Abrikozenvlaai – Een echte Limburgse klassieker, dunne laagjes deeg met een royale abrikozenvulling zoals het hoort.
Abrikozenvlaai
Vlaai is een echt traditioneel Limburgs soort gebak en is er in heel veel smaken. Natuurlijk heeft iedere bakker wel iets wat zijn vlaai net iets anders maakt dan die van zijn collega, maar over een ding zijn ze het allemaal eens, er moet genoeg vulling in zitten. Vlaai is gemaakt van een luxe gistdeeg, vaak met ei en boter. Dit varieert per bakkerij en ook de manier van aanmaken van de vulling wil nog wel eens verschillen.
De bakker gebruikt altijd abrikozenpulp uit blik en maakt die aan met koud bindmiddel en suiker. Nu is koud bindmiddel niet voor iedereen makkelijk te verkrijgen, net als de blikken met abrikozenpulp. Daarom is dit recept aangepast naar verse abrikozen en een binding met maizena. Dat geeft een iets andere binding, waardoor het kan gebeuren dat de vulling iets te veel borrelt tijdens het bakken en er een beetje vulling door de latjes kan borrelen. Misschien ietsjes minder mooi, maar de smaak is er niet minder om.
De bekende Limburgse Abrikozenvlaai is bij Lekker Tafelen royaal gevuld met VERS fruit. Dat is net iets minder mooi, maar je raadt het al…… de smaak is …… Laat het ons maar weten in het reactieformulier.
Vlaai kun je maken met verschillende soorten vers fruit. Veel voorkomende vruchtenvlaaien hebben een vulling van abrikozen, kersen, pruimen, kruisbessen of appel.
Abrikozenvlaai met latjes
Een normale abrikozenvlaai is altijd met latjes of raster zoals ze dit ook wel noemen. Dit is van hetzelfde deeg als de bodem. De bakker gebruikt voor de latjes een vlaaistans. Die zijn groot, zwaar en vrij prijzig, niet echt standaard voor een thuisbakker dus. Er zijn wel diverse andere mogelijkheden voor het maken van zo’n raster. Er zijn bijvoorbeeld verschillende kunststof vlaaistansen te koop in diverse motieven voor een redelijke prijs. Bak je alleen maar af en toe een keer vlaai, dan zou je net (als bij appeltaart gedaan wordt) ook reepjes kunnen snijden en daar een raster van maken voor op de vlaai.
Met grove suiker bestrooien
Voor het bakken wordt de vlaai licht vochtig gemaakt met water en royaal bestrooid met grove suiker. Dit doe je pas vlak voor het bakken omdat de suiker anders smelt tijdens de na-rijs. De abrikozenvlaai wordt ongeveer 20 minuten vrij heet gebakken op 200 graden. De kunst is om de hete vlaai zo snel mogelijk uit de vorm te halen en op een rooster af te laten koelen. Handig hiervoor is een pizzaschep of een stevige ronde karton en een glaceermes. Door eerst het glaceermes onder de vlaai te steken maak je plaats voor de pizzaschep die je er dan makkelijk onder kunt steken. Breng dan met de pizzaschep de abrikozenvlaai naar het rooster en haal de pizzaschep er weer onderuit. Je kunt eventueel ook gebruikmaken van een vlaaiplaat met losse bodem.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Abrikozenvlaai
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram bloem
- 50 gram zachte boter
- 10 gram gedroogde of 30 gram verse gist
- 1 ei
- 80 ml lauwwarme melk
- 100 + 50 gram suiker
- 7 gram zout
- 100 gram grove suiker
- 1 kilo verse abrikozen
- 1-2 eetlepels maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je abrikozenvlaai:
De vulling maak je minimaal 2 uur vooraf omdat die op kamertemperatuur verwerkt moet worden. Is de vulling te koud? Dan rijst de vlaai niet goed. Zijn de abrikozen nog warm? Dan krijg je een te dikke bodem.
Was de abrikozen, snijd ze doormidden en haal de pit eruit. Doe ze in een grote pan met een kopje water en breng aan de kook. Meng de 100 gram suiker met de maizena en roer dat door de massa, laat even goed doorkoken tot de abrikozen uit elkaar beginnen te vallen. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen. Doe de vulling voor de abrikozenvlaai in een kom en laat die afkoelen tot kamertemperatuur. Proef voordat je de vlaai gaat bakken of de vulling zoet genoeg is, dit kan per abrikoos erg verschillend zijn.
Los de gist samen met de suiker op in lauwe melk (lichaamstemperatuur). Doe de bloem in een kom en voeg er het gistmengsel en het ei aan toe. Kneed dit kort door. Voeg er de zachte boter en het zout aan toe en kneed in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 porties 1/3 en 2/3 en bol die mooi op. Laat ze afgedekt op een warme plaats ongeveer een uurtje rijzen tot er duidelijk meer volume in zit.
Besmeer een vlaaiplaat van 28 cm in met een beetje boter.
Bij gebruik van een kunststof stans: druk de lucht uit het deeg en rol uit tot een gelijkmatige plak die net zo groot is als de vlaaistans. Leg de plak deeg op de stans en rol de plak geheel in de stans. Haal de stukjes eruit en til het binnenstuk eruit. Leg dit met raster in de vriezer zodat dit later makkelijk op de vlaai gelegd kan worden.
Duw de lucht uit de grootste bol en rol ook die uit tot een mooie egale plak. Bekleed hiermee de vlaaiplaat. Laat de randen overhangen, rol ze nog niet af. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem. Vul de vlaai met het abrikozenmengsel. Haal het raster uit de vriezer en leg het op de vulling. Laat kort ontdooien en rol dan de randen met een rolstok samen af. Als je reepjes snijdt uit deeg maak je die nu door het deeg net als bij appeltaart te verwerken tot een raster.
Laat de vlaai nog ongeveer een kwartier tot een half uur rijzen, dit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, is het koud dan mag de vlaai iets langer rijzen. Spray met een (schone) plantenspuit licht water over de vlaai of besmeer heel voorzichtig met een kwastje dun water over de abrikozenvlaai zodat de suiker blijft plakken. Bestrooi royaal met grove suiker en bak de abrikozenvlaai in ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de vlaai mooi goudbruin is. Haal de vlaai zo snel mogelijk uit de vlaaiplaat zoals hierboven beschreven. Laat de vlaai afkoelen en snijd hem volgens Limburgs gebruik in 10 royale punten en geniet.
Tafel lekker !!
Het zal ongetwijfeld aan mij liggen maar waarom rijst mijn deeg niet 🙁 Na 10 minuten kneden (met de hand) gebeurde er niks. Ik kreeg trouwens ook witte klontjes toen ik de maizena en de suiker door de kokende abrikozen roerde. Had ik de maizena eerst in water op moeten lossen?
Als de abrikozenvlaai niet rijst is de kans groot dat het aan de temperatuur ligt Lisette. Het is echt van belang dat alle ingrediënten op minimaal kamertemperatuur zijn. De maïzena hoeft niet eerst in water opgelost te worden. Wel goed mengen met de suiker.
Alles was op kamer temperatuur. De melk heb ik nog even 10 sec in de magnetron gedaan zodat ie iets warmer was. De boter was ook op kamer temperatuur. Had ik die eerst moeten smelten?
Nee, zachte boter gebruiken, geen gesmolten boter. Connie (de maker van dit recept) is momenteel op vakantie. Zij zal verdere tips geven als ze terug is.
hoi
kan je het zout ook weg laten????
Dit kan wel maar het heeft negative invloed op smaak en werkzaamheid van het deeg. Het is een keuze.