Avocado “cheesecake” anders maar lekker – Op een zomerse middag vind ik niks zo lekker als een avocado in tweeën splitsen, pit eruit en de avocado in blokjes verdelen. Met een beetje olijfolie, citroensap en wat peper uit de pepermolen, heerlijk! Maar ook in een lekkere guacamole is de avocado natuurlijk een ingrediënt dat niet mag ontbreken.
Toch wilde ik eens iets anders proberen met deze vrucht en ergens verscholen tussen heel veel andere recepten in mijn hoofd had ik ooit ook eens een recept opgeslagen wat me toen een beetje vreemd klonk maar wat ik nu toch best eens wilde proberen, een avocado “cheesecake”.
Het exacte recept wist ik niet meer maar een groot deel van de ingrediënten nog wel dus hoe moeilijk kan het zijn. Ik besloot wel om het eerst eens als klein gebakje te proberen en bij een geslaagd resultaat kan ik dan de hoeveelheden omzetten.
Het resultaat was zeker geslaagd, als gebakje op een zomerse dag, maar ook als dessert na bijvoorbeeld een gezellige barbecue.
De hoeveelheden die ik hieronder noem zijn voldoende voor een avocado “cheesecake” gemaakt in een springvorm met een doorsnee van 20 cm of 6 kleine vormpjes met een doorsnee van 9 cm. Bekleed de bodem de springvorm met bakpapier.
Avocado; zet dit gezonde fruit eens centraal
Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.
Avocado “cheesecake”
Voor de bodem;
- 75 gram pecannoten
- 150 gram dadels (ontpit)
- 1/2 tl rozenwater
- 1/4 tl vanille-extract
Doe alle ingrediënten voor de bodem samen in de kom van een hakmolen of gebruik eventueel een staafmixer en mix net zolang tot zich één geheel vormt, door dat de dadels zo plakkerig zijn zullen ze alles bij elkaar houden.
Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm. Gebruik hiervoor eventueel de achterkant van lepel maak hem dan wel eerst wat vochtig anders zal het mengsel alleen maar aan de lepel blijven plakken.
Plaats de springvorm nu in de koelkast en maak de vulling.
Voor de avocadovulling;
- 3 rijpe avocado’s
- rasp en sap van 1 limoen
- 3 el honing
- 2 druppels rozenwater
- 1 blaadje gelatine
Laat de gelatine weken in een kommetje met koud water.
Schep het vruchtvlees uit de avocado’s en doe in een kom. Pureer de avocado’s samen met de overige ingrediënten tot een smeuig geheel. Knijp de gelatine uit en smelt deze in een steelpannetje met aanhangend vocht. Zodra deze gesmolten is voeg je hem bij de avocadopuree en roer nog even flink om.
Schenk de puree nu op de bodem en strijk de bovenkant glad. Laat in de koelkast zeker 3 uur opstijven.
Decoreer met gehakte pecannoten en wat rasp van een limoen.