Rabarber is typisch zo’n seizoensproduct waar je echt van moet genieten als het er is. Je ziet het in het voorjaar bij de groenteafdeling of op de markt, met die mooie roze stelen. Want ja, rabarber is officieel een groente, al doen de frisse zuren je misschien denken aan fruit. En dat is precies waar deze blondie met rabarber het van moet hebben: het contrast tussen zoet en zuur.
De basis van dit recept is een blondie. Denk aan de structuur van een brownie, maar dan zonder de cacao. De smaak is lichter, romiger en een tikje boteriger. Een soort luchtige koek die nét tussen cake en brownie in zit. Door de toevoeging van witte chocolade en sinaasappel krijg je een frisse, zachte basis die heerlijk samengaat met de friszure rabarber.
Je hebt geen bakmix nodig, gewoon zelf maken – veel lekkerder
Het leuke van deze blondie met rabarber is dat het echt makkelijk is. Je hoeft niks luchtigs te kloppen, geen ingewikkelde technieken toe te passen. Gewoon afwegen, snijden, mengen en bakken. Het meeste werk zit in het wachten tot de blondie uit de oven komt. En zelfs dat is niet lang.
Gebruik voor dit recept verse rabarber, want de variant uit pot of diepvries wordt vaak te zacht en te nat. Snijd hem in dunne plakjes zodat hij snel gaart en zijn mooie structuur houdt. Door een deel van de rabarber te mengen met een beetje bloem zakt die niet naar de bodem van je blondie. Zo krijg je een mooie verdeling van stukjes door het hele baksel. De rest van de rabarber leg je bovenop, voor dat herkenbare kleurtje en die lekkere bite.
De witte chocolade hak je zelf. Gebruik liever geen kant-en-klare chocoladedruppels, die zijn vaak gemaakt om niet te smelten en geven dus niet dat smeuïge effect dat je wil in een blondie.
Wil je hem bewaren? Dan kun je de blondie goed luchtdicht verpakken en een paar dagen in de koelkast bewaren. Even op kamertemperatuur laten komen voor het serveren is wel aan te raden. Invriezen kan ook, al is de structuur na ontdooien iets zachter.
Snijd de blondie met rabarber in kleine vierkantjes en serveer ze bij de koffie of als afsluiter van een etentje. Je kunt ze eventueel een beetje bestuiven met poedersuiker, maar dat hoeft niet. Ze zijn zo al bijzonder genoeg.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Blondie met rabarber en witte chocolade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren
- 250 gram gesmolten boter
- 350 gram fijne suiker + 1 eetlepel extra
- 370 gram bloem + 1 eetlepel extra
- 1 sinaasappel
- 350 gram rabarber
- 200 gram witte chocolade
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakvorm van ongeveer 25×25 cm met bakpapier.
Snijd de witte chocolade in stukjes en zet opzij.
Was de sinaasappel, rasp de schil en pers het sap uit.
Was de rabarber en snijd deze in dunne boogjes. Meng 1/3 van de rabarber met 1 eetlepel bloem.
Smelt de boter zonder deze te laten heet worden.
Meng in een kom 370 gram bloem, 350 gram suiker en de sinaasappelrasp.
Klop de eieren los met het zout en 50 ml sinaasappelsap.
Voeg de gesmolten boter toe aan het eimengsel en meng kort met het bloemmengsel.
Roer de chocoladestukjes en de met bloem bestoven rabarber erdoor.
Giet het beslag in de bakvorm en strijk glad. Verdeel de overgebleven rabarber erover.
Bestrooi met 1 eetlepel suiker.
Bak in het midden van de oven voor 30-35 minuten tot net gaar. Let op dat het niet te droog wordt; het moet nog iets smeuïg zijn.
Laat afkoelen in de vorm, snijd daarna in stukken.
Tafel lekker !!