• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Koekjes

Cinnamon swirl; Het hele huis ruikt naar kaneel

Connie Derks door Connie Derks
in Koekjes
0
3
cinnamon swirl

Cinnamon swirl – Het is kil de laatste dagen, erg jammer om al zo vroeg afscheid te moeten nemen van de zomer. Maar niet getreurd het is weer tijd voor gezelligheid binnenshuis. De kachel kan weer aan, de kaarsjes op tafel, een heerlijke pot thee en natuurlijk wat lekkers voor erbij. Wat is dan gezelliger dan een cake te bakken zodat je hele huis naar kaneel ruikt. En mooi is hij ook nog, lijkt moeilijk maar hij is in een handomdraai gemaakt, er komt geen mixer aan te pas. Alleen een beetje geduld als hij in de oven staat en je probeert te verleiden met z’n geur. Maar een voordeel is dan weer dat hij zowel warm als koud erg lekker is, dus als je je niet kan bedwingen kun je hem gelijk aansnijden.

Gebruik baking soda

Het is van oorsprong een Amerikaans recept. Er wordt gebruik gemaakt van olie in plaats van boter wat toch een andere structuur geeft. Ook wordt er gebruik gemaakt van baking soda en bakpoeder. Baking soda is hier nog niet zo heel bekend en het is het zelfde als natriumbicarbonaat of zuiveringszout en wordt soms ook dubbelkoolzure soda genoemd. Veel namen dus voor het zelfde product. Baking soda produceert alleen zuurstof als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, dus bijvoorbeeld yoghurt, azijn of karnemelk. Is dit niet aanwezig dan zal het deeg niet rijzen. Let op dat je er niet te veel van gebruikt het kan bij te royaal gebruik een vreemde bijsmaak geven.
Baking soda begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt moet je het pas op laatst toevoegen, dit is om de zuurstof gevangen te houden in het gebak zodat het mooi luchtig wordt.
Baking soda is steeds vaker bij de gewone supermarkt te koop, ook vind je het in natuurvoedingszaken. Het leuke van baking soda is dat het ook als schoonmaak product te gebruiken is. Ik schud bijvoorbeeld een paar lepels baking soda in een aangekoekte pan met een beetje water en laat dit een tijdje staan, na een paar uurtjes is het aangekoekte vuil makkelijk te verwijderen.

Cinnamon swirl

Voor 1 cake heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 250 gram suiker
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 250 gram yoghurt
  • 3 eieren
  • 1 dessertlepel vanille essence
  • snufje zout
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel

Voor het kruimel laagje:

  • 25 gram zeer zachte boter
  • 25 gram suiker
  • 50 gram bloem

cinnamon swirl

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Meng eerst voor het kruimel laagje de boter met de suiker met een vork door elkaar. Doe er de bloem bij en blijf roeren totdat er fijne kruimels ontstaan. Zet dit weg. Meng de basterdsuiker met de kaneel. Smeer een cakeblik in met boter en bestuif deze met bloem of bekleed de vorm met bakpapier. Zeef de bloem met bakpoeder en baking soda boven een kom. Voeg er het zout en de suiker aan toe en roer dit door elkaar.

Doe in een andere kom de 3 eieren met de yoghurt, de olie en de vanille essence. Klop dit goed door elkaar. Meng de droge en de natte ingrediënten door elkaar. Het hoeft geen mooi glad beslag te worden er mogen we wat oneffenheden in zitten. Schep 2-3 lepels beslag in de vorm en bestrooi met een gedeelte van de kaneelsuiker, schep hier weer een paar lepels beslag op en bestrooi weer met de kaneelsuiker, ga zo door tot het beslag en de suiker op zijn. Het moeten dus een soort van laagjes suiker tussen het beslag worden.

Als alle beslag en suiker in de vorm zitten zet je er een mes in en trekt een streep over de lengte van de vorm door het beslag. Strooi er als laatste de kruimels over. Bak de cinnamon swirl in ongeveer 50 -60 minuten gaar. Dit kun je testen door er voorzichtig met een satéprikker in te steken, als deze er schoon uit komt is de cake gaar. Haal de cinnamon swirl voorzichtig uit de vorm en laat hem op een rekje afkoelen.

Tags: Kaneel
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Eierkoeken
Koekjes

Eierkoeken bak je makkelijk zelf

gemberkoekjes
Koekjes

Gemberkoekjes met 3 soorten gember

Cranberry koek
Koekjes

Cranberry koek

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Koekjes

Wenskoekjes of gelukskoekjes; daar wordt iedereen gelukkig van!

notenkoekjes-Nusskipferl
Koekjes

Notenkoekjes; originaliteit bij de koffie

Reacties 3

  1. Jeanne says:
    6 jaar geleden

    Hallo lekker tafelen team
    Graag zou ik de cinnamon swirl bakken maar helaas staat over de ingrdientenliist een reclame blok
    Na het wegklikken van het reclame blokje verschijnt er een wit vlak zodat ik nog geen ingredienten kan lezen
    Heel jammer
    Kan ik op een andere manier aan de ingredientenlijst komen?
    Mvr gr jeanne

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Beste Jeanne, dat is inderdaad heel irritant. We denken dat we het probleem opgelost hebben. Laat je ons weten of het nu wel lukt?

      Beantwoorden
      • Jeanne says:
        6 jaar geleden

        Gelukt,
        Dank jullie wel

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!