• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Gebak

Pistache, kardemom en honing samen in één gebakje.

door
in Gebak
0
Pistache kardemom en honing

Pistache, kardemom en honing samen in één gebakje – Ik koos voor deze combinatie toen ik op de markt voor mijn favoriete notenkraam stond. De geur die zich daar verspreidt, ik vind het heerlijk en het komt meer dan eens voor dat ik op deze plek mijn inspiratie krijg.

BlindbakkenDeze keer koos ik voor de mooi groen kleurende pistachenoot, een heel veelzijdig nootje, zeer verfijnd van smaak en geschikt voor vele combinaties. Een bijkomend voordeel is dat uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit groenige nootje heel goed is voor je gezondheid, de pistachenoot zou onder andere een gunstige werking hebben op het cholesterol in het bloed.

De combinatie met kardemom was snel gemaakt, alleen al de geur van dit zaad doet mij direct aan gebak of koek denken, de heerlijke kruidige, warme en licht pikante smaak past perfect bij de pistachenoot. Als zoetmaker koos ik voor oranjebloesemhoning, deze honing komt van de bloesem van de sinaasappelboom en de frisse, zoete, fruitige smaak maakt van het geheel een heerlijke combinatie waarbij zoet en hartig elkaar op een verrassende wijze tegenkomen.

Pistache, kardemom en honing samen in één gebakje

Deeg;

  • 70 gram zachte roomboter
  • 70 gram poedersuiker
  • 50 gram ongezouten gemalen pistachenoten
  • een snuf zout
  • 1/2 ei
  • 125 gram bloem

Vulling;

  • 100 gr oranjebloesemhoning
  • 250 ml slagroom
  • de zaden van 10 kardemompeulen (of eventueel 1,5 theelepel kardemompoeder)

Crumble;

  • 50 gram grof gehakte pistachenoten
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bloem
  • 30 gram koude roomboter in kleine blokjes

Extra;

  • 8 tartelette vormpjes met losse bodem of een vlaaivorm met losse bodem met een doorsnee van 20 cm
  • Bakpapier
  • Blindbakvulling
  • Vijzel

Bereiding van het deeg;

Maak het deeg het liefst een dag van te voren.
Meng de boter en de poedersuiker met een houten spatel tot het een smeuïge massa wordt. Voeg vervolgens de gemalen pistachenoten, het zout en het ei toe. Meng dit tot een egaal geheel en doe dan de bloem erbij. Meng tot het geheel volledig is gemengd. Het deeg zal nog steeds vrij slap zijn wikkel het daarom in plasticfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een dikte van ongeveer 3 mm.

Steek er 6 cirkels uit die iets groter zijn dan de bakvormpjes.Bekleed de vormpjes tot aan de rand met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet ze vervolgens nog even een kwartier in de koelkast.
Leg bakpapier in de vormpjes, doe er de blindbakvulling in en bak ze 8 minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de vulling en het bakpapier en bak ze nog 6 minuten af. Laat de vormpjes vervolgens volledig afkoelen.

Blind bakken is het bakken van deeg met behulp van een steunvulling bijv; rijst, gedroogde peulvruchten of keramische bonen. Dit wordt gedaan om het rijzen van het deeg tegen te gaan. Door gewicht op het deeg te leggen zal het deeg niet gaan rijzen. Dit gebeurd voornamelijk bij deeg waar de vulling een kortere baktijd heeft ofwel als de vulling later koud wordt toegevoegd.

Bereiding van de crumble;

Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de pistachenoten niet al te fijn er mogen best flinke stukken in zitten. Meng vervolgens de noten met de suiker en de bloem. Kneed de koude boter er met je vingertoppen doorheen. Leg een bakpapier op een bakplaat en spreidt hier de crumble overuit. Bak vervolgens in 15 minuten mooi bruin en knapperig.

Bereiding van de vulling;

Stamp in de vijzel de zaden van de kardemom fijn. Verwarm in een steelpan de oranjebloesemhoning, 3 eetlepels slagroom en de kardemom 10 min op laag vuur. Laat het honingmengsel snel afkoelen door het rechtstraaks van het vuur in een pan met koud water te zetten. Klop de rest van de slagroom stijf en spatel het honingmengsel, als het volledig is afgekoeld, er voorzichtig doorheen.

Schep of spuit vervolgens de vulling in de gebakken vormpjes en decoreer met de crumble.

PistacheKardemomHoninggebak

Tags: HoningNoten - Pistache noten
DeelPin25VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Blondie met rabarber
Gebak

Friszoete blondie met rabarber en witte chocolade

Aardbeienslofje
Gebak

Aardbeienslofje met verse room en Hollandse aardbeien

Nonnevotten
Gebak

Nonnevotten bakken; een recept voor carnaval

Appelflappen
Gebak

Appelflappen; echte zelfgemaakte appelflappen

Slof met stoofpeertjes
Gebak

Slof met stoofpeertjes

Eierkoeken met kwark en banaan
Gebak

Eierkoeken met kwark en banaan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief