Abrikozentaart met pistache – Met een abrikozentaart met pistache breng je de zomer op tafel, hij is friszuur door de abrikozen maar ook lekker romig door de custard.
Abrikozentaart is altijd lekker
Een krokante bodem met pistache gevuld met zachte lichtzure abrikozen in een romige custard bestrooit met knapperige stukjes pistachenootjes. Loopt het water al in je mond? De taart is geweldig lekker bij een kopje koffie of thee, maar ook als nagerecht is de taart zeker aan te raden.
Romige custard met frisse abrikozen
De combinatie van het lichtzure fruit met de romige custard in de abrikozentaart is hemels en ook nog eens verrassend makkelijk te maken. De bodem bak je voor, je belegt hem met stukjes verse abrikoos en daar giet je een custardmengsel overheen dat gaar wordt in de oven. Wil je de abrikozentaart lauwwarm serveren na een zomerse maaltijd? Dan kun je de bodem eventueel al eerder voorbakken en het custardmengsel klaarzetten. Zo kun je een uurtje voordat je aan tafel gaat makkelijk de taart in de oven schuiven zonder dat je er veel werk mee hebt. Hij is dan gaar voordat je aan tafel gaat en precies op temperatuur als je hem gaat serveren.
Abrikozentaart is lauwwarm zalig na een zomerse maaltijd
Een bodem met iets extra’s
Als je een taartbodem bakt zoals voor de abrikozentaart is het lekker om er stukjes noot in te verwerken. Dit geeft net dat beetje extra smaak en beet tijdens het eten. Om die smaak het beste tot zijn recht te laten komen strooi je er ook nog wat van dezelfde nootjes overheen.
Abrikozentaart of liever van kersen of pruimen
Die abrikozentaart is een echte topper, maar je kunt ook andere steenvruchten in de taart mee bakken. Maak de taart bijvoorbeeld eens met kersen, perziken, nectarines of pruimen allemaal even lekker. Ook met de nootjes kun je afwisselen, denk dan aan hazelnoot of amandel, die kunnen ook prima verwerkt worden in de bodem en geven weer net een andere smaakbeleving dan de pistachenootjes.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Abrikozentaart met pistache
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram bloem
- 100 gram boter
- 75 gram basterdsuiker
- 3 eieren
- een snuf zout
- 2 x 25 gram pistache
- 200 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram suiker
- 1/2 eetlepel maizena
- 1 eetlepel paneermeel
- 500 gram verse abrikozen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je abrikozentaart:
Maak het deeg voor de bodem, dit kan al een dag vooraf als dat beter uitkomt.
Hak 25 gram pistachenootjes fijn en de andere 25 gram grof. Meng de boter kort met de basterdsuiker. Niet luchtig kloppen! Voeg er de bloem aan toe, 25 gram fijngehakte pistachenootjes en een eidooier, het eiwit zet je opzij voor later. Kneed heel kort door tot het net samenhangt. Leg even koud weg. Besmeer een bakvorm (liefst met losse bodem) met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Rol het deeg uit met bloem zodat het in de vorm past. Als dit niet precies past, is dat niet erg, je kunt dit bijwerken. Duw het deeg gelijkmatig in de vorm. Zet dit 15 minuten koud weg, dit doe je omdat het deeg dan minder krimpt tijdens het bakken.
Klop het eiwit los met een beetje zout en zet opzij.
Meng de ingrediënten voor de custard. Klop hiervoor de slagroom en de 2 eieren los. Meng de maizena met de suiker en de vanillesuiker en roer dit door het roommengsel. Zet opzij.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem 15 minuten.
Snijd de abrikozen doormidden, haal de pit eruit en snijd de helften in 3 partjes. Zet opzij.
Haal na 15 minuten de bodem uit de oven en laat een klein beetje afkoelen. Besmeer de bodem dun met het los geklopte eiwit en bestrooi dit met paneermeel, dit geeft een beschermlaagje voor het vocht van de custard. Zet de ingestreken bodem 5 minuten terug in de oven zodat het eiwit kan drogen.
Haal de bodem weer uit de oven en beleg die netjes met de abrikozenpartjes. Roer het custardmengsel nog even door en giet het bij de abrikozen in de vorm, bestrooi met de grof gehakte pistache.
Bak de abrikozentaart ongeveer 30 tot 40 minuten. De abrikozentaart moet niet door en door gaar zijn, het midden mag nog een klein beetje wiebelen. Dit gaart tijdens het afkoelen nog een beetje na. Laat de abrikozentaart 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Maak de randen vooraf eventueel een beetje los.
Als je een bakvorm met losse bodem hebt zet je de vorm op een kom en duwt zo de rand naar onderen. Hierna schuif je de taart van de bodem op een bord en trekt er het bakpapier onderuit.
Serveer de abrikozentaart lauwwarm of koud in punten.
Tafel lekker !!