Je hebt echt maar één ding nodig voor deze kaaskletskoppen: kaas. Het liefst een stevige, droge soort zoals oude boerenkaas, Parmezaan of pecorino. Je raspt wat, maakt er kleine hoopjes van op een bakplaat, en de oven doet de rest. Door het vet in de kaas smelten ze uit tot dunne, goudbruine koekjes. Laat ze even afkoelen en je hebt een hartig knabbeltje dat je op heel veel manieren kunt gebruiken.
Ze zijn heerlijk bij een borrel, maar ook bovenop een salade of bij soep. Zelfs bij een frietje met mayo doet zo’n kaaskletskop het verrassend goed. En die kruimels die overblijven? Niet weggooien – die geven een lekkere kaastwist aan roerei of pasta.
Gebruik gerust de kaaskorstjes die je nog hebt liggen. Die zijn vaak extra smaakvol en zo hoef je niks weg te gooien. Bewaar de kletskoppen in een goed afgesloten trommel op een droge plek, dan blijven ze lang lekker.
Het leuke is: je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Een bakring is handig, maar met een lepel en een beetje gevoel kom je er ook. Ze zijn zó makkelijk te maken dat je je afvraagt waarom je dit niet elke week doet.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Kaaskletskoppen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram geraspte oude boeren kaas
Bereidingswijze van dit recept
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Verdeel daarover met enige afstand 10 -15 kleine hoopjes kaas van een flinke theelepel en duw ze een beetje plat. Een bakring is hiervoor fijn maar absoluut geen must. Maak de koekjes niet te dik.
Hoe jonger en vetter de kaas hoe verder ze uitlopen.
Bak de kaaskletskoppen in een oven van 180 graden in 10-15 minuten goudbruin.
Laat de koekjes afkoelen op een bakplaat voor mooie platte koekjes.
Zijn de koekjes per ongeluk toch tegen elkaar gebakken? Geen probleem breek ze eenvoudig in stukken.
Tafel lekker !!