Cranberry koek – Dat is een heerlijke traktatie om te serveren bij een high tea, of gewoon bij de koffie. En wat die cranberry koek zo geweldig lekker maakt, is het grote contrast tussen het zoete beslag en het zuur van de verse bessen. Dit is een koek die je wilt proeven! En die je zelf wilt bakken natuurlijk. Met onderstaand recept doe je dat heel makkelijk. Vervolgens kun je met de cranberry koek scoren bij je vrienden of je collega’s.
Verse cranberry’s, of eventueel bessen uit de diepvries
Verse cranberry’s zijn niet altijd even goed verkrijgbaar. De bessen zijn in Nederland slechts te koop vanaf november tot en met januari. Dat is dus de tijd om de cranberry koek te bakken als je verse cranberry’s wilt gebruiken. De diepvriesvariant is wel redelijk goed verkrijgbaar en dat is een goed alternatief. Je kunt de bessen dan het beste niet ontdooien. Als je ze namelijk ontdooit gaan ze sap afgeven en als je dan net iets te lang spatelt, komt al het sap door het beslag wat de cranberry koek uiteraard niet ten goede komt.
Cranberry koek is zo lekker door het grote contrast tussen het zoete beslag en het zuur van de verse cranberry’s
Gedroogde cranberry’s in de koek, geen goed idee
Neem voor het maken van dit recept geen gedroogde cranberry’s, want dan wordt het een mierzoet geheel. Dit gebakje is juist zo lekker door het zoete beslag in combinatie met de lekker zure cranberry. De gedroogde variant van de bes is gesuikerd en geeft dus een veel te zoete smaak. Denk niet ‘ik neem wel de gedroogde en dan doe ik minder suiker in het beslag’ want dan gaat het mis. De smaak van de koek is dan niet meer wat het moet zijn en de luchtigheid is ook minder. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Geen gedroogde bessen in de cranberry koek gebruiken dus.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Cranberry koek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 300 gram suiker
- 110 gram boter
- 220 gram bloem
- 200 gram cranberry’s, vers of uit vriezer
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cranberry koek van verse cranberry’s:
Bekleed een lage bakvorm van ongeveer 20 × 30 cm met bakpapier.
Smelt de boter en zet opzij.
Klop de eieren met de suiker heel luchtig.
Zeef de bloem. Schep met een spatel de helft van de boem door het eimengsel. Schep er dan de lauwwarme boter doorheen, gevolgd door de rest van de bloem. Schep er als laatste de cranberry’s kort door. Als je diepvries cranberry’s gebruikt kunnen ze het beste nog bevroren zijn.
Giet het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig.
Bak de koek 35-40 minuten in een oven van 160 graden gaar.
Laat de cranberry koek in de vorm volledig afkoelen. Haal de cranberry koek uit de vorm en haal het bakpapier ervanaf. Snijd er met een scherp mes porties naar wens van, een mooie maat is bijvoorbeeld 4 × 6 cm.
Tafel lekker !!
Kan deze ook in de arfryer?
Maakt het ook uit wat voor meel je gebruikt?
Ik denk dat de airfryer hier geen succes zal zijn. Voor dit recept gebruik je gewone bloem.
Prima recept! Goed gaar en heerlijke koek.
bij mij zit het er nu ook al een half uur langer in… vanbinnen nog helemaal nat. Maak zelf wel heel vaak 4/4de cake. Maar dit nog niet voorgehad. De deegbereiding was ook helemaal niet luchtig, integendeel, nadat de gesmolten boter erbij ging was het een zware massa. Het ruikt wel heel lekker in huis nu.
heerlijke koek! bedankt voor het receptje
Fijn dat ondanks dat het deeg vrij zwaar was het nog een lekkere koek is geworden.
Waarschijnlijk heb je de boter dan te lang doorgeroerd waardoor de lucht eruit is gegaan.
Ik lees net ‘gewone’ bloem! Ik had zelfrijzend gebruikt… misschien vandaar. Ik probeer het nog eens.
Beste, heb de cranberrykoek gemaakt, maar hij was niet gaar van binnen. Ik heb de koek nog een half uur in de oven gezet en nog steeds was hij niet goed.
Ik bak graag dus ben niet geheel onervaren, maar nu zou ik niet weten wat ik verkeerd heb gedaan. Een suggestie?
Alvast bedankt
Dat is op afstand lastig te zeggen, misschien heb je te lang doorgeroerd op het laatst? Het moet een heel luchtig beslag zijn. Welke bakvorm je hebt gebruikt kan ook uitmaken. Die moet niet te hoog zijn. Zie foto.
Bedankt voor je reactie, bakblik was goed, volgende keer korter roeren. Smaak was heerlijk
Fijn dat we je hebben kunnen helpen.