• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Streusel kuchen met zomerfruit

Connie Derks door Connie Derks
in Bakken
0
streusel kuchen

Streusel kuchen met zomerfruit – De kans is groot dat je nog nooit van Streusel kuchen gehoord hebt. Met dit recept gaat dat veranderen. Want je maakt een deeg, je maakt een streusel (crumble) en tussen die twee komt een kilo fruit. Dit is gebak dat je vooral in de zomermaanden wilt serveren.

Waarom zou je streusel kuchen maken?

Waarom al die moeite? Je bent er toch (inclusief rijstijd) bijna twee uur mee bezig. Toch is er echt alle reden om die moeite te doen.

  1. Je hebt goedkoop fruit gekocht en wil dat overal in verwerken.
  2. Je vriendinnen komen voor een high tea. Met deze streusel kuchen zet jij direct de toon!
  3. Je wilt iets maken voor een verjaardag. Als je hiermee aankomt, ben je superorigineel!
  4. Je wilt echt iets lekkers eten. Dit recept om zelf te maken heeft veel meer smaak dan het gebak dat je overal kunt kopen.

Niet alleen met kersen. Durf te variëren en verras je vrienden

Steusel kuchen zelf maken is al een feest op zich. Het leuke is dat het een recept is van onze oosterburen. Het wordt nog leuker als je daar Hollands fruit in stopt. Op de foto zie je dan ook de steusel kuchen met Hollandse kersen. Maar dat hoeft echt niet. Je kunt er werkelijk van alles in doen. Je kunt ze vullen met pudding (banketbakkersroom), maar ook met kwark. En je kunt er allerlei soorten fruit in kwijt. Denk aan kersen, maar ook pruimen, abrikozen, perziken, nectarines of rode bessen. Nog luxer? Maak dit recept met rabarber, waar je stukjes appel door mengt. Je kunt dus zelf de gekste combinaties maken.

Een makkelijk recept om zelf streusel kuchen te maken

De streusel kuchen is in Duitsland heel populair en je kunt het daar dan ook overal kopen. Maar met dit makkelijke recept kun jij het nu zelf maken. Het is echt niet moeilijk, en ook niet heel bewerkelijk. De tijd zit vooral in het rijzen van het gistdeeg en in het bakken van de steusel kuchen. De vulling kun je zo moeilijk maken als je zelf wil. Dit is dus echt zo’n recept dat je in je achterhoofd moet houden, het kan best heel vaak van pas gaan komen.

Oorspronkelijk wordt de koek op een bakplaat gebakken en vervolgens in stukken gesneden. Het onderstaande recept is op die manier gemaakt en dus geschikt voor maar liefst 20 mooie stukken. Je kunt het ook wat kleiner maken. Neem dan de helft van de ingrediënten en maak het in een springvorm. Zo wordt het zelfs een leuk recept als je er alleen of met z’n tweeën van wil genieten.

kersen

Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler

Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.

Streusel kuchen met zomerfruit

Porties: 20 stukken
Bereidingstijd: 105 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem + 300 gram bloem
  • 100 gram suiker + 150 gram suiker
  • 300 gram melk
  • 100 gram olie
  • 40 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 30 gram vanillesuiker
  • 150 gram boter

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de streusel kuchen met zomerfruit:

Voor het gistdeeg

  • 500 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 250 -300 gram melk
  • 100 gram olie
  • 40 gram verse gist
  • 10 gram zout

Meng in een grote kom de bloem, suiker en het zout. Voeg er de olie en 250 gram melk aan toe, meng dit met de kneedhaken van je mixer door elkaar en voeg de gist toe. Kneed alles tot een soepel deeg en voeg eventueel nog wat melk toe. Haal het deeg uit de kom en kneed nog even met de handen na. Leg het deeg terug in de kom en dek af met folie. Laat het nu ongeveer een half uur rusten.

Voor het streusel

  • 300 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 30 gram vanillesuiker
  • 150 gram boter

Meng met de mixer de boter met suiker en vanillesuiker kort door elkaar. Voeg de bloem toe en mix tot er kruimels ontstaan. Zet weg voor later gebruik.

Voor de vulling heb je ongeveer 1 kg fruit nodig. Welk fruit je neemt, is aan jou, neem wat je lekker vindt. Erg geschikt hiervoor zijn kersen, pruimen, appels, abrikozen, perzik, nectarine of rode bessen of rabarber gemengd met appelstukjes.

Als het deeg in volume verdubbeld is, neem je het uit de kom en duw je alle lucht eruit. Vouw het deeg 2 keer op in een vierkant en leg opzij. Bekleed een bakplaat of springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Druppel wat olie op je werkvlak en duw met je handen het deeg uit tot een vierkant, als het bijna past leg je het deeg op het bakpapier en duw je het helemaal tot de rand van de vorm. Laat dit een kwartiertje rijzen. Verdeel eerst het fruit en daarna de kruimels erover en bak ongeveer 20-30 minuten tot de koek gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft. De oventijd is erg afhankelijk van de oven en van de dikte van je koek dus moeilijk aan te geven. Laat de koek afkoelen en snij de streusel kuchen met zomerfruit in stukken.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin4VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Blondie met rabarber
Gebak

Friszoete blondie met rabarber en witte chocolade

Kaaskletskoppen
Hartig

Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Aardbeienslofje
Gebak

Aardbeienslofje met verse room en Hollandse aardbeien

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief