Kaas uien stokbrood uit eigen oven – Heb jij wel eens zelf brood gebakken? Als dat niet het geval is, probeer het dan toch eens. Zelf broodbakken is een leuk en dankbaar klusje. En als je de smaak eenmaal te pakken hebt, dan heb je vast een nieuwe hobby! Begin eens met een kaas uien stokbrood uit eigen oven. Succes gegarandeerd!
Je koopt ze vast bij de bakker
Iedereen kent wel het kaas uien stokbrood. Lekker hartig bij de soep, lunch of bij de borrel. Waarschijnlijk koop je ze bij de bakker. Maar hoe leuk is het om ze eens zelf te bakken? Met een klein beetje moeite tover je ze met dit recept uit je eigen oven. Je maakt er gelijk vier, zodat je ook zeker genoeg hebt, want ze zijn zo lekker dat ze snel op zullen zijn. Vind je het toch een beetje veel? Als je het kaas uien stokbrood niet te donker bakt, zijn ze ideaal om in te vriezen. Bak ze dan bij gebruik 10 minuten in een hete oven en ze zijn als vers. Als je eenmaal zelf dit soort broden hebt gebakken ga je ze nooit meer kopen.
Als je het kaas uien stokbrood niet te donker bakt kun je ze invriezen
Een kaas uien stokbrood bak je zonder bijzondere ingrediënten
Veel speciale ingrediënten heb je er niet voor nodig, Goudse kaas en uien heeft iedereen waarschijnlijk wel in huis. Oké, de gist moet je misschien gaan halen, maar tegenwoordig heeft bijna iedere supermarkt dat in het koelvak en ook bij de bakker of de molenaar kun je verse gist kopen. Gebruik je liever droge gist, deel het gewicht dan door 3 en rond dan af naar boven, dat zou in dit recept neerkomen op 9 gram. Als je liever alleen witte bloem gebruikt omdat je geen volkoren meel in huis hebt kan dit ook, gebruik dan wel een beetje minder water. Maar juist het lichte bruine maakt dat de broden net dat beetje extra hebben.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Kaas uien stokbrood
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram patentbloem
- 100 gram volkorenmeel
- 10 gram zout
- 25 gram verse gist
- 30 gram roomboter
- 330 ml water
- 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
- 300 gram uien
- 250 gram jong belegen Goudse kaas
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Kaas uien stokbrood maak je zo:
Meng de bloem met het meel en maak er een berg van op de tafel. Maak een kuil in je berg en leg hier het gist in. Aan de buitenzijde leg je het zout, de kruiden en de boter. Schenk het lauwwarme water in de kuil en los de gist hierin op. Werk nu met je hand steeds meer meel bij het water totdat alles grof door elkaar zit. Kneed nu ongeveer 10-15 minuten goed door totdat je een mooi soepel deeg hebt. Als je met een mixer met kneedhaken werkt of met een keukenmachine, doe dan eerst het meel/bloemmengsel er in voeg het water en de gist toe. Als het water geabsorbeerd is voeg je ook de boter, de kruiden en het zout toe. Ook hier geldt: 10 minuten kneden tot een mooi soepel deeg.
Leg het deeg in een, met olie ingevette, ruime kom en dek het af met huishoudfolie. Zet de kom ongeveer 2 uur weg op een warme plaats totdat het deeg zich verdubbeld heeft.
Rasp de kaas grof en snijd de uien in halve ringen.
Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 4 gelijke stukken. Maak de stukken plat en rol ze op. Als je de laatste opgerold hebt begin je weer bij de eerste en rolt die dan voorzichtig uit tot de gewenste lengte. Als je dit in etappes doet, zal het deeg beter meewerken en zich makkelijker uit laten rollen. Leg de stokbroden per twee op een bakplaat bekleed met bakpapier. Heb je maar 1 bakplaat? Leg dan de andere op het rooster met dubbel bakpapier. Laat het deeg 5-10 minuten tot rust komen en snij het dan royaal in met een scherp mesje. Klap de zijkanten een beetje weg en vul de broden met de ui. Strooi er wat zout en peper over en strooi er dan de geraspte kaas overheen. Zet warm weg en laat nog ongeveer een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak het kaas uien stokbrood 20 minuten tot ze een mooi kleurtje hebben en gaar zijn.
Tafel lekker !!
Kan je het ook maken met bakmix voor witbrood? (Heb ik gekregen). Vanaf waar kan je dan het recept oppakken?
Ja hoor dat kan, gebruik dan iets meer water. De totale hoeveelheid vocht moet minimaal 350 ml per 500 gram bloem of mix zijn. Verder het recept op de verpakking volgen. Na het kneden kun je dit recept aanhouden.
De broden staan in de wachtrij voor de oven 🙂 …. eerst de kaas-ui, dan 2 maisbroden en nog een feeststolletje. Moet toch goed komen op oudjaarsavond (ook voor de buren). Dank voor je recept en een mooi 2021!
Met heel veel plezier gedaan en voor jullie ook een goed 2021
Lekker bezig, en wat lief dat je ook voor je buren zorgt.
Het deeg staat op dit moment een half uur te rijzen dus nog 1 1/2 uur te gaan. Dan vullen en weer een uur rijzen. Ben erg benieuwd naar het resultaat want het recept klinkt heerlijk. Bedankt daarvoor.
Graag gedaan Gerda, dat word lekker smullen vanavond
Ze staan nu in de oven en zien er goed uit. Ga mijn buren er ook 1 geven en ben benieuwd naar hun commentaar. Overigens erg leuk dat je reageert hoor.
Ben nu dus ook benieuwd naar hun maar ook jou reactie van het eindresultaat.
Hoi Connie, het was een groot succes. De ene buur heeft hem voor de helft opgegeten en de andere helft ingevroren voor haar dochter die verpleegster is en hem dan meeneemt als ze nachtdienst heeft. Heb haar daarom nog een stokbrood gebracht. De andere buur heeft hem vannacht nog gegeten toen hij thuis kwam van stappen en hij vond het heerlijk. Ik vond het ook erg lekker en heb het recept in mijn eigen favoriete receptenboek gezet want ik hou het erin hoor. Hartelijk dank voor dit recept want het is heerlijk. Veel lekkerder dan de kaas-uien stokbroden die je in de winkel koopt. Een wereld van verschil. Fijne dag en groeten van Gerda
Leuk om te horen en wat lief om je brood met je buren te delen. Die boffen maar met jou als buurvrouw.
Ik maak nog steeds met plezier jou stokbrood
Met kaas en uien deeg staat ook nu weer klaar!!