• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Koekjes

Stroopwafels, bak ze eens zelf

De trots van Gouda

door
in Koekjes
0
Stroopwafels

Stroopwafels, bak ze eens zelf – Zelf stroopwafels bakken was niet direct een heel geslaagd project, ik merkte al gauw dat er bij het zelf maken van stroopwafels best wel wat struikelblokken zijn. Allereerst beschik ik niet over zo’n mooi wafelijzer, dit bleek gelukkig niet een groot onoverkoombaar probleem, met een huis- tuin- en keukenwafelijzer blijkt het namelijk ook prima te gaan. De koek bakken ging relatief eenvoudig, hoewel je wel moet blijven oppassen wat alles wat je aanpakt is natuurlijk heet, het wafelijzer, maar ook de koek die net onder het ijzer vandaan komt maar wel direct doorgesneden dient te worden, want éénmaal afgekoeld betekent ook dat hij niet meer door te snijden is. Het grootste probleem ondervond ik echter bij het maken van de stroop, het moet een smeerbaar geheel blijven, dit wordt het door verhitting, maar ga je het steeds opnieuw verhitten of door laten koken dan verandert de stroop al snel in een harde karamelmassa. Gelukkig werd ik hiermee een eind op weg geholpen.

Met alle tips op zak ga ik opnieuw aan de slag en maakte met onderstaand recept 15 heerlijke stroopwafels.

Stroopwafels, bak ze eens zelf

Porties: 15 stuks
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 250 gram gesmolten boter
  • 150 gram suiker
  • 60 ml melk
  • 1 ei
  • 14 gram gist
  • 1 tl kaneel
  • 200 gram licht bruine basterd suiker
  • 350 gram stroop
  • 50 gram boter
  • 2 tl kaneel

Bereidingswijze van dit recept

Doe de bovenste 7 ingrediënten uit de lijst bij elkaar in een kom en roer tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog even flink door met de hand en laat afgedekt 45 minuten rijzen.

Breng de stroop in een pannetje aan de kook, blus hem vervolgens af door er stukjes boter aan toe te voegen. Voeg dan de suiker en de kaneel toe. Vind je het niet lekker om in de stroop de structuur van de suiker terug te proeven voeg dan de suiker direct bij de stroop. Breng het geheel tot een temperatuur van ongeveer 60 graden of tot je een goed smeerbare stroop hebt. Laat het hierna ook niet meer doorkoken, hierdoor wordt de suiker hard en krijg je op de duur een harde karamelmassa. Het best is het om het pannetje met de stroop au bain marie op temperatuur te houden. Zo gaat het niet te snel en is het met het oog goed in de gaten te houden. De stroop moet namelijk wel smeerbaar blijven.

Draai van het deeg balletjes van ongeveer 70 gram. Leg een balletje deeg op de hete plaat en doe het ijzer dicht. Geef een klein beetje druk mee, dit is even aanvoelen, te zacht drukken zorgt dat de wafel niet helemaal uitvloeit en een kleine dikke wafel blijft, te hard aandrukken maakt dat de wafel te dun wordt en niet meer door te snijden is.

Bak de wafel zo in ongeveer 3 minuten gaar, door de stoomontwikkeling wordt de wafel van buitenaf gegaard wat de buitenkant mooi bruin maakt en de binnenkant net gegaard. Neem de gebakken wafel van de plaat, wil je een perfect ronde stroopwafel, steek dan eerst met een ronde uitsteker de randjes van de koek (indien je deze stap overslaat smaakt je stroopwafel niet minder hij ziet er dan alleen ietwat robuuster uit), snijd hem vervolgens met een scherp mes doormidden. Steek het puntje van het mes in de zijkant van de wafel en draai met je hand plat op de wafel de wafel rond het mes. Besmeer van één helft de binnenkant met de stroop en leg de andere helft er bovenop. Beweeg de twee helften met een zachte draaibeweging over elkaar zodat de stroop zich verdeeld in de wafel.

Blijf dit herhalen totdat alle balletjes deeg op zijn, bewaar tijdens het bakken van een wafel de overige balletjes deeg onder een stukje huishoudfolie of een vochtige theedoek, dit voorkomt dat de deegballetjes uitdrogen. Vind je de wafel te groot draai dan kleinere balletjes en voor te klein geldt natuurlijk grotere balletjes draaien.

Tafel lekker !

DeelPin38VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Eierkoeken
Koekjes

Eierkoeken bak je makkelijk zelf

gemberkoekjes
Koekjes

Gemberkoekjes met 3 soorten gember

Cranberry koek
Koekjes

Cranberry koek

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Koekjes

Wenskoekjes of gelukskoekjes; daar wordt iedereen gelukkig van!

notenkoekjes-Nusskipferl
Koekjes

Notenkoekjes; originaliteit bij de koffie

Reacties 1

  1. ben says:
    3 jaar geleden

    van stevig deeg is geen sprake natte kledderboel,moest er 200 gram extra bloem aan toevoegen.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!