Bananen eclairs – Zelf een lekkere traktatie maken voor een feestelijk is altijd leuk, en je scoort er zeker meer punten mee dan met simpelweg naar de bakker gaan. Wil je er eens echt een feestje van maken? Maak dan eens zelf bananen eclairs of bananensoezen. Gegarandeerd dat je daar succes mee hebt!
De lekkerste bananensoezen ooit!
De lekkerste bananen soezen ooit. Gevuld met een luchtige bananen karamelroom en verse bananen, want gebak met vers fruit is en blijft toch altijd het lekkerst. Dit alles wordt afgewerkt met een chocoladeglazuur van echte chocolade. Het is even werk om de bananen eclairs te maken. Maar de moeite gaat ruimschoots beloond worden en je familie en vrienden zullen vragen naar meer.
Bananen eclair of bananensoes
Een eclair is een elegante naam voor een langwerpige soes. In de Franse bakkerijen worden veel eclairs verkocht. De Franse eclairs zijn smal en strak van vorm en zijn lastiger te vullen. Dit omdat ze alleen aan de onderkant op meerdere plaatsen gevuld worden, waarbij je niet ziet of er wel overal vulling zit. De variant die je hier gaat bakken is iets breder dan de Franse eclairs, omdat ze dan makkelijker te vullen zijn met de heerlijke karamelroom en natuurlijk verse banaan.
Chocolade, karamel en banaan, een gouden combinatie
De eclair met banaan is niet zomaar een gebakje dat je snel even maakt. Als je de smaken al hoort, dan weet je dat het erg lekker gaat worden. Maar ook dat er meerdere recepturen te volgen zijn. Maar het is allemaal goed te doen als je de recepturen precies volgt. Als je rustig wil werken en zo min mogelijk stress tijdens het bakken wilt hebben, is het handig en raadzaam om de bananen karamel en het glazuur al een dag eerder te maken. Dat werkt een stuk relaxter bij het afwerken van de bananen eclairs.
Bakken met banaan
Of het nu muffins, cake, een tarte tatin of een luxe taart is, bakken met banaan is leuk en lekker voor iedereen.
Bananen eclairs
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 bananen
- 20+100+50 ml melk
- 50+20 gram suiker
- 10+50 ml water
- 25+20+50 gram boter
- 250+50 ml slagroom
- 70 gram pure chocolade
- 50 gram bloem
- een snufje zout
- 2 eieren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bananen eclairs:
Het glazuur:
Begin met het maken van het chocoladeglazuur voordat je de eclairs gaat bakken, dit heeft even tijd nodig om de goede stevigheid te bereiken.
Verwarm hiervoor de 50 ml slagroom met 100 ml melk en 20 gram suiker. Giet dat over 70 gram pure chocolade die je fijngehakt in een kommetje hebt gedaan. Voeg er de 20 gram boter aan toe en laat 5 minuten staan.
Roer na 5 minuten alles tot een gladde massa, dek af en zet opzij. Je kunt het glazuur een dag eerder maken, zet het dan koud weg, maar haal het tijdig uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
De vulling:
Maak eerst de karamel door 1 banaan met de 20 ml melk te pureren en te verwarmen.
Neem een steelpannetje en doe hier 10 ml water en 50 gram suiker in. Laat de suiker karameliseren. Als de suiker een mooie karamelkleur heeft, blus je dit af met de warme bananenmelk. Pas op dit bruist! Laat dit even doorkoken zodat alle karamel is opgelost. Haal van het vuur en voeg 25 gram boter toe. Laat dit volledig afkoelen. De karamel kun je eventueel een dag eerder maken.
Klop de 250 ml slagroom luchtig. Roer de karamelroom door en schep hem luchtig onder de opgeklopte slagroom. Doe de slagroom in een spuitzak met spuitmondje en leg koud weg.
De eclairs:
Neem een stuk bakpapier en teken hier in 2 rijen van 5 verdeeld over de plaat strepen van 15 cm. Draai het bakpapier om en leg dit op een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de 50 ml melk met 50 ml water en 50 gram boter met een snufje zout aan de kook. Voeg er 50 gram bloem aan toe en roer tot het beslag gaar is. Of het gaar is, zie je aan het beslag dat een iets vastere vorm aanneemt maar ook aan de bodem van de pan. Hier blijft een dun laagje beslag aan plakken.
Doe het basisbeslag in een andere kom.
Doe 2 eieren in een kommetje en klop die los. Let op je hebt niet altijd alle ei nodig!
Zet de mixer in het basisbeslag en klop dit een beetje los zodat het iets afkoelt. Voeg er nu beetje bij beetje al kloppend de eieren aan toe. Het beslag mag niet te lopend zijn. Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje (nummer 10).
Spuit het beslag op de afgetekende strepen voor de eclairs en bak ze in ongeveer 15 tot 20 minuten bruin en gaar. Maak de ovendeur niet open tussendoor en bak ze donker genoeg. Te lichte soezen zakken in, bak soezen liever iets te lang dan te kort. Laat de soezen op de bakplaat afkoelen.
Het vullen:
Schil de bananen en snijd ze in plakjes.
Snijd de eclairs door en spuit een streep karamelroom op de bodem. Leg er een paar plakjes banaan op en spuit hierop weer een streep karamelroom. Dek af met de bovenkant. Zie foto.
Roer het gemaakte chocoladeglazuur door. Het moet licht lopend zijn en op kamertemperatuur. Is hij te stevig, verwarm hem dan door het kommetje in een bak warm water te zetten, maar pas op voor te warme glazuur. Roer goed door en doe het glazuur in een plastic ziplock-zakje. Knip er een punt vanaf en spuit het glazuur zo gelijkmatig mogelijk over de eclairs.
Laat de bananen eclairs even opstijven in de koelkast voor je ze serveert.
Tafel lekker !!