Kleine kaasuienbroodjes met Goudse kaas – Hoe leuk en lekker is het om zelf heerlijke zachte kaas uienbroodjes te bakken. Deeg kneden, uien snijden en bakken, kaas raspen, allemaal klusjes die niet moeilijk zijn maar wel aandacht vragen. Even iets anders aan je hoofd en daar een lekker resultaat aan overhouden is een echte win-winsituatie.
Met lekker veel uien
Als je zelf bakt, kun je zelf de smaken bepalen. Breng het deeg al op smaak met kruiden voor extra smaak. Beleg de kaasuienbroodjes met gebakken uien, dat geeft een veel zachtere, maar ook krachtige smaak. Door ze voor te bakken kun je ze makkelijk kruiden met specerijen naar keuze. Omdat de uien slinken en zacht worden, kunnen er veel meer uien op een broodje. Ook weet je dan zeker dat de uien zacht, zoet en pittig zijn en niet nog half rauw. Kleine kaasuienbroodjes hoeven namelijk maar een kwartiertje in de oven.
Omdat de uien slinken en zacht worden, kunnen er veel meer uien op een broodje
Een dikke laag vers geraspte Goudse kaas
Op de uien komt een royale hoeveelheid geraspte kaas. Voor de kleine kaasuienbroodjes gebruik je jonge of jong belegen Goudse kaas. Die geraspte kaas haal je niet uit een zakje, maar die rasp je zelf. Het is zo gebeurd en het heeft echt veel voordelen.
Dit is de reden waarom je kaas zelf raspt:
- Als eerste natuurlijk HET IS VEEL LEKKERDER!
- Jij bepaalt welke kaas je gebruikt.
- Door grover te raspen kan er meer kaas op het broodje.
- Er zitten geen extra toevoegingen in zoals antiklontermiddel.
- Het is veel goedkoper, geraspte kaas is vaak het dubbele of meer in prijs.
Kleine kaasuienbroodjes heb je nooit teveel
Dit recept om zelf kaasuienbroodjes te maken is voor 24 kleine broodjes of 12 grote. Dat lijkt misschien veel maar ze zijn zo op. Als je dan toch zelf aan de bak gaat kun je het direct ook maar beter goed aanpakken! Ze zijn heerlijk bij een kop soep maar ook als hartig tussendoortje en op de borrelplank bij een glas wijn of bier.
De kaasuienbroodjes zijn heel makkelijk in te vriezen. Opwarmen kan in de oven, airfryer en zelfs in een koekenpan of in een broodrooster. Bij die laatste gebruik je van die handige zakjes speciaal voor de broodrooster zodat de kaas niet door je broodrooster gaat drijven.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Kleine kaasuienbroodjes met Goudse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 300 ml lauw water
- 8 gram droge gist
- 15 gram suiker
- 7 gram zout
- 50 ml zonnebloemolie
- 2 x 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 x 1 theelepel cajunkruiden
- 350 gram jong belegen Goudse kaas
- 300 gram uienringen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kleine kaasuienbroodjes met Goudse kaas:
Doe 300 ml handwarm water in een kom (niet warmer dan 37 graden) en los er de suiker en de gist in op.
Voeg de bloem toe en kneed met deeghaken of roer met een pollepel tot alles samenkomt.
Voeg er 1 theelepel oregano, het zout en de olie aan toe.
Kneed het deeg in ongeveer 15 minuten tot het mooi glad, zacht en soepel is.
Bestuif het werkvlak met bloem en leg daarop het deeg.
Verdeel het deeg in 24 porties van ongeveer 30-35 gram.
Maak mooie bolletjes van het deeg en leg ze met enige afstand van elkaar op een met bloem bestoven werkvlak.
Dek de deegbolletjes af met een theedoek en laat ze ongeveer een uurtje rijzen.
Snijd de uien in ringen en bak ze in een beetje olie of boter, zacht en gaar.
Kruid de uien met 1 theelepel cajunkruiden tijdens het bakken.
Zet opzij en laat afkoelen.
Rasp de kaas op een grove rasp.
Leg 2 vellen bakpapier klaar, als het kan op 2 bakplaten. Lukt dit niet, dan kun je de vellen met broodjes makkelijk later op een bakplaat schuiven.
Rol het deeg na ongeveer een half uur, als het mooi gerezen is met een deegroller in cirkels van 8-9 cm doorsnede.
Leg de broodjes met enige afstand van elkaar op het bakpapier.
Als alle broodjes uitgerold zijn en op het bakpapier liggen maak je ze met een kwastje met water een beetje nat en bestrooi je ze lichtjes met cajunkruiden.
Meng de uien met 1/3 van de kaas en verdeel dit over de broodjes. Laat de randen vrij.
Meng de resterende kaas met de oregano en verdeel dit over de uien.
Laat de broodjes rijzen tot de zichtbaar dikker zijn geworden. Afhankelijk van omgevingstemperatuur zal dit 30-45 minuten zijn.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bak de broodjes per plaat in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Tip: Ga je de broodjes later opwarmen? Bak ze dan wel gaar, maar niet te donker van kleur.
Tafel lekker !!