Rabarber koek met skyr en honing – Rabarber koek is een Duits recept voor een Hollandse groente. Ja, je leest het goed: het is een groente.
Wat is rabarber?
Rabarber heeft een fris zure, fruitige smaak en wordt daardoor vaak gebruikt in desserts en gebak als bijvoorbeeld rabarber koek.
Het is een grootbladige groente waarvan de stelen gegeten worden. De stelen zijn prachtig groen tot rood en zijn vrij zuur van smaak. Het blad van de rabarber is niet eetbaar omdat er te veel oxaalzuur in zit. Dit oxaalzuur is niet goed voor de nieren. Rabarber kun je om dezelfde reden beter niet oogsten na 24 juni omdat er dan teveel oxaalzuur in zit.
Wat doe je met rabarber? Daar maak je rabarber koek van!
Je moeder sneed vroeger de rabarber in stukjes en kookt ze met een berg suiker tot pap. Die pap werd dan net als bijvoorbeeld appelmoes gegeten bij de warme maaltijd. Een ander maakt er heerlijke rabarbercello mee, wat weer een variatie is op de limoncello. En rabarber is ook geweldig om mee te bakken. Die heerlijke friszure smaak die een stukje cake of ander gebak net die zure kick geven is werkelijk fantastisch.
Dit recept voor rabarber koek is een aangepast Duits recept. Oorspronkelijk met heel veel kwark waardoor het meer een kaastaart werd met een wat vlakke smaak. Door de kwark te vervangen door skyr en suiker te vervangen door honing ontstond een heerlijke rabarber koek.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Rabarber koek met skyr en honing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 175 gram + 15 gram + 50 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 60 gram + 50 gram roomboter
- 60 gram + 25 gram suiker
- 1 citroen
- een snuf zout
- 2 eieren
- 250 gram skyr
- 85 gram honing
- 35 gram olie
- 45 gram citroensap
- 300-400 gram rabarber
- 50 gram amandelen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een rabarber koek met skyr en honing:
Meng de 175 gram bloem met een snuf zout en 5 gram bakpoeder.
Klop 1 ei los.
Mix 60 gram roomboter met 60 gram suiker kort door elkaar en voeg er het bloemmengsel aan toe. Rasp er de schil van een halve citroen over. Meng tot kruimels en voeg er het los geklopte ei aan toe. Kneed kort door tot een samenhangend mengsel.
Smeer de bakvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk aan. Prik er met een vork gaatjes in om luchtbellen te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voor de skyr vulling:
Meng 1 ei met 250 gram skyr, 85 gram honing, 15 gram bloem, 35 gram olie en 45 gram citroensap. Roer dit tot een glad mengsel. Verdeel het over de bodem.
Was de rabarber en snijd die in stukken van ongeveer 1 cm. Verdeel ze over het skyr mengsel.
Voor de toplaag:
Meng 50 gram roomboter met de 25 gram suiker kort. Doe er 50 gram bloem, rasp van een halve citroen en 50 gram amandelen door en roer tot een kruimelig geheel.
Verdeel dit over de rabarber en bak de koek in ongeveer 40 minuten gaar en mooi goudbruin.
Laat de rabarber koek in de vorm afkoelen en snijd er stukken van. Heerlijk met een bolletje roomijs of gewoon bij een kop thee of koffie.
Tafel lekker !!