Koekreep met rabarber en aardbei – Ben jij ook zo gek op rabarber? Dan moet je zeker de koekrepen eens maken. De zachte, zoete koek is heerlijk friszuur door de jam van rabarber en aardbeien. De zomerse koekreep is een geweldige traktatie bij een kop koffie of thee.
Rabarber
Voorjaar is rabarbertijd en als je liefhebber van rabarber bent is het een feestje om te koken en te bakken met rabarber. De groente is slechts kort verkrijgbaar, dus je moet die tijd dan ook goed benutten. Dat kan door er een heerlijke koekreep met rabarber en aardbei van te maken.
Rabarber wordt vaak als zuur en wrang ervaren. Door rabarber te combineren met ander fruit wordt de smaak wat zachter. Aardbei, framboos en appel worden erg vaak met rabarber gecombineerd omdat ze de smaak iets zachter maken. Sinaasappel is ook geweldig lekker bij rabarber omdat het een frisse, maar ook warme smaak heeft.
Rabarber aardbeienjam
De koekreep met rabarber en aardbei wordt gemaakt met een jam. Door eerst een jam van rabarber en aardbeien te maken zijn de vruchten al gaar en gezoet. De jam gaat allemaal in de koekreep met rabarber en aardbei. Maar als je dan toch jam maakt, kun je maar beter een paar potjes meer maken. Het is een keer werk en je hebt in het najaar ook nog lekkere jam. Het recept is voor 1 flinke of 2 kleine potjes jam. Je kunt het recept gewoon verdubbelen zo vaak als je wilt. Het is namelijk ook erg lekker op je brood, in de yoghurt of kwark of bij een bolletje ijs.
Koekreep met rabarber en aardbei om te delen
De koekreep met rabarber is een echte koek om te delen. Je bakt hem in een vierkante vorm van maximaal 25×25 cm. Iets kleiner is geen probleem, hij wordt dan gewoon iets hoger. Heb je geen vierkante vorm, dan kun je de koek ook in een springvorm van 24 cm bakken. Het recept is voor 12 repen, maar als je er blokjes van wilt snijden dan kan dat natuurlijk ook. Op die manier haal je er net zoveel stukjes uit als je graag wilt.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.
Koekreep met rabarber en aardbei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram rabarber
- 200 gram aardbei
- 150 gram geleisuiker 1:3
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 kleine sinaasappel
- 150 gram suiker
- 150 gram amandelmeel
- 350 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 gram boter
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Maak eerst de rabarber / aardbei jam:
Was de rabarber en snijd de uiteinden eraf. Snijd de stengels in stukken van ongeveer 3 cm.
Ontkroon de aardbeien en doe ze samen met de rabarber in een royale pan.
Voeg de rasp en het sap van 1 kleine sinaasappel eraan toe.
Breng aan de kook. Voeg als het fruit kookt de geleisuiker en de vanillesuiker eraan toe. Kook dit alles onder af en toe roeren 10 minuten goed door. Let op dat de massa niet overkookt.
Zet de jam opzij om later als vulling te gebruiken.
Wil je de jam bewaren? Giet dan de jam in 2 kleine goed schoongemaakte glazen potten en sluit ze af als ze nog heet zijn. Zorg ervoor dat de potten helemaal vol zijn. Laat afkoelen en zet weg. De jam in de gesloten potten is minimaal een half jaar houdbaar.
Zo maak je de koekreep met rabarber en aardbei:
Doe de suiker met het amandelmeel in een royale kom. Zeef er de bloem, het bakpoeder en het zout boven en roer dit door elkaar.
Snijd de boter in blokjes en wrijf die met de handen door het bloemmengsel tot er kleine vlokjes boter door de bloem zitten.
Klop het ei los en voeg dit toe. Verdeel met de vingers het ei door het mengsel totdat er grove kruimels ontstaan.
Smeer een vierkante vorm van maximaal 25 × 25 cm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier.
Verdeel 2/3 van het de deegkruimels over de bodem en duw aan.
Bak de bodem 15 minuten op 175 graden.
Haal de bodem uit de oven en verdeel er de jam overheen.
Strooi er de rest van de kruimels overheen en bak de koekreep met rabarber en aardbei nog ongeveer 30- 40 minuten tot hij mooi bruin en gaar is.
Laat de koek volledig afkoelen. Haal de koek uit de vorm en snijd overlangs doormidden en snijd daar weer repen van. De koekreep met rabarber en aardbei is koel bewaard, ongeveer een week houdbaar, maar vers natuurlijk het allerlekkerste.
Tafel lekker !!