Citroenrepen – In een Nederlandse zomer kan het vriezen of dooien, het is warm, benauwd of het regent. Voor de heerlijke citroenrepen uit het recept dat je in dit artikel vindt, maakt het niet uit wat voor weer het is. Is het warm, dan zijn ze lekker verfrissend. Is het wat kouder en regenachtiger, dan brengen ze toch dat zonnestraaltje op tafel. Lekker fruitig door de citroen en met een heerlijke frisse kick. Gebruik dat verse fruit om van de zomer te proeven! Die citroenrepen zijn ook nog eens snel te maken, binnen 50 minuten haal je ze uit de oven!
Citroenrepen maken is heel makkelijk
Het recept voor de citroenrepen is makkelijk, ze staan snel op tafel, wat wil je nog meer? Nou, vooral snel de keuken in om ze te maken. Want die repen zijn natuurlijk ook heel erg geschikt om je collega’s mee te verrassen. Maar niet alleen die, ook je kinderen zullen wel weg mee weten. De kinderen zullen het ongetwijfeld ook geweldig vinden om de citroenrepen zelf te maken. Met een beetje hulp van jou moet dat wel lukken.
Citroen in gebak is lekker verfrissend
Citroen is een heerlijk ingrediënt om gebak mee te maken. Het citrusfruit geeft een verfrissende, fruitige noot aan het baksel en daar zijn veel mensen gek op. En ook dat is een natuurlijk een prima reden om de citroenrepen uit dit zomerse recept te maken. Een kleine tip: gebruik als je citrusrasp in een recept verwerkt biologisch fruit. Dat is gezonder dan het gebruik van bespoten citroenen of sinaasappels. Kun je niet aan biologisch fruit komen, boen de schil dan vooral heel goed schoon.
Citroenrepen brengen de zomer op je tuintafel!
De hier beschreven citroenrepen zijn zacht, zuur, zoet en bros, maar vooral erg lekker. Met een kop verse muntthee en de heerlijke traktatie die de citroenrepen zijn, serveer je de zomer op je tuintafel. Kun jij ondertussen mooi even op de tablet door al andere artikelen bladeren, om ook morgen vers, verrassend en vooral lekker te genieten van het zomerzonnetje met een heerlijk ander recept van de website.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Citroenrepen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 240 gram bloem
- 100 gram fijne suiker en 250 gram suiker voor de vulling
- 200 gram zachte roomboter
- snufje zout
- 1 eetlepel rasp van een citroen
- 4 eieren
- 3 citroenen rasp en sap ( voor de vulling )
- 4 eetlepels bloem ( voor de vulling )
- poedersuiker voor de afwerking
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de citroenrepen:
Bekleed een bakvorm 25 × 25 met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de bloem met de suiker, zout en de eetlepel rasp. Voeg er de zachte roomboter aan toe en kneed dit kort door tot alles gemengd is. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en druk dit aan. Bak de bodem 25 minuten tot hij licht begint te verkleuren. Laat dit een 10 minuten staan om een beetje af te koelen.
De vulling kun je maken in de tijd dat de bodem in de oven staat. Haal met een fijne rasp het gele gedeelte van de gewassen biologische citroenen en pers ze daarna uit. Meng de bloem door de suiker en klop de eieren erdoor. Voeg dit in gedeeltes bij het sap en roer goed zodat het een glad mengsel wordt. Giet dit voorzichtig op de bodem en zet dit terug in de oven. Let hierbij wel goed op, want de vulling is erg vloeibaar. Bak de koek ongeveer 25 minuten totdat de zijkanten stevig zijn en het in het midden nog een klein beetje trilt, dit stijft op als de koek afkoelt. Laat de koek in de vorm afkoelen. Snijd de koek als hij helemaal koud is met een nat warm mes in stukken naar gewenste grootte.
Strooi er naar wens poedersuiker over.
Tafel lekker !!
Heeeerlijke citroenrepen!!
Hoe ver van te voren zou ik dit kunnen maken en bewaren? In de vriezer droogt de bodem een beetje uit, dan is de koeling misschien ook geen goed idee? Ik kijk uit naar je tips
Deze kun je een dag of 3 tot 4 in de koelkast bewaren. In de diepvries gaat ook prima, een beetje vocht verlies je altijd met bewaren.
Ik neem aan dat je de rasp vd citroenen er op het laatst ook bij doet….
Ik ben super benieuwd naar het resultaat, maar het ruikt al lekker 😉
Ja klopt in de citroenmassa en meebakken.
Ze zijn heerlijk hoor, maak ze geregeld.
Vanavond de citroenrepen gemaakt voor mijn afhalers van Thuisafgehaald van morgen en even stiekem geproefd natuurlijk. Erg lekker!!!
Ben zo dol op citroenen en deze citroenrepen lijken me geweldig! Even boodschappenlijstje bijwerken.