Sinaasappel crinckle cookies – Zoek je een leuke en originele traktatie om zelf te maken? Maak dan eens een ander soort koekjes. Cookies met een tijgerprintje, bijvoorbeeld. Ze ruiken heerlijk en ze smaken naar sinaasappel. Daarnaast zien ze er ook nog eens erg leuk uit en dat is wat ze, naast de smaak natuurlijk, extra aantrekkelijk maakt. En ze zijn heerlijk bij een kopje koffie of thee. Dus, tijd om de keuken in te duiken en je huis te vullen met de heerlijke geur van citrus en vers gebakken koekjes. En vervolgens jezelf en je huisgenoten te verrassen met de lekkerste sinaasappel crinckle cookies! Want die wil je toch zeker proeven? Je maakt ze makkelijk met onderstaand recept. Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat.
De leukste en de lekkerste cookies, ook om mee te variëren
Dit zijn koekjes met een erg leuke uitstraling door het tijgerprintje dat gevormd wordt door de suiker. Door bakpoeder aan het deeg toe te voegen, gaat dat rijzen tijdens het bakken, waardoor het suikerlaagje barst. Hierdoor zien de sinaasappel crinckle cookies er niet alleen erg leuk uit, het suikerlaagje is ook nog eens lekker knapperig. Wil je de koekjes in twee soorten maken? Je kunt ze ook maken in een chocolade uitvoering. De koekjes zijn leuk om mee te variëren dus!
Sinaasappel crinckle cookies maak je met een roerdeeg
Crinckle koekjes zijn gemaakt van een, zo geheten, roerdeeg. En wat maakt een roerdeeg dan anders dan een gewoon deeg? Een roerdeeg is een koekjesdeeg waarvan de boter met de suiker luchtig geklopt wordt. Door dat luchtig kloppen krijg je een heel zacht deeg. Om het makkelijker te kunnen verwerken wordt het deeg in dit recept eerst gekoeld, zodat de boter weer stevig wordt en er zo beter balletjes van gerold kunnen worden.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappel crinckle cookies
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 260 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 125 gram boter
- 200 gram suiker
- ¼ theelepel zout
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 eetlepel oranjebloesemwater (optioneel)
- de rasp van 2 sinaasappels
- het sap van 2 sinaasappels
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo bak je sinaasappel crinckle cookies:
Rasp eerst het oranje gedeelte van de schil van de sinaasappels en pers ze dan uit.
Verwarm het sap en kook het in tot het stroperig begint te worden. Zet opzij.
Klop de boter met de suiker luchtig en meng er de lauwe sinaasappelsiroop en het oranjebloesemwater doorheen.
Voeg dan het ei en de dooier toe.
Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven de kom en spatel dit samen met de rasp door het beslag. Zet de kom met beslag 4 uur in de koelkast of een half uur in de vriezer om op te stijven.
Vorm balletjes ter grootte van een walnoot en leg die op een schaal. Dit gaat het beste met licht vochtige handen.
Neem 2 schaaltjes, bijvoorbeeld soepkommen, en doe in de ene de kristalsuiker en in de andere de poedersuiker.
Zet 2 bakplaten klaar en bekleed ze met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Rol nu de balletjes één voor één eerst door de kristalsuiker en dan door de poedersuiker. Leg ze met tussenruimte op een bakplaat. Houd er rekening mee dat de koekjes behoorlijk uitlopen.
Waarschijnlijk kun je niet alle koekjes op de 2 platen krijgen. Bak daarom eerst 2 platen en als de koekjes stevig zijn haal je ze voorzichtig van het bakpapier af en leg je de rest van de deegballetjes erop. Doe ze wel direct in de oven omdat de plaat nog iets warm is.
Bak de koekjes in ongeveer 12/15 minuten mooi goudbruin.
De koekjes zijn erg slap als ze net uit de oven komen, maar ze worden al snel steviger tijdens het afkoelen.
Laat de sinaasappel crinckle cookies volledig afkoelen voor je ze in een trommel doet.
Tafel lekker !!