Kleine appeltaartjes met noten – Van appeltaart wordt iedereen blij, het is een feestelijke traktatie waar je niet aan kunt weerstaan, door de geur van kaneel en verse appels die door de keuken zweeft. Maar soms wil je iets anders dan die grote, traditionele appeltaart. Iets handzamers, iets wat je makkelijk kunt delen of gewoon lekker zelf kunt opeten, zo uit de hand. Daar komen de kleine appeltaartjes met elstar appels en noten in beeld! De leuke minitaartjes worden in een muffinvorm gebakken en zijn perfect voor elke gelegenheid. Klein, knapperig en heerlijk! De ideale traktatie voor wie van zoet en knapperig houdt.
Waarom elstar appels de beste keuze zijn
Elstar appels zijn favoriet in veel Nederlandse huishoudens, en dat is niet zonder reden. Ze zijn sappig, hebben een frisse, zoetzure smaak en zijn perfect voor zowel rauwe als gebakken toepassingen. De balans tussen zoet en zuur maakt ze ideaal voor appeltaartjes. Waar sommige appelsoorten wat melig kunnen worden tijdens het bakken, behouden elstar appels hun stevige textuur, zodat ze niet tot moes koken.
Elstar appels voegen een natuurlijke zoetheid toe zonder dat je veel extra suiker nodig hebt. Dat maakt ze de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een wat lichtere, minder zoete variant van de traditionele appeltaart. Door de stukjes appel eerst even in en pan te bakken, karameliseren ze licht en worden ze zachter. Op die manier passen er veel meer stukjes appel in de kleine appeltaartjes met noten.
Appeltaartjes uit een muffinvorm
De kleine taartjes zijn gebakken in een muffinvorm. Superleuk! Het zorgt niet alleen voor een mooie presentatie, maar het maakt het ook makkelijk om de perfecte portie te serveren. Geen gehannes met het snijden van een taart in mooie, gelijkmatige stukken, de taartjes hebben al het perfecte formaat. Je kunt ze bovendien gemakkelijk uitdelen tijdens een feestje of serveren bij een high tea. Ze zijn ook ideaal om mee te geven als traktatie aan vrienden en familie.
De muffinvorm zorgt ook voor een mooie gelijkmatige garing. De buitenkant van elk taartje krijgt een knapperige, goudbruine korst, terwijl de binnenkant zacht en smeuïg blijft door de sappige elstar appels. Het resultaat is een perfecte balans tussen knapperig en zacht, met in elke hap een heerlijke mix van appel, noten en de geurige specerijen die zo kenmerkend zijn voor appeltaart.
Noten voor extra smaak en textuur
Wat de kleine appeltaartjes extra lekker maakt, is de toevoeging van noten. Of je nu kiest voor walnoten, pecannoten, of een lekkere notenmix, de nootachtige crunch biedt een mooie tegenhanger voor de zachte vulling van appel. Noten voegen een diepere, aardse smaak toe die fantastisch samengaat met de warme kruidigheid van kaneel en de frisse smaak van de elstar appels.
Samen bakken, samen genieten
Het maken van kleine appeltaartjes met noten is niet alleen een kwestie van ingrediënten mengen en in de oven schuiven, het is ook een gezellige activiteit. Of je nu alleen bakt, met vrienden of samen met kinderen, het is leuk en leerzaam en toegankelijk voor iedereen. Het zelf maken van een deeg, het uitrollen en uitsteken van het deeg en natuurlijk het vullen van de muffinvormpjes zorgt voor een leuke, creatieve middag in de keuken.
En dan is er natuurlijk het moment dat de taartjes uit de oven komen. Het huis is gevuld met de geur van gebakken appels en kaneel, en het is moeilijk om te wachten tot ze zijn afgekoeld. Maar geloof me, dat eerste hapje, warm uit de oven, met een knapperige korst en een smeuïge, zoete appelvulling is de moeite van het wachten meer dan waard.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Kleine appeltaartjes met noten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 + 20 gram suiker
- 150 gram boter
- 1/2 ei
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel zout
- 225 gram bloem
- 1 kg Elstar appels
- 100 gram gemengde noten
- 25 gram rozijnen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kleine appeltaartjes met noten:
Begin met het maken van het deeg.
Meng de boter met de 75 gram suiker kort door elkaar tot het net gemengd is.
Klop een ei los en doe de helft van dat ei bij het boter-suikermengsel. Meng kort.
Voeg er de bloem en een snufje kaneel aan toe en meng tot een samenhangend deeg.
Kneed het deeg even kort door en duw het plat. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg koel weg. Minimaal een kwartier, maar je kunt het deeg ook gerust een dag eerder maken.
Maak de appelvulling:
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes van 1-1.5 cm.
Bak de blokjes appel in een klein beetje boter tot ze zacht worden. Voeg er tijdens het bakken de 20 gram suiker en de rest van de kaneel aan toe. Voeg op het laatst de rozijnen toe en zet opzij om af te koelen.
Hak de noten grof
Bestrijk de muffinvorm gelijkmatig met boter en bestrooi dit met bloem. Tik de overige bloem eruit door met de vorm ondersteboven op een werkbank te tikken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kneed het deeg kort door zodat je het makkelijk uit kunt rollen.
Rol het deeg uit met bloem tot een plak van ruim ½ cm dikte.
Steek er met een glas of deegsteker rondjes uit die ongeveer 3 cm groter zijn dan de bovenkant van de muffinvormpjes.
Rol het deeg opnieuw uit en steek daar weer rondjes uit tot je er 12 hebt.
Leg een deegrondje op de opening en duw dit voorzichtig naar beneden, duw het deeg goed in de vorm aan. Een scheurtje is niet erg, dit kun je weer tegen elkaar aan duwen. Snijd, als dat nodig is, de bovenkant netjes recht met een schilmesje.
Vul de holtes met het appelmengsel en duw dit voorzichtig een beetje aan.
Strooi er de gehakte nootjes over en bak de kleine appeltaartjes in ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Haal het muffinblik uit de oven en laat dit 10 minuten staan voor je er de taartjes uithaalt, anders is het deeg te kwetsbaar en vallen de taartjes uit elkaar.
Snijd met een mesje de randjes los en haal de taartjes er voorzichtig met een mes uit. Lukt dit niet? Leg dan een bakplaat of snijplank op de vorm. Draai dit samen om en geef het een tik. Haal de vorm voorzichtig omhoog van de taartjes af. Draai de taartjes om door middel van een pannenkoekenmes of een stukje schone karton. Steek dit eronder en draai snel maar voorzichtig om zodat de appels er niet uitvallen.
Serveer de kleine appeltaartjes met noten lauwwarm of koud.
Tafel lekker !!