Appeltaart met abrikoos – Appeltaart is enorm populair, leuk om te maken en absoluut niet saai. Zeker niet als je het recept dat hieronder staat gebruikt. Want dat is net een beetje anders dan dat van een gewone appeltaart. Tussen al die appels zitten namelijk van die heerlijke stukjes abrikoos verstopt. Appeltaart met abrikoos maak je net zo makkelijk als een gewone appeltaart.
Appeltaart, dat is een taart waarmee je kunt variëren
Appeltaart kun je op heel veel manieren maken. Zelfs kinderen kunnen het. Maar de ene appeltaart is de andere niet. Alleen al door met een andere soort appel te werken heb je al een heel andere appeltaart. Ook de korst maakt veel verschil en dan de extra vulling, kaneel en rozijnen zijn het populairst. Maar we zouden Lekker Tafelen niet zijn als we ook van appeltaart niet meerdere recepten hebben. Begin maar eens met appeltaart met abrikoos.
Bij Robert
Iedere thuisbakker kent Robert, nu was er laatst een theatershow “bij Robert” waar ik met een paar vriendinnen geweest ben. Wat was dat leuk en leerzaam, we hebben erg genoten. Nu gaf die goede man ons enkele tips. Ik mag en kan hier niet alles verklappen, maar de beste tip vond ik toch wel om heet te bakken en niet op lage temperatuur. Nu hou ik toch al niet van die lichte baksels, dus thuis direct uitgeprobeerd met de appeltaart met abrikoos en… zie hier het resultaat.
Tip van Robert: Je gaat bakken, niet drogen toch?
Appeltaart met gedroogde abrikoos
Om in het verhaal van Robert te blijven heb ik gedroogde abrikoos genomen in plaats van de geijkte appels en kaneel. Man o man, wat is dat lekker. Vol fruit, superfris en een pracht voor het oog. Dat ik dat nog nooit eerder gedaan heb. De appeltaart met abrikoos is zeker voor herhaling vatbaar.
Tip: Bak koekjes van het overgebleven deeg of maak er een heerlijk crumble mee door het deeg te mengen met havermout.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Appeltaart met abrikoos
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram roomboter
- 100 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 300 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 15 gram vanillesuiker
- 100 gram verkruimelde koekjes of cake
- 2 kilo Jonagold appels
- 100 + 50 gram gedroogde abrikozen
- 2 eetlepels maïzena
- 50 gram suiker
- 15 gram vanillesuiker
- 2 eetlepels citroensap
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een appeltaart met abrikoos:
Week de abrikozen kort in lauw water als ze erg droog zijn.
Snijd de boter in kleine stukjes en doe die in een mengkom. Voeg er de suiker, vanillesuiker en zout aan toe. Zeef er de bloem met de bakpoeder boven. Meng met de vlinder of met een mixer met de kloppers tot een kruimelig geheel. Voeg het ei er aan toe. Bij gebruik van een handmixer kun je vanaf nu beter met de hand werken. Meng het ei er goed doorheen tot een mooi en soepel deeg.
Besmeer een springvorm van 24-28 cm met boter en knip een stuk bakpapier op maat voor de bodem.
Rol het deeg uit tot een dikke egale plak. Bekleed hier de vorm mee. Het is een royale hoeveelheid deeg, dus waarschijnlijk houd je over. Druk de randen goed aan en haal het overtollige deeg weg.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Begin nu met het schillen van de appels. Houdt 1,5 appel met schil achter en schil de rest. Snijd de appels in stukjes en doe ze in een kom.
Dep de abrikozen droog en snijd 100 gram in stukjes en meng ze samen met de maïzena, vanillesuiker en 50 gram suiker door de appels.
Verkruimel de koekjes en strooi ze op de bodem.
Verdeel er nu de appels over. Druk goed aan want het is een hele berg.
Snijd de overgebleven appels met de schil in dunne partjes en leg die netjes op de berg met appels.
Zet de taart in de oven en de wekker op 45 minuten. Zet de oven terug naar 185 graden.
Kijk na 45 minuten of de taart gaar is anders nog iets langer. De taart op de foto stond er 55 minuten in, maar dit is per oven verschillend.
Snijd de overige 50 gram abrikozen klein en meng ze met het citroensap en de suiker. Voeg ongeveer 100 ml water toe en maak dit met een staafmixer helemaal fijn.
Laat de abrikozenmoes even goed doorkoken. Verdeel de warme abrikozenmoes over de nog hete appeltaart met abrikozen en laat, als dat mogelijk is, de taart helemaal afkoelen. Haal de taart uit de vorm en snijd er 12 royale punten van.
Serveer de appeltaart met abrikoos eventueel met een lepel geklopte slagroom.
Tafel lekker !!