Streusel kuchen met zomerfruit – De kans is groot dat je nog nooit van Streusel kuchen gehoord hebt. Met dit recept gaat dat veranderen. Want je maakt een deeg, je maakt een streusel (crumble) en tussen die twee komt een kilo fruit. Dit is gebak dat je vooral in de zomermaanden wilt serveren.
Waarom zou je streusel kuchen maken?
Waarom al die moeite? Je bent er toch (inclusief rijstijd) bijna twee uur mee bezig. Toch is er echt alle reden om die moeite te doen.
- Je hebt goedkoop fruit gekocht en wil dat overal in verwerken.
- Je vriendinnen komen voor een high tea. Met deze streusel kuchen zet jij direct de toon!
- Je wilt iets maken voor een verjaardag. Als je hiermee aankomt, ben je superorigineel!
- Je wilt echt iets lekkers eten. Dit recept om zelf te maken heeft veel meer smaak dan het gebak dat je overal kunt kopen.
Niet alleen met kersen. Durf te variëren en verras je vrienden
Steusel kuchen zelf maken is al een feest op zich. Het leuke is dat het een recept is van onze oosterburen. Het wordt nog leuker als je daar Hollands fruit in stopt. Op de foto zie je dan ook de steusel kuchen met Hollandse kersen. Maar dat hoeft echt niet. Je kunt er werkelijk van alles in doen. Je kunt ze vullen met pudding (banketbakkersroom), maar ook met kwark. En je kunt er allerlei soorten fruit in kwijt. Denk aan kersen, maar ook pruimen, abrikozen, perziken, nectarines of rode bessen. Nog luxer? Maak dit recept met rabarber, waar je stukjes appel door mengt. Je kunt dus zelf de gekste combinaties maken.
Een makkelijk recept om zelf streusel kuchen te maken
De streusel kuchen is in Duitsland heel populair en je kunt het daar dan ook overal kopen. Maar met dit makkelijke recept kun jij het nu zelf maken. Het is echt niet moeilijk, en ook niet heel bewerkelijk. De tijd zit vooral in het rijzen van het gistdeeg en in het bakken van de steusel kuchen. De vulling kun je zo moeilijk maken als je zelf wil. Dit is dus echt zo’n recept dat je in je achterhoofd moet houden, het kan best heel vaak van pas gaan komen.
Oorspronkelijk wordt de koek op een bakplaat gebakken en vervolgens in stukken gesneden. Het onderstaande recept is op die manier gemaakt en dus geschikt voor maar liefst 20 mooie stukken. Je kunt het ook wat kleiner maken. Neem dan de helft van de ingrediënten en maak het in een springvorm. Zo wordt het zelfs een leuk recept als je er alleen of met z’n tweeën van wil genieten.
Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler
Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.
Streusel kuchen met zomerfruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem + 300 gram bloem
- 100 gram suiker + 150 gram suiker
- 300 gram melk
- 100 gram olie
- 40 gram verse gist
- 10 gram zout
- 30 gram vanillesuiker
- 150 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de streusel kuchen met zomerfruit:
Voor het gistdeeg
- 500 gram bloem
- 100 gram suiker
- 250 -300 gram melk
- 100 gram olie
- 40 gram verse gist
- 10 gram zout
Meng in een grote kom de bloem, suiker en het zout. Voeg er de olie en 250 gram melk aan toe, meng dit met de kneedhaken van je mixer door elkaar en voeg de gist toe. Kneed alles tot een soepel deeg en voeg eventueel nog wat melk toe. Haal het deeg uit de kom en kneed nog even met de handen na. Leg het deeg terug in de kom en dek af met folie. Laat het nu ongeveer een half uur rusten.
Voor het streusel
- 300 gram bloem
- 150 gram suiker
- 30 gram vanillesuiker
- 150 gram boter
Meng met de mixer de boter met suiker en vanillesuiker kort door elkaar. Voeg de bloem toe en mix tot er kruimels ontstaan. Zet weg voor later gebruik.
Voor de vulling heb je ongeveer 1 kg fruit nodig. Welk fruit je neemt, is aan jou, neem wat je lekker vindt. Erg geschikt hiervoor zijn kersen, pruimen, appels, abrikozen, perzik, nectarine of rode bessen of rabarber gemengd met appelstukjes.
Als het deeg in volume verdubbeld is, neem je het uit de kom en duw je alle lucht eruit. Vouw het deeg 2 keer op in een vierkant en leg opzij. Bekleed een bakplaat of springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Druppel wat olie op je werkvlak en duw met je handen het deeg uit tot een vierkant, als het bijna past leg je het deeg op het bakpapier en duw je het helemaal tot de rand van de vorm. Laat dit een kwartiertje rijzen. Verdeel eerst het fruit en daarna de kruimels erover en bak ongeveer 20-30 minuten tot de koek gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft. De oventijd is erg afhankelijk van de oven en van de dikte van je koek dus moeilijk aan te geven. Laat de koek afkoelen en snij de streusel kuchen met zomerfruit in stukken.
Tafel lekker !!