• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Gebak

Gelderse kakkertjes, de Haagse kakker maar dan anders

Redactie door Redactie
in Gebak
0
3
Gelderse kakkertjes

Gelderse kakkertjes, de Haagse Kakker – maar dan anders – Zoals de Bosschenaren hun Bossche bol hebben, de Groningers hun oldewievenkoek, zo kennen de Hagenaars hun eigen Haagse Kakker.

De naam “kakker” is waarschijnlijk ontstaan, omdat Hagenaars van oudsher nogal krenterig waren en zich toch royaal wilden voordoen. Om te tonen dat deze krenterigheid wel meeviel, moest de meesterbakker een royaal, met amandelspijs gevuld, krentenbrood bakken om aan anderen te schenken.

Meesterbakkers Hans en Frans Hessing uit Den Haag hebben deze oude traditie opgepakt en in ere hersteld.

Ook ik wilde deze kakker proberen, maar het recept is dermate geheim dat het een eigen variant van de “Haagse Kakker” is geworden, een rijk gevulde krentenbol, met een vulling van perencompote met chocolade en hazelnoot. Aangezien mijn woonplaats in de provincie Gelderland ligt overweeg ik dan ook om ze voortaan de Gelderse Kakkertjes te noemen.

Om de Haagse Kakker te proeven zul je echt moeten afreizen naar Den Haag, wil je mijn variant proberen dan kun je met onderstaand recept direct aan de slag en kun je vanavond bij de koffie al genieten van een heerlijk  “Gelderse Kakkertje” met een vulling van stoofpeertjes.

Gelderse kakkertjes

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Gelderse kakkertjes

Porties: 8 stuks
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram hazelnoten
  • 1/2 vanille stokje
  • 180 ml melk
  • 7 gram gist
  • 6 gram zout
  • 35 gram boter
  • 1/2 ei (klop 1 ei los en gebruik het overige om straks mee te bestrijken)
  • 330 gram bloem
  • 35 gram suiker
  • Voor de vulling:
  • 500 gram (stoof)peren
  • 1/2 vanille stokje
  • 40 gram rietsuiker
  • 1 theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 2 steranijs
  • 125 ml water
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram chocolade
  • rasp van 1 citroen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de Gelderse kakkertjes:

Voorbereidingen:

Week de rozijnen minimaal een uur in een laagje water, laat ze daarna goed uitlekken. Rooster de hazelnoten (voor zowel het deeg als voor de vulling) 10 minuten in een koekenpan en hak ze in grove stukjes.

De vulling:

Vervolgens beginnen we met het maken van de vulling zodat deze goed kan afkoelen voordat we hem tussen het deeg doen. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in kleine stukjes. Breng het water met de peren, de suiker, citroenrasp, het merg uit het vanillestokje en het vanillestokje, de kaneel, de koekkruiden en de steranijs, aan de kook. Kook het geheel ongeveer 40 minuten tot er een heerlijk zachte, fijne perencompote ontstaat. Verwijder het vanillestokje en de steranijs en laat helemaal afkoelen. Hak de chocolade in grove stukjes. Meng de hazelnoten en de chocolade door de compote.

Het deeg:

Verwarm de  melk tot deze lauwwarm is (niet warmer) en los de gist hierin op. Maak van de bloem een berg met in het midden een kuil, strooi over de buitenrand van de berg bloem het zout. In de kuil schenkt u de melk, de boter, het ei en de suiker. Deze mengt u met uw vingers eerst voorzichtig door elkaar en geleidelijk voegt u de bloem toe. Als er een deeg is ontstaan mengt u hierdoor de gewelde rozijnen en de hazelnoten. Kneed het geheel tot een soepele deegbal, en laat 1 uur rijzen in een licht bebloemde kom.

Afwerken:

Neem de deegbal uit de kom en rol er een grote plak van met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek hier 16 rondjes uit. Leg 8 rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep op 8 van de rondjes een eetlepel van de vulling. Houd een rand van 1/2 cm vrij, bestrijk deze rand met ei. Neem één van de lege rondjes deeg en leg deze erover en plak hem vast op de rand. Herhaal dit tot u alle ze alle 8 heeft gevuld. Laat vervolgens nog 45 minuten rijzen.

Bakken:

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bollen voor het in de oven gaan nog even met ei en bestrooi ze met het amandelschaafsel. Bak ze af in ongeveer 12 minuten.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin21VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Koffiekoeken met frambozen en gele room
Gebak

Koffiekoeken met frambozen en gele room van vers croissantdeeg

Blondie met rabarber
Gebak

Friszoete blondie met rabarber en witte chocolade

Aardbeienslofje
Gebak

Aardbeienslofje met verse room en Hollandse aardbeien

Nonnevotten
Gebak

Nonnevotten bakken; een recept voor carnaval

Appelflappen
Gebak

Appelflappen; echte zelfgemaakte appelflappen

Slof met stoofpeertjes
Gebak

Slof met stoofpeertjes

Reacties 3

  1. Rik says:
    8 jaar geleden

    Huhh… nou dacht ik dat de enige kakker die ik kende mijn buurman was…

    Super receptje Samantha
    Daar lust ik er nog wel… veel van!!
    Enige voorwaarde is een sportschoolabonnement.

    Maarreh… rozijntjes voor het kneden??

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      8 jaar geleden

      Hallo Rik,

      Leuk om te lezen dat je mijn recept kunt waarderen, de rozijntjes voeg ik inderdaad toe als ik al wel een deeg heb gevormd maar voor het kneden, omdat voor mijn gevoel de rozijntjes zo beter met het deeg gemengd worden.
      Tja…en je buurman, die ken ik niet dus daar oordeel ik ook maar niet over 😉

      Groetjes Samantha

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!