Brosse koekjes bakken – als het buiten regent en je toe bent aan iets lekkers bij de koffie. Een zelfgebakken koekje is toch echt wel een stuk lekkerder dan de meeste koekjes uit de supermarkt. En die geur in huis geeft je gelijk een beter gevoel.
Cupcake vorm
Deze brosse koekjes bak je in een minicup-cake vorm, die vorm is wel echt nodig want deze koekjes hebben steun van de zijkant nodig. Als je deze vorm niet hebt kun je grotere koeken maken in een gewone cup-cake vorm die je misschien wel hebt.
Brosse koekjes met nootjes
Deze koekjes zijn heerlijk bros. Als ze net uit de oven komen denk je mogelijk dat het niet goed komt. De truc? Laat ze 5 tot 10 minuten afkoelen en je wipt ze zo uit de vorm. De koekjes zijn zo bros door de hoeveelheid bakpoeder en het luchtig roeren van de eidooiers. De helft van de koekjes kun je met nootjes maken en de andere helft neutraal laten voor de variatie.
Brosse koekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eidooiers
- 125 gram suiker
- 150 gram zachte boter
- 200 gram bloem
- een mespuntje zout
- 15 gram bakpoeder
- 50 gram ongebrande noten
Bereidingswijze van dit recept
Brosse koekjes bakken doe je zo:
Roer de eidooiers met de suiker luchtig tot deze bijna wit verkleurd zijn. Roer er met een spatel de zachte boter doorheen. Zeef de bloem het bakpoeder en het zout boven de kom en roer deze er kort met een spatel doorheen totdat de bloem goed erdoor gemengd is. Neem 2 vellen bakpapier. Leg het deeg op een vel papier en leg het andere vel er boven op. Duw het deeg iets uit en rol het deeg verder uit tot een dikke plak van ongeveer 1 cm dik. Leg deze plak op een plank of plaat een uur koel weg. Smeer de muffinvorm in met een beetje boter. Steek met een stekertje of glas cirkels uit de plak ter grootte van de bodem van de vorm. Leg de plakjes deeg in de vorm en bestrijk de plakjes licht met een beetje melk. Verdeel er eventueel wat gehakt nootjes overheen. Bak de koekjes in 15 minuten in een oven van 180 graden. Laat de koekjes 5-10 minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm neemt. Dit gaat het beste door ze met een mesje even omhoog te wippen. Bewaar de brosse koekjes wanneer ze goed zijn afgekoeld in een koektrommel of in een glazen pot om ze lekker lang bros te houden. Al zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat de koekjes allemaal op zijn.
Bij gebruik van een gewone muffinvorm bak je de koekjes ongeveer 20-25 minuten.
Tafel lekker !!