- 65 gram roomboter
- 1 ei
- snufje zout
- 20 gram bloem
Klop de boter met de suiker en het zout luchtig, klop het ei erdoorheen. Spatel de bloem met het amandelmeel er kort doorheen. Doe de vulling in een spuitzak met rond spuitmondje.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Kneed het sloffendeeg kort door en rol dit uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 7 mm. Steek nu met je bakvorm het deeg uit en haal het overige deeg weg. Steek voor de ovale vorm 2 maal uit en leg ze met voldoende tussenruimte op het papier. Let wel de vorm moet om het deeg blijven zitten tijdens het bakken. Je kunt hiervoor ook de rand van je springvorm gebruiken als je niet beschikt over een sloffenvorm. Spuit nu de frangipane op het deeg en laat ongeveer een cm van de kant vrij. Bak de bodem ongeveer 20 minuten voor de ovalen en 25-30 minuten voor een ronde. Haal na het bakken de rand gelijk weg en laat op de bakplaat afkoelen.
Appelgebak met banketbakkersroom
De vulling met banketbakkersroom vind je ergens anders op de website. Zie onderstaande link:
Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten
Er zijn heel veel redenen te bedenken om zelf banketbakkersroom te maken, de belangrijkste is dat het echt heel erg lekker is.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelgebak of Slof met appeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 recept sloffendeeg ( in de tekst boven dit recept )
- 1 recept Frangipane ( in de tekst boven dit recept )
- 1 recept banketbakkersroom ( link in de tekst boven dit recept )
- 500 gram Jonagold appels in reepjes of blokjes
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel kaneel
- 2 stroopwafels in stukjes
Bereidingswijze van dit recept
Appelgebak of slof met appeltjes maak je zo:
Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe de eetlepel water met de suiker in een steelpannetje en laat dit zonder er in te roeren verkleuren tot een lichte karamel. Als de karamel de juiste kleur heeft, doe er dan de appeltjes in en laat dit even goed door verwarmen. Let op dit kan spetteren!! Eerst zal de karamel gaan klonteren, maar als alles goed door verhit is zal deze weer smelten. Laat de appeltjes niet te gaar worden. Strooi er wat kaneel over en laat de appels in een vergiet afkoelen.
Verdeel de banketbakkersroom royaal over de bodem en leg hier de afgekoelde en uitgedrupte appeltjes mooi overheen. Snijd de stroopwafel in kleine blokjes en strooi die eroverheen.
Tafel lekker !!