Pruimenclafoutis van verse pruimen – Televisiereclames zijn een vaak pure marketing. Het overdrijven spat er vaak vanaf. Maar hoe anders is het als je ergens fietst en een bord “Pruimen te koop” langs de weg ziet staan. Verleidelijker dan dat is er niet. In al zijn eenvoud daagt het bord iedereen uit om langs te komen en waarschijnlijk zwicht jij er ook voor. Je kunt de verleiding niet weerstaan en je gaat met een flinke zak verse Hollandse pruimen naar huis.
Echt genieten van een kort pruimenseizoen
In diverse winkels liggen er veel langer verse pruimen dan dat het Hollandse pruimenseizoen duurt. Die andere pruimen worden geĆÆmporteerd. Maar niets is lekkerder dan verse Hollandse pruimen. Je neemt zo’n zak vol mee naar huis, je eet er een paar zo op, en van die andere ga je iets lekkers maken. De pruimenclafoutis uit dit recept bijvoorbeeld. En er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden. Maar vandaag ga jij voor die fantastische pruimenclafoutis in een prachtige vorm. Neem die clafoutis mee naar de barbecue waar je voor uitgenodigd bent. Bak de pruimenclafoutis vlak voor je gaat en je wordt straks heel enthousiast ontvangen. De kans is groot dat ze het vlees laten liggen en met je pruimenclafoutis aan de haal gaan.
Een makkelijk recept voor een pruimenclafoutis met heel veel smaak
Misschien ben je al afgehaakt bij het woord clafoutis. Maar zo ingewikkeld is het allemaal niet. In 20 minuten ben je klaar en dan moet je nog 40 minuten geduld opbrengen als de taart in de oven staat. De geur van de pruimen en de kaneel komt je tegemoet. Dat is het plezier van zelf iets maken. In het recept wordt het allemaal duidelijk uitgelegd, en na dat uurtje kun jij genieten van die echte, zelfgemaakte clafoutis van verse Hollandse pruimen.
Ben jij die keukenheld?
OkƩ, het recept voor de pruimenclafoutis vind je hieronder. Je kunt nu precies kopen wat er staat en je kunt precies doen wat er staat. Maar een beetje keukenheld durft meer. Durf te variƫren met dat verse fruit. Gebruik in plaats van pruimen eens appels, peren, rabarber, kersen of abrikozen. Het kan allemaal. En laat vooral even in de reacties of via sociale media weten wat jouw variant geworden is. Dat vinden wij en onze lezers echt leuk!
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Pruimenclafoutis
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- ongeveer 10 pruimen (de bodem van een grote koekenpan vol)
- 30 gram boter
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- boter en kristalsuiker voor de vorm
- amandelschaafsel voor garnering
- 50 gram amandelmeel
- ½ vanille stokje
- 30 gram bloem
- 75 gram kristalsuiker
- rasp 1 limoen
- 200 ml slagroom
- 50 ml yoghurt
- 2 eieren
- 2 eidooiers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pruimenclafoutis:
Maak eerst de vulling:
Halveer de pruimen en verwijder de pit.
Verhit een pan met antiaanbaklaag. Doe er de boter in en laat smelten.
Strooi er dan de suiker en de kaneel in. Laat dit eventjes pruttelen tot het begint te verkleuren. Niet roeren!
Leg er dan de pruimen in met de snijkant naar onderen en laat het lekker karamelliseren. Draai het vuur uit en laat ze een beetje afkoelen. Je kunt in de tijd dat ze afkoelen mooi het beslag maken.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Schraap het vanillestokje leeg en meng dit met bloem, amandelmeel, suiker en limoenrasp.
Klop eieren met dooiers en slagroom glad en voeg die bij de droge ingrediƫnten, klop tot een egaal mengsel.
Smeer een ovenvaste schotel van ongeveer 2 liter inhoud in met boter en bestrooi met kristalsuiker.
Schenk het mengsel in de vorm en leg de pruimen met het snijvlak omhoog in het beslag, zorg ervoor dat je bij iedere pruim wat van die heerlijke karamelstroop neemt. De pruimen zullen eerst in het beslag zakken, maar dat is niet erg; zorg dat er een paar op elkaar komen te liggen, zodat er nog enkele zichtbaar blijven.
Bestrooi het beslag met amandelschaafsel.
Bak de clafoutis 35-40 min tot hij goudkleurig en stevig is.
Extra tips:
Haal de pruimenclafoutis niet te vroeg uit de oven anders zakt hij genadeloos in. Maar laat hem ook niet te lang bakken, want dan wordt hij droog, als het midden mooi hoog is en enigszins stevig aanvoelt als je er voorzichtig op drukt, dan is die gaar.
Het lekkerste is de pruimenclafoutis als je hem lauwwarm eet, eventueel met wat hangop of een bolletje ijs.
Tafel lekker !!