MadeleinesĀ met pandan; een mooi groen koekjeā De alom bekende Madeleine, maarĀ dan prachtig zachtgroen van kleur en subtiel van smaak door de toevoeging van pandan-extract.
Wat is een Madeleine ?
Madeleines komen oorspronkelijk uit Frankrijk, ze worden gemaakt van een soort cakebeslag wat rijk is aan boter. Het zijn dus vrijwel altijd luxe cakejes. Ze kunnen op vele manieren op smaak gebracht worden, vaak wordt gebruikgemaakt van amandelmeel en bruine boter. Ook zie je ze geregeld gevuld met rozijntjes of stukjes chocolade. Echte kenmerken van Madeleine zijn dat ze worden gebakken in een speciaal blik met holtes in de vorm van een schelp, en dat het beslag wordt gekoeld voordat de cakejes heet worden afgebakken zodat er een soort bult bovenop te zien is na het bakken.
Deze Madeleines met pandan zijn heerlijk bij een kopje thee of koffie of als nagerecht met vers fruit en een dot mascarpone
Madeleines met pandan
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 3 eieren
- 2 eetlepels kokosmelk
- 1 theelepel pandan-extract
- 130 gram fijne suiker
- snufje zout
- 260 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 135 gram boter
- boter om in te smeren
Bereidingswijze van dit recept
Madeleines met pandan bakken doe je zo:
Smelt de boter en zet opzij. Klop de eieren, kokosmelk, suiker en pandan-extract met een snufje zout tot dik en schuimig. Zeef de bloem met de bakpoeder en spatel deze door het eimengsel. Spatel er de lauwe gesmolten boter doorheen tot alles net gemengd is. Spatel niet te lang want dan verlies je te veel lucht. Zet de kom met beslag minimaal 1 uur in de koeling om op te stijven. Smeer de vorm in met gesmolten boter en bestuif deze lichtjes met bloem.
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Doe het beslag in een spuitzak [Wanneer je deze niet hebt kun je ook een zip-lock zakje gebruiken] en spuit de vormpjes voor Ā¾ vol met beslag, het deeg loopt vanzelf uit en zo ontstaat de bekende bult op de Madeleine. Bak de Madeleines met pandan in ongeveer 8-9 minuten gaar. Bak ze absoluut niet te lang dit om te voorkomen dat ze droog worden. Haal ze direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Smeer de vorm opnieuw in en bestuif deze met bloem en maak zo de rest van je beslag op. Deze Madeleines met pandan zijn heerlijk bij een kopje thee of koffie of als nagerecht met vers fruit en een dot mascarpone.
Tafel lekker !!