Sinaasappelfudge, een heerlijk, zoete lekkernij – Ben jij ook zo gek op fudge? Veel mensen kunnen geen genoeg krijgen van die lekkere, zoete snack. Natuurlijk kun je die fudge bij de banketbakker kopen. Maar zelf maken is ook zeker een goed idee. En dat is vast makkelijker dan je misschien denkt. Begin eens met onderstaand recept voor sinaasappelfudge. Daarna ben je verslaafd en ga je het recept zeker vaker maken!
Variëren met fudge
Het is heel makkelijk variëren met het recept voor sinaasappelfudge. Fudge is erg geschikt om veel lekkere smaakjes door te mengen. Bijna alles is mogelijk, zolang je de verhoudingen in acht neemt, kan er weinig muis gaan. Je kunt er zelfs lekkere truffels van draaien, leuk om in een mooi doosje cadeau te doen.
Wat is fudge precies?
Fudge is een soort karamel gemaakt van suiker en room. De grote fabrikanten hebben natuurlijk een heel eigen recept, wat erg verschilt van de fudge die je thuis maakt. De fudge die je thuis maakt, is bijna altijd gemaakt met gecondenseerde melk. Dit is een ingedikte melk met veel suiker. Hier wordt ook de bekende dulce de leche van gemaakt. Voor het recept van de sinaasappelfudge doe je er chocolade bij en nog veel meer andere smaakjes, maar die twee vormen de basis van het recept.
Vullingen voor sinaasappelfudge
Je kunt sinaasappelfudge met van alles en nog wat vullen. Wat dacht je van schuddebuikjes, stukjes stroopwafel of andere koekjes, discodip, stukjes pure chocolade of smarties. Al moet je met de laatste twee wel wachten tot de massa vrij stevig is en kort doorroeren, omdat die af kunnen gaan geven.
Maak truffels van sinaasappelfudge
Als je de sinaasappelfudge een klein uurtje af laat koelen kun je er makkelijk balletjes van rollen. Zorg dat je koekjeskruimels, hagelslag of discodip klaar hebt staan om de bolletjes direct door te rollen. Het is een plakwerkje, maar gewoon tussendoor een paar keer je handen wassen en het is opgelost.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappelfudge
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een blikje gecondenseerde melk
- 150 gram suiker
- ½ theelepel zout
- 14 grote marshmallows
- 400 gram witte chocolade
- rasp van 4 sinaasappels
- 50 gram sinaasappelsap
Bereidingswijze van dit recept
Sinaasappelfudge maak je zo:
Bekleed een vorm van ongeveer 20 bij 20 cm met bakpapier.
Snijd de marshmallows en de chocolade in stukjes.
Spoel een steelpannetje om met water en doe hier de inhoud van het blikje gecondenseerde melk, het sinaasappelsap en de suiker in en breng dit al roerende aan de kook. Blijf steeds goed over de hele bodem roeren, want dit brandt vrij snel aan. Draai het vuur laag en laat zachtjes 8 minuten pruttelen. Pas op; dit is erg heet.
Haal het pannetje van het vuur en doe de marshmallows en de chocolade erbij. Laat 2-3 minuten staan en ga dan roeren tot de chocolade en de marshmallows opgelost zijn.
Voeg er de rasp aan toe en roer die er ook doorheen.
Als je vulling in je fudge wil doen dan kan dit nu. In het recept ging eerst de helft in de vorm en gingen schuddebuikjes in de rest van het mengsel.
Leg er een stukje bakpapier op en duw alle fudge goed in de vorm. Decoreer met nog wat extra schuddebuikjes of rasp en zet dit minimaal 4 uur weg om op te stijven.
Snijd de fudge in kleine stukjes met een warm mes. Dit gaat het makkelijkste door een litermaat met heet water te vullen en het mes er steeds even in te zetten. Droog het mes tussendoor wel steeds af met een stukje keukenpapier.
Eet de sinaasappelfudge op kamertemperatuur.
Tafel lekker !!