• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Koekjes

Cranberry koek

Die wil je proeven!

Connie Derks door Connie Derks
in Koekjes
1
Cranberry koek

Cranberry koek – Dat is een heerlijke traktatie om te serveren bij een high tea, of gewoon bij de koffie. En wat die cranberry koek zo geweldig lekker maakt, is het grote contrast tussen het zoete beslag en het zuur van de verse bessen. Dit is een koek die je wilt proeven! En die je zelf wilt bakken natuurlijk. Met onderstaand recept doe je dat heel makkelijk. Vervolgens kun je met de cranberry koek scoren bij je vrienden of je collega’s.

Verse cranberry’s, of eventueel bessen uit de diepvries

Verse cranberry’s zijn niet altijd even goed verkrijgbaar. De bessen zijn in Nederland slechts te koop vanaf november tot en met januari. Dat is dus de tijd om de cranberry koek te bakken als je verse cranberry’s wilt gebruiken. De diepvriesvariant is wel redelijk goed verkrijgbaar en dat is een goed alternatief. Je kunt de bessen dan het beste niet ontdooien. Als je ze namelijk ontdooit gaan ze sap afgeven en als je dan net iets te lang spatelt, komt al het sap door het beslag wat de cranberry koek uiteraard niet ten goede komt.

Cranberry koek is zo lekker door het grote contrast tussen het zoete beslag en het zuur van de verse cranberry’s

Gedroogde cranberry’s in de koek, geen goed idee

Neem voor het maken van dit recept geen gedroogde cranberry’s, want dan wordt het een mierzoet geheel. Dit gebakje is juist zo lekker door het zoete beslag in combinatie met de lekker zure cranberry. De gedroogde variant van de bes is gesuikerd en geeft dus een veel te zoete smaak. Denk niet ‘ik neem wel de gedroogde en dan doe ik minder suiker in het beslag’ want dan gaat het mis. De smaak van de koek is dan niet meer wat het moet zijn en de luchtigheid is ook minder. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Geen gedroogde bessen in de cranberry koek gebruiken dus.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Cranberry koek

Porties: 1 koek
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 eieren
  • 300 gram suiker
  • 110 gram boter
  • 220 gram bloem
  • 200 gram cranberry’s, vers of uit vriezer

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je cranberry koek van verse cranberry’s:

Bekleed een lage bakvorm van ongeveer 20 × 30 cm met bakpapier.

Smelt de boter en zet opzij.

Klop de eieren met de suiker heel luchtig.

Zeef de bloem. Schep met een spatel de helft van de boem door het eimengsel. Schep er dan de lauwwarme boter doorheen, gevolgd door de rest van de bloem. Schep er als laatste de cranberry’s kort door. Als je diepvries cranberry’s gebruikt kunnen ze het beste nog bevroren zijn.

Giet het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig.

Bak de koek 35-40 minuten in een oven van 160 graden gaar.

Laat de cranberry koek in de vorm volledig afkoelen. Haal de cranberry koek uit de vorm en haal het bakpapier ervanaf. Snijd er met een scherp mes porties naar wens van, een mooie maat is bijvoorbeeld 4 × 6 cm.

Tafel lekker !!

DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Eierkoeken
Koekjes

Eierkoeken bak je makkelijk zelf

gemberkoekjes
Koekjes

Gemberkoekjes met 3 soorten gember

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Koekjes

Wenskoekjes of gelukskoekjes; daar wordt iedereen gelukkig van!

notenkoekjes-Nusskipferl
Koekjes

Notenkoekjes; originaliteit bij de koffie

Biscotti
Koekjes

Biscotti met amandelen en witte chocolade

Reacties 12

  1. Gertie says:
    6 maanden geleden

    Kan deze ook in de arfryer?
    Maakt het ook uit wat voor meel je gebruikt?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      6 maanden geleden

      Ik denk dat de airfryer hier geen succes zal zijn. Voor dit recept gebruik je gewone bloem.

      Beantwoorden
  2. Karen says:
    6 maanden geleden

    Prima recept! Goed gaar en heerlijke koek.

    Beantwoorden
  3. nathalie jooris says:
    6 maanden geleden

    bij mij zit het er nu ook al een half uur langer in… vanbinnen nog helemaal nat. Maak zelf wel heel vaak 4/4de cake. Maar dit nog niet voorgehad. De deegbereiding was ook helemaal niet luchtig, integendeel, nadat de gesmolten boter erbij ging was het een zware massa. Het ruikt wel heel lekker in huis nu.

    Beantwoorden
    • nathalie jooris says:
      6 maanden geleden

      heerlijke koek! bedankt voor het receptje

      Beantwoorden
      • Connie Derks says:
        6 maanden geleden

        Fijn dat ondanks dat het deeg vrij zwaar was het nog een lekkere koek is geworden.

        Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      6 maanden geleden

      Waarschijnlijk heb je de boter dan te lang doorgeroerd waardoor de lucht eruit is gegaan.

      Beantwoorden
      • Nathalie Jooris says:
        6 maanden geleden

        Ik lees net ‘gewone’ bloem! Ik had zelfrijzend gebruikt… misschien vandaar. Ik probeer het nog eens.

        Beantwoorden
  4. Trudy says:
    1 jaar geleden

    Beste, heb de cranberrykoek gemaakt, maar hij was niet gaar van binnen. Ik heb de koek nog een half uur in de oven gezet en nog steeds was hij niet goed.
    Ik bak graag dus ben niet geheel onervaren, maar nu zou ik niet weten wat ik verkeerd heb gedaan. Een suggestie?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Dat is op afstand lastig te zeggen, misschien heb je te lang doorgeroerd op het laatst? Het moet een heel luchtig beslag zijn. Welke bakvorm je hebt gebruikt kan ook uitmaken. Die moet niet te hoog zijn. Zie foto.

      Beantwoorden
      • Trudy van Efferen says:
        1 jaar geleden

        Bedankt voor je reactie, bakblik was goed, volgende keer korter roeren. Smaak was heerlijk

        Beantwoorden
        • Connie Derks says:
          1 jaar geleden

          Fijn dat we je hebben kunnen helpen.

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!