Appelkoek – De gevulde koek is een van de meest bekende klassieke koeken in Nederland. De combinatie van boterdeeg, gevuld met zoete amandelspijs, wordt door bijna iedere zoetekauw gewaardeerd. Maar wat als je het amandelspijs vervangt door een lekkere dikke schijf appel? Hiermee maak je een echt lekkere koek met een frisse fruitige vulling. En lekker dat die is!
Een met appel gevulde roomboterkoek
Iedere koek die je vult, is natuurlijk een gevulde koek. De naam gevulde koek zou hier ook gebruikt mogen worden. Om verwarring te voorkomen met de met amandelspijs gevulde koek heet de koek van dit recept appelkoek.
Het deeg voor de appelkoek maak je natuurlijk met roomboter. Koop als je de mogelijkheid hebt eens echte boeren roomboter, daarmee bak je ongelooflijk lekkere appelkoek. Het deeg verschilt bijna niet van het deeg van de traditionele gevulde koek. Het enige verschil is dat je bij de appelkoek een beetje kaneel toevoegt, omdat dat zo lekker is bij appel.
De appel is de ster van de show
Hoe je je het deeg voor de appelkoek maakt, en waarmee je het deeg maakt is heel belangrijk, maar welke appel je kiest, is zeker zo belangrijk. Het moet een stevige appel zijn die niet veel vocht loslaat en die voldoende stevigheid heeft. Zou je een goudrenet gebruiken, dan krijg je een koek met een zompige bodem, omdat die goudrenet moes wordt. Een elstar is de perfecte appel voor de appelkoek. Een elstar wordt geen moes, maar laat wel een beetje sap los tijdens het bakken. Om dat beetje sap op te vangen, haal je de appel door een mengsel van amandelmeel en suiker. Een mooie bijkomstigheid is dat dat de appelkoek ook extra lekker maakt.
Tip: Een appelkoek eet je het liefste vers, want als je de koek bewaart zal het sap van de appel in de koek trekken wat de appelkoek zachter maakt.
Samen appelkoeken maken, wie maakt de mooiste?
Het deeg rol je uit op een werkvlak met een beetje bloem. Steek met een steker of glas rondjes uit het deeg die 3-4 cm groter zijn dan de appelschijven. Het lijkt misschien veel, maar door de dikte van de schijven appel heb je die grootte echt nodig. Door ruimer deeg te nemen kun je de appelkoek goed sluiten, zonder het deeg kapot te trekken.
Met de restjes deeg kun je creatief aan de slag. Maak mooie blaadjes of andere decoratie en plak die met een beetje losgeklopt ei op de koek. Zo kan iedereen zijn eigen koek naar wens versieren.
Zo maak je de appelkoek makkelijker
Als je de mogelijkheid hebt om het deeg een paar uur eerder te maken, is dat een stuk prettiger met uitrollen. Als het deeg namelijk een tijdje in de koelkast heeft gelegen rolt het zich veel makkelijker uit en kun je het makkelijker verplaatsen. Is het deeg te stevig geworden? Kneedt het dan eventjes kort door op een werkvlak. Niet in de keukenmachine doen, want daar is het deeg te zwaar voor.
Appelkoeken maken is net een beetje lastiger dan een gevulde koek. Een appel geeft niet mee, dat doet amandelspijs wel. Je moet dus het deeg aan de appel aanpassen. Gebruik daarom liever kleine appels, dat werkt veel makkelijker.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelkoek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 + 20 gram suiker
- 200 gram boter
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel zout
- 300 gram bloem
- 3 gram bakpoeder
- 50 gram amandelmeel
- 3 -4 kleine elstar appels
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lekkere appelkoek:
Meng de boter met de 100 gram suiker kort door elkaar. Dit kan in een keukenmachine, met de mixer of met de handen.
Klop het ei los. Doe de helft bij het botermengsel en roer het er kort doorheen.
Zeef de bloem met de bakpoeder en kaneel en meng dit samen met het zout kort door het botermengsel. Het moet net samenkomen. Kneed het deeg op een werkvlak even kort door.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het koel weg.
Snijd schijven van ongeveer 1- 1 ½ cm dik van de appels en haal dan pas de schil en het klokhuis weg.
Rol iets meer dan de helft van het deeg uit tot een halve centimeter dik, op een bebloemd aanrechtblad.
Steek er 10 cirkels uit en leg die met genoeg tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de deegplakjes dun met ei.
Meng de 20 gram suiker met het amandelmeel (heb je dit niet, dan kun je eventueel ook paneermeel gebruiken). Haal de appelschijven door het suikermengsel en leg ze op de uitgestoken en ingesmeerde deegplakjes.
Meng de deegresten met de rest van het deeg en steek ook hier wee 10 cirkels uit. Leg die deegplakjes op de appels en druk de randen netjes op elkaar zonder het deeg te beschadigen.
Zijn de appelkoeken een beetje vervormd? Geen nood. Steek er met dezelfde steker opnieuw een mooie ronde vorm van. Zorg wel dat de zijkanten goed dicht zijn.
Bestrijk de appelkoek dun met ei en prik met een mesje een gaatje in het midden, zodat de stoom weg kan.
Maak van het resterende deeg meer koeken of gebruik het om de koeken mee te versieren.
Bestrijk de koeken nogmaals dun met ei, en bak ze in ongeveer 15-20 minuten in een oven van 180 graden goudbruin en gaar.
Serveer de appelkoeken lauwwarm of koud.
Tafel lekker !!
Hallo, het was heerlijk!!! Hartelijk dNk voor uw recept. Kan dit ook met peer?
Groetjes nicole
Peren laten vrij veel vocht los is mijn ervaring. Je zou het kunnen proberen met een niet te rijpe conference peer.
Op welke temperatuur moeten de appelkoeken gebakken worden, dat lees ik nergens terug
Je hebt gelijk Jannet, het stond er niet bij. Ik heb het inmiddels aangepast.