Gemberkoekjes – Houd je van gember? Dan is dit een koekje voor jou. Met drie soorten gember in één koekje zijn de gemberkoekjes een schot in de roos. En natuurlijk bak je ze zelf. Want dat is helemaal niet moeilijk met dit recept. Snel de keuken in en de oven aan dus. En daarna lekker smullen van die koekjes. Zorg dat je er genoeg bakt, want ze zijn een ware traktatie voor de gemberliefhebber.
Drie soorten gember?
Ja, de gemberkoekjes bevatten echt drie verschillende bereidingen van gember. Als eerste de sterkste en dat is de verse gember, voor de zachte ondertoon is er de gemberpoeder en voor de kick de stukjes gesuikerde gember. De gesuikerde gember is vaak te koop bij een notenwinkel of de notenkraam op de markt. Mocht je nu geen gesuikerde gember kunnen vinden, dan kun je de gekonfijte gember op siroop nemen. Snijd die dan in stukjes als je bolletjes hebt of koop gesneden gember. Spoel de siroop ervan af en dep ze droog met keukenpapier en verwerk ze verder op dezelfde manier als de gesuikerde gember.
Lekker sterk: Verse gember
Zachte ondertoon: Gemberpoeder
Kick: Gesuikerde gember
Knapperige gemberkoekjes of heb je ze liever een beetje chewy?
Met dit recept kan het beide. Het was niet direct de bedoeling, maar de eerste plaat met gemberkoekjes zat door omstandigheden net wat langer in de oven dan ze hadden moeten zitten. Ze moeten namelijk van buiten gekleurd en van binnen wat lichter zijn. Nou, dat was met die plaat koekjes niet het geval, ze waren helemaal egaal gekleurd. De volgende plaat is iets korter in de oven geweest en die waren wel zoals de bedoeling was. Het proefpanel mocht de gemberkoekjes proeven en de meningen waren verdeeld. De een vond de zachte het lekkerst, de ander had liever die knapperige. Dus bak de gemberkoekjes net zo lang of zo kort als dat jij lekker vindt.
Gemberkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 170 gram boter
- 200 gram suiker
- 1 ei
- 325 gram bloem
- 1 ½ theelepel baking soda
- ¼ theelepel zout
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1½ eetlepel versgeraspte gember
- 60 gram gesuikerde gember
- 2 eetlepels honing
Bereidingswijze van dit recept
Gemberkoekjes bakken doe je zo:
Hak de gesuikerde gember in kleine stukjes.
Zeef de bloem, gemberpoeder, baking soda en het zout boven een kom.
Meng de boter met de suiker met een mixer tot hij enigszins luchtig is. Voeg het ei eraan toe en klop tot het helemaal vermengd is.
Voeg de helft van het bloemmengsel bij het botermengsel en meng goed door.
Voeg er nu de verse gember, de gesuikerde gember en de honing aan toe en roer ook die er goed doorheen.
Meng als laatste kort de rest van het bloemmengsel erdoor tot een deeg.
Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Leg ze op bakpapier op en bakplaat met royale tussenruimte want ze lopen behoorlijk uit. Voor dit recept zijn 3 bakplaten gebruikt.
Zet de oven op 180 graden.
Bak de koekjes 10 minuten voor zachte gemberkoekjes en 12-14 minuten voor krokante gemberkoekjes.
Heb je maar 1 plaat? Schuif dan het bakpapier van de plaat en laat ze op het bakpapier afkoelen. Bewaar de gemberkoekjes in een luchtdichte trommel.
Tafel lekker !!
Hoi, zojuist dit heerlijke recept gemaakt, erg lekker.
Heb bij het laatste restje deeg snufje kaneel gedaan,, ook aan te bevelen.
Dankjewel
Hallo, ik heb deze gemaakt vo min moedertje, van 96,nu ik lust geen gember, maar ja.je moet alles proeven, en omdat er zoveel gember inzat, dacht ik is dat niet te veel, want er wordt een aardige hoeveelheid gember gebruikt, maar zelf ik vind ze heerlijk. Ik heb ze zowel chewy als harder gebakken. Beetje afwisseling moet er toch zijn. Bedankt voor het heerlijke recept.ben ze nu aan het bakken voor haar 97e verjaardag komende vrijdag
Gefeliciteerd met je moeder, verwen haar maar met heerlijke zelfgebakken koekjes.
Hallo Conny ,
Dit is een lekker koekjes recept .
lekker krokant en luchtig .
Ik ga ze vast nog n keertje maken ,maar dan met de gesuikerde Gemberblokjes erbij .
(die was ik vergeten .
Mieke,
Goed om te horen dat ze lekker bevonden werden. En een erg goed excuus om ze nog eens te maken 😉