Speculaas wafels bakken in miniformaat – Gebruik je wafelijzer eens voor koekjes, snel, makkelijk en lekker! Het wafelijzer staat vaak in een hoekje stof te vangen. Vaak wordt het alleen met oudjaar uit het stof gehaald om de traditionele wafels te maken. Maar je kunt het voor zoveel meer dan alleen je hartjeswafels gebruiken. Ga er bijvoorbeeld eens van die heerlijke speculaas wafels in bakken. Maar ook tortilla’s en tosti’s kunnen je heel makkelijk in een wafelijzer maken. Dus gebruik dat wafelijzer niet alleen om dit recept te maken, haal het gerust vaker tevoorschijn.
Spelen met het recept om speculaas wafels te bakken
Iedere familie heeft wel een eigen recept om wafels te maken en iedereen maakt het op de manier die ze zelf het lekkerste vinden. De een houdt van zachte, de andere van harde wafels. Waardoor dit verschil komt leg ik je uit in dit artikel over speculaas wafels bakken.
Zachte wafels kun je maken door toevoeging van melk of ander vocht, vaak wordt hier ook basterdsuiker voor gebruikt omdat daar suiker invertsuiker in zit en dit makkelijk vocht aantrekt. Daardoor blijven de wafels ook zachter.
Harde wafels bevatten vaak meer suiker, dit is bijna altijd kristalsuiker. Aan het beslag van harde wafels wordt vrijwel nooit vocht toegevoegd.
De suikersoort die jij gebruikt in je wafels is heel bepalend voor het eindresultaat!
Verschillende soorten wafels maken
Door zelf met de soort suiker in het recept te spelen kun je makkelijk hele andere speculaas wafels bakken. Kristalsuiker of basterdsuiker. En als je basterdsuiker neemt, probeer dan voor een lichte karamelsmaak eens de gele basterdsuiker en neem voor een kruidige wafel donkere basterdsuiker ,dit voor het uiterlijk, maar ook voor de smaak die hierdoor intenser wordt. Ik raad wel aan om niet met verhoudingen van boter, suiker, ei en bloem die zijn opgegeven in het recept te spelen. Het zou jammer zijn als je wafels niet zouden lukken. Ook kun je wisselen met kruiden, neem eens kaneel, gemberpoeder of oploskoffie in plaats van de speculaaskruiden. Zo kun je makkelijk een heel ander soort wafels maken.
Speculaas wafels bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 120 gram roomboter
- 2 eieren
- 230 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels vanillesuiker
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 80 gram kristalsuiker
- 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je speculaas wafels bakken:
Maak dit beslag net of je cakebeslag maakt.
Klop dus eerst de boter met de suiker luchtig.
Voeg er een voor een de eieren aan toe.
Zeef de bloem met de kruiden en de bakpoeder, roer dit samen met het zout door het botermengsel.
Let op; dit is een stevig deeg, het zijn harde wafeltjes.
Verwarm het wafelijzer en doe steeds lepeltjes beslag in de vorm. De hoeveelheid ligt aan het soort wafelijzer wat je hebt.
Bak de wafeltjes lang genoeg zodat ze lekker knapperig zijn als ze zijn afgekoeld. Bestuif eventueel met poedersuiker.
Bewaar de speculaas wafels in een afgesloten koektrommel.
Tafel lekker !!
Super lekker en goed te maken. Lekker knapperig. Ga ik vaker maken
Leuk om te horen Marjolijn, gebruik ook eens 2 theelepeltjes 5 spices in plaats van speculaaskruiden, ook erg lekker!
Dit ziet er lekker recept uit! Voor hoeveel personen is het recept? Kwestie dat ik de hoeveelheden wat kan aanpassen als het nodig is.
Heerlijk zijn ze! Net klaar met bakken. Bedankt voor het recept!
Lekker,knapperig en makkelijk recept. Heerlijk en bedankt voor het delen van dit recept. Dit is een blijvertje!