• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 21 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Hartig

Worstenbroodjes uit eigen oven

Connie Derks door Connie Derks
in Hartig
0
worstenbroodjes

Worstenbroodjes uit eigen oven – Worstenbroodjes zelf maken moeilijk? Nee hoor, dat valt best wel mee. Je hebt er wel even wat tijd voor nodig. Maar eigenlijk is het een heel ontspannen werkje, waar je je huisgenoten vast erg blij mee maakt.

Waarom zou je zelf worstenbroodjes maken?

Het grote voordeel van zelf worstenbroodjes bakken is dat je het gehakt naar eigen smaak kan kruiden. Wil je het pittig met wat sambal, of liever wat milder met gebakken uitjes erdoor, het kan dus allemaal omdat je zelf je gehakt kan kruiden. Ook met het deeg kun je variëren, neem eens half witte bloem en half volkorenmeel of doe wat gedroogde kruiden door het deeg.

Worstenbroodjes of saucijzenbroodjes?

Die twee broodjes worden nogal eens door elkaar gehaald. Een worstenbroodje is van gistdeeg en een saucijzenbroodje maak je met bladerdeeg. Een worstenbroodje is ook een hartig broodje, maar wel een stuk minder vet dan een saucijzenbroodje. Dat komt doordat in bladerdeeg erg veel boter verwerkt wordt, om die mooie laagjes te krijgen. De vulling is vaak hetzelfde, al heet het bij de ene worst en de andere saucijs. Het is dus echt het deeg dat de naam bepaalt.

Gistdeeg moet rijzen

Worstenbroodjes maak je dus met gistdeeg. En gistdeeg moet, in tegenstelling tot bladerdeeg, rijzen. Dit rijzen kan het beste gebeuren in een vochtige, warme omgeving. Voor de voorrijs volstaat vaak een stukje huishoudfolie die licht ingesmeerd is met olie. Om na te rijzen kun je de bakplaten in je koude oven zetten met een schaal warm water onder in de oven. Sommige ovens kun je ook op 30-40 graden verwarmen. Als dit kan gebruik die stand dan, maar maak de oven niet warmer, dit is niet goed voor de gist. Zet er wel ook warm water bij om een vochtige omgeving te creëren.

deeg worstenbroodjes
worst
worstenbroodjes
Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Worstenbroodjes

Porties: ca. 30 stuks
Bereidingstijd: 105 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram bloem
  • 230 gram melk
  • 45 gram verse gist
  • 1 ei
  • 125 gram boter
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 750 gram gehakt
  • 2 eieren
  • 80 gram paneermeel
  • kruiden naar wens
  • 1 ei om de broodjes te bestrijken

Bereidingswijze van dit recept

Zelf worstenbroodjes maken doe je zo:

Doe de bloem in een kom en voeg er de melk, het ei, de suiker en de gist aan toe. Kneed dit kort met de deeghaken van een mixer of met je keukenmachine door elkaar. Doe er dan het zout en de boter bij en kneed dit minimaal 10 minuten tot een soepel deeg.

Verdeel het deeg in 30 gelijke bolletjes van ca. 35 gram. Maak er bolletjes van en laat ze een half uurtje onder met olie ingestreken huishoudfolie rusten.

Meng ondertussen het gehakt en breng dit op smaak naar wens. Het mag net iets pittiger zijn dan dat je normaal je gehaktballen maakt, omdat het deeg vrij vlak van smaak is. Verdeel ook het gehakt in 30 porties van ongeveer 35 gram. Maak er mooie worstjes van ongeveer 10 cm van.

Rol een bolletje plat en vouw er het worstje in (zie foto). Zorg ervoor dat je de onderste naad goed dichtknijpt en leg het broodje met de naad onder op een bakplaat met bakpapier. Maak zo alle broodjes, zorg dat de broodjes iets van elkaar af liggen.

Op een bakplaat van een standaard oven kunnen 10-12 worstenbroodjes, heb je een combi dan zullen er ongeveer acht op kunnen. Ze rijzen nog en het is niet de bedoeling dat ze tegen elkaar aan bakken. Smeer de broodjes licht in met het ei dat je los klopt met een eetlepel water en een snufje zout.

Zet de worstenbroodjes 30-45 minuten tochtvrij weg om ze te laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de broodjes in 15 tot 18 minuten bruin en gaar.

Als je de worstenbroodjes later nog op wilt warmen, dan kun je ze iets lichter van kleur laten. Maar let er wel op dat ze goed gaar zijn.

Tafel lekker !!

Tags: BrabantCarnavalskrakersKinderen receptenLimburgVlees
DeelPin406VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kruidig knoflookbrood met oude kaas
Hartig

Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven

Kaaskletskoppen
Hartig

Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven

Kaas uien stokbrood
Hartig

Kaas uien stokbrood uit eigen oven

Kleine kaasuienbroodjes met Goudse kaas
Hartig

Kleine kaasuienbroodjes met Goudse kaas

pastechi pasteitjes
Hartig

Pastechi de pasteitjes uit de Antilliaanse keuken

kaassoesjes
Hartig

Kaassoesjes; eens iets anders bij de borrel

Reacties 4

  1. Leo Broekmans says:
    3 jaar geleden

    Als je een volledig gevuld worstenbroodje wilt moet je de volgende verhouding gebruiken:
    1000 gr.half om half gehakt
    200 gr.paneermeel
    200 gr eieren
    100 gr water
    Kruiden e.d. naar smaak.
    Als je ze in wil spuiten met een spuitzak kun je er nog wat extra water aan toevoegen.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Bedankt voor deze tip Leo.

      Beantwoorden
  2. Hans says:
    3 jaar geleden

    Kan me niet voorstellen dat dit op brooddeeg lijkt ,gezien de grote hoeveelheid boter rijst dit nog wel?
    Er zit wel veel gist op dat dan weer wel.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Dit is een broiche deeg daar zit altijd meer boter is. Zo blijven ze lekker zacht.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!