• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Gebak

Slof met stoofpeertjes

Echt winters gebak!

Connie Derks door Connie Derks
in Gebak
0
Slof met stoofpeertjes

Slof met stoofpeertjes – Stoofpeertjes zijn heerlijk en horen echt bij de winter. Ze zijn een van de populairste bijgerechten op de kerstdis. Maar waarom zou je die heerlijkheden alleen bij het kerstdiner gebruiken? Hoog tijd om er eens gebak mee maken, ze zijn tenslotte een lust voor het oog en erg goed te combineren met heerlijke frangipane en banketbakkersroom. Heb je al zin in een slof met stoofpeertjes?

De basis van een slof

Vermoedelijk de naam ‘slof’ te danken is aan het model van de bakvorm, aangezien die wel iets weg heeft van een slof. Een slof wordt gemaakt van een sloffendeeg. Een sloffendeeg is door de toevoeging van bakpoeder een heerlijk bros deeg.  Meestal wordt een slof gevuld met frangipane, maar er bestaan ook varianten waarbij de frangipane vervangen is door gele room, die dan meegebakken wordt. De basis is makkelijk te combineren met veel verschillende vullingen, denk hierbij aan een bavaroise of aan vers fruit. Voor nu is er gekozen voor een slof met stoofpeertjes.

De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor 2 stuks ovaal of een ronde van 24 cm doorsnede.

Slof met stoofpeertjes

Het sloffendeeg maak je zo

  • 250 gram bloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 180 gram roomboter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • snuf zout
  • theelepeltje vanillesuiker
Meng de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout kort door elkaar. Voeg de dooier toe en meng die erdoorheen. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel en meng dat erdoorheen tot er kruimels ontstaan. Kneed nu nog even door met de hand en verpak het deeg in plasticfolie. Leg het deeg een uurtje koud weg.

De frangipane maak je zo

  • 65 gram amandelmeel
  • 65 gram suiker
  • 65 gram roomboter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 20 gram bloem

Klop de boter met de suiker en het zout luchtig, klop het ei erdoorheen. Spatel de bloem met het amandelmeel er kort doorheen. Doe de vulling in een spuitzak met rond spuitmondje.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Kneed het sloffendeeg kort door en rol dit uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 7 mm. Steek nu met je bakvorm het deeg uit en haal het overige deeg weg. Steek voor de ovale vorm 2 maal uit en leg ze met voldoende tussenruimte op het papier. Let wel; de vorm moet om het deeg blijven zitten tijdens het bakken. Je kunt hiervoor ook de rand van je springvorm gebruiken als je niet beschikt over een sloffenvorm. Spuit nu de frangipane op het deeg en laat ongeveer een cm van de kant vrij. Bak de bodem ongeveer 20 minuten voor de ovalen en 25-30 minuten voor een ronde vorm. Haal na het bakken de rand gelijk weg en laat op de bakplaat afkoelen.

 

Slof met stoofpeertjes

Dit heb je ook nodig:

stoofpeertjes in glühwein
Bijgerecht

Stoofpeertjes in glühwein

Als Oma's stoofpeertjes in glühwein op het fornuis staan wordt iedereen gelukkig. Iedereen smelt voor die geur. Ontdek oma's recept.

Check het recept of lees de infoDetails
Banketbakkersroom
Recepten

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

Er zijn heel veel redenen te bedenken om zelf banketbakkersroom te maken, de belangrijkste is dat het echt heel erg lekker is.

Check het recept of lees de infoDetails

Maak de banketbakkersroom volgens het recept en spuit hem royaal op de frangipane. Snijd de stoofpeertjes in plakjes en verdeel ze mooi over de banketbakkersroom. Kook een beetje van het sap van de stoofpeertjes in tot een siroop en verdeel daarvan een beetje met een kwastje over de peertjes. Dit is om het uitdrogen tegen te gaan en de slof met stoofpeertjes ziet er zo nog mooier uit.

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Tags: Fruit
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Blondie met rabarber
Gebak

Friszoete blondie met rabarber en witte chocolade

Aardbeienslofje
Gebak

Aardbeienslofje met verse room en Hollandse aardbeien

Nonnevotten
Gebak

Nonnevotten bakken; een recept voor carnaval

Appelflappen
Gebak

Appelflappen; echte zelfgemaakte appelflappen

Eierkoeken met kwark en banaan
Gebak

Eierkoeken met kwark en banaan

appelbeignets bladerdeeg
Gebak

Appelbeignets van bladerdeeg

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief