Worstenbrood om te delen – Een worstenbroodje of saucijzenbroodje ken je allemaal. Het worstenbrood van dit recept is feitelijk hetzelfde, alleen een paar maatjes groter. Het leuke hiervan is dat je er gezellige plakjes van kunt snijden. Die plakjes serveer je bij de warme maaltijd, een lunch, bij de borrel, of je trakteert je vrienden of collega’s. Lekker veelzijdig dus. Een worstenbrood om te delen is net zo makkelijk te maken als de normale of de minivariant. Het grootste verschil in het recept is de verhouding tussen vlees en deeg. Doordat je alles in een grote lap deeg rolt en de rol gehakt dikker is, heb je in verhouding meer vlees dan bladerdeeg.
Worstenbrood of saucijzenbrood, wat is het verschil?
Het verschil tussen een worstenbroodje en een saucijzenbroodje is het deeg. De eerste worden gemaakt met gistdeeg en de saucijzenbroodjes met bladerdeeg. De vulling van allebei is hetzelfde recept, lekker gekruid gehakt gerold tot een worst. Omdat een saucijzenbrood net iets makkelijker te maken is dan een worstenbrood is er gekozen om voor dit recept bladerdeeg te gebruiken. Overigens kreeg het de naam ‘worstenbrood om te delen’, omdat dit voor de meeste mensen herkenbaar is, en er zit tenslotte worst in.
Of je worst lust…
De worst, de vulling dus, is de smaakmaker en moet natuurlijk smaakvol, en absoluut niet droog zijn. Gebruik daarom gemengd gehakt voor dit recept. Dit kan 50% rundergehakt en 50% varkensgehakt zijn maar ook 70/30. 30% varkensgehakt is het minimale, omdat alleen rundergehakt te droog wordt. Je kunt natuurlijk ook voor kipgehakt of lamsgehakt kiezen, zolang er maar vlees met een beetje vet in zit.
De uien worden gebakken voor je ze toevoegt aan het gehakt voor een extra lekkere smaak en structuur. De gebruikte kruiden in het recept zijn richtlijnen, heb je zelf kruiden die je lekker vindt, gebruik die dan gerust.
Geen paneermeel, maar oud brood
In dit recept voor worstenbrood om te delen gebruik je oud brood. Het is een goede manier van restverwerking en iedereen heeft vast wel iets van oud brood liggen. Dat brood verkruimel je met korst en al in een foodprocessor of je snijdt het heel fijn en wrijft het dan met je handen tot kruim. Welk brood je hiervoor gebruikt maakt niets uit, dit kan een stuk stokbrood, maar ook meergranenbrood met zaden zijn, net wat je in huis hebt.
Goudbruin en gaar worstenbrood om te delen
Als je een worstenbrood om te delen bakt moet je rekening houden met een klein uurtje oventijd. Het duurt even, maar dan heb je wel iets geweldig lekkers. Dit komt doordat de doorsnede van het brood groter is dan de normale saucijzenbroodjes die je in 20 minuten bakt. Zorg er voor dat het vlees, maar ook het bladerdeeg gaar is. Vergeet daarom niet de bovenkant in te prikken, zodat de stoom en het eventuele teveel aan vocht, kan ontsnappen. Heb je een kernthermometer gebruik die dan, de kerntemperatuur moet 70 graden zijn.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Worstenbrood om te delen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gemengd gehakt
- 100 gram ui
- 2 eieren
- 100 gram oud brood
- 1 eetlepel maizena
- 1 plak bladerdeeg op rol
- zout en peper
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 10 gram boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je worstenbrood om te delen:
Snijd de ui fijn en bak ze in een klein beetje boter glazig. Voeg de kruiden en zout en peper naar smaak aan de uien toe en roer alles goed door elkaar. Zet opzij.
Verkruimel het brood en voeg 75 gram bij het uimengsel.
Klop de eieren los met een klein beetje zout.
Doe het gehakt in een grote kom en meng er de helft van het eimengsel door. Meng er nu een theelepel van de maizena door. Voeg daarna het inmiddels lauwwarme uimengsel bij het gehakt en kneed dit goed door totdat alles goed gemengd is.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol de plak bladerdeeg af.
Vorm het gehakt tot een stevige worst die net zo lang is als de lap bladerdeeg.
Meng het overige broodkruim met de rest van de maizena en rol het gehakt hier doorheen. Dit is om te voorkomen dat het bladerdeeg te vochtig wordt.
Leg de rol gehakt net onder het midden op het bladerdeeg. Besmeer het gedeelte boven de worst met ei. Vouw het onderste deel van het bladerdeeg over de worst en rol hem netjes in het deeg.
Schuif het worstenbrood met papier en al op een, liefst dunne bakplaat en bestrijk hem met ei. Prik in de bovenkant met een satéprikker een rij gaatjes om de stoom te kunnen laten ontsnappen.
Bak het worstenbrood in ongeveer 45 minuten tot een uur goudbruin en gaar.
Haal de bakplaat uit de oven en laat het worstenbrood 5 minuten rusten.
Schuif het worstenbrood om te delen op een grote plank, snijd en deel uit.
Tafel lekker !!
Bedankt voor het doorsturen van recepten. Ik weet niet hoe dit bij mij terecht is gekomen, maar dat mag de pret niet drukken. Leuke recepten en geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten.
Dankjewel Marco, we wensen je veel kookplezier.