• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Koekjes

Madeleines; Pure nostalgie op tafel

Connie Derks door Connie Derks
in Koekjes
0
0
madeleines

Madeleines

Madeleines – Iedereen verzameld wel iets, nou ik ook, en eigenlijk teveel, maar een van die verzamelingen is oude kookboeken. ‘Meneer Lekker Tafelen’ vroeg om eens te kijken naar oude recepten, en dan is het leuk om weer eens door die oude boekjes te bladeren. Op bak gebied zijn veel basis dingen hetzelfde gebleven. Wel is het een en ander veranderd wat bakpoeder en soorten suiker betreft. Ook de luxe van een oven op een bepaalde temperatuur draaien en wachten tot de ingestelde temperatuur bereikt is was niet aan de orde; de oven was lauw, warm, heet of heel heet en je gevoel deed de rest. Daarom staan er ook geen baktijden in vermeld want je moest echt op je gevoel afgaan.

Het kookboekje dat ik gebruikt heb was van de Dames Ankersmit; naar ik denk twee gezusters die de mensen de kunst van het koken bijbrachten. Voor in het boekje staan verschillende aanbevelingen van mensen die de cursus bij de dames gevolgd hebben. Ik zal er een van citeren. “Mevrouw Royer-Viruly verklaart bij dezen gaarne dat zij met veel genoegen den Kookcursus van de dames Ankersmit gevolgd heeft. Zoowel het onderricht, dat door de genoemde dames met ijver en lust gegeven wordt, als door de door haar gebruikte recepten kunnen ten zeerste aanbevolen worden. Zwolle 3 Maart 1896. “

De Madeleines heb ik er uit gepikt omdat die momenteel weer in de picture staan en de vormen voor deze koekjes vrijwel overal te koop zijn. Wel heb ik de hoeveelheid aangepast, want ik denk dat het recept voor madeleines in dit boek was gebaseerd op grote gezinnen en feesten en partijen.

 

madeleines

Madeleines

Porties: ca. 20 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 80 gram suiker
  • 120 gram bloem gezeefd
  • 120 gram geklaarde boter
  • 2 eieren
  • 1/3 stokje vanille

Bereidingswijze van dit recept

Klaar de boter door de boter in een kommetje te doen en dit kommetje in een bakje met heet water te zetten. Laat de boter rustig smelten en roer er niet in, nu zal het eiwit uit de boter zakken en de heldere boter bovendrijven.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd het vanille stokje open en haal er met een mesje het merg uit, doe dit bij de eieren. Klop de eieren met de suiker au bain marie tot deze dik en luchtig zijn. Haal de kom van de pan en spatel er voorzichtig de geklaarde boter door. Schud voorzichtig zodat de eiwitdeeltjes niet in het beslag komen. Spatel er als laatste de bloem doorheen zodat je een egaal beslag krijgt, zorg er wel voor dat je niet teveel lucht verliest.

Smeer de vormpjes in met boter en vul ze met een lepel tot net onder de rand. Zet de madeleines in de oven en bak ze ongeveer 8-10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Haal de madeleines gelijk uit de vorm en leg ze op een rekje om af te koelen. Smeer de vorm weer in en vul met de rest van je beslag. Strooi wat poedersuiker over de madeleines ter decoratie.

De boter wordt geklaard om de eiwitdeeltjes uit de boter te scheiden van het vet. Dit doen we omdat het eiwit snel verbrandt en de boter zo hogere temperaturen kan verdragen.

DeelPin12VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Eierkoeken
Koekjes

Eierkoeken bak je makkelijk zelf

gemberkoekjes
Koekjes

Gemberkoekjes met 3 soorten gember

Cranberry koek
Koekjes

Cranberry koek

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Koekjes

Wenskoekjes of gelukskoekjes; daar wordt iedereen gelukkig van!

notenkoekjes-Nusskipferl
Koekjes

Notenkoekjes; originaliteit bij de koffie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!