Appeltaart met frangipane – Ieder heeft zijn eigen favoriete recept voor appeltaart. Appeltaarten zijn er dan ook in ontelbare varianten. Je vindt in dit artikel een bijzonder recept voor een geweldig lekkere appeltaart. Ken jij de appeltaart met frangipane al? Nee? Dan wordt het tijd om die eens te gaan maken. Lees snel verder!
Een variant op oma’s appeltaart maken
Een appeltaart met frangipane is maar een van de varianten. Appeltaart kun je op heel veel manieren maken. Iedereen kent wel het recept voor oma’s appeltaart, waarvan de bodem en het raster meestal gemaakt wordt met een harde wener deeg, dit is een soort koekjes deeg, een echte klassieker in de bakkerij ook wel 1 2 3 deeg genoemd. In de appelvulling wordt meestal royaal gebruikgemaakt van rozijnen en kaneel. Ook is er een variatie op dat recept met kruimels bovenop of een appeltaart met als basis cakebeslag, filodeeg of bladerdeeg. Oma’s appeltaart is de geliefdste appeltaart. Probeer daarom ook eens het recept van de appeltaart met frangipane. Door de rozijntjes weg te laten en er een heerlijk laagje amandel frangipane in te verwerken, krijg je een vrij luxe appeltaart met frangipane waar iedereen echt naar uitkijkt.
Appeltaart met frangipane
Frangipane is een beslag van amandel, boter, suiker, ei en een klein beetje bloem dat lekker smeuïg blijft na het bakken. Ook houdt dit het vocht van de appels vast en zal de bodem niet klef worden van het sap van de appels. In plaats van het geijkte raster kun je ook eens denken aan het gebruik van een leuke koekjessteker, het oog wil toch ook wat. In de vorm van blaadjes bijvoorbeeld, maar in de kerstperiode is het bijvoorbeeld erg leuk om een stersteker te gebruiken, zo kun je een appeltaart met frangipane voor elke gelegenheid maken.
De appelsoort die je gebruikt in de taart is belangrijk. De jonagold is een aanrader omdat die vrij stevig blijft en omdat de taart hierdoor niet te vochtig wordt. Ook de zoetheid van de appel is erg prettig. En niet te vergeten, hij is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Kies je voor een wat zuurdere appelsoort zoals de Goudrenet houdt er dan rekening mee dat die tot moes kookt. Die kun je daarom beter gebruiken om zelfgemaakte appelmoes te maken in plaats van voor een appeltaart met frangipane.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Appeltaart met frangipane
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram basterdsuiker
- 200 gram + 50 gram boter
- 3 eieren
- 6 gram bakpoeder
- zout
- 300 gram + 20 gram bloem
- amandelschaafsel en suiker voor de garnering ( optioneel )
- 1 1/2 kilo jonagold appels
- 40 gram custard
- 2-3 theelepels kaneel naar smaak
- 100 gram + 50 gram kristalsuiker
- 100 gram amandelmeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appeltaart met frangipane:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak eerst het deeg voor de bodem, dit moet namelijk een half uurtje in de koelkast om wat op te stijven. Meng hiervoor 200 gram boter met 100 gram basterdsuiker met de mixer kort door elkaar, roer er een half ei door.
Zeef 300 gram bloem met een mespuntje zout en 6 gram bakpoeder en meng dat er ook door, als het kruimels worden zet de mixer dan uit en kneed met de handen goed door tot een egaal deeg. Leg het verpakt in plastic een half uur in de koelkast om even op te stijven, zodat het makkelijker uit te rollen is.
Maak nu de frangipane door 50 gram boter met 100 gram suiker luchtig te kloppen, klop er dan 1 ei door en als laatste 100 gram amandelmeel en 20 gram bloem. Zet apart, maar niet koel. Schil de appels en snijd die in kwarten en dan in schijfjes. Meng 40 gram custard, 2-3 theelepels kaneel en 50 gram suiker en meng dat met de appelschijfjes.
Vet een springvorm van 24-26 cm in met boter en strooi er wat bloem of paneermeel over, keer de vorm om en klop de overtollige bloem/paneermeel eruit. Kneed het deeg kort door en rol het uit tot ongeveer een halve cm dikte. Als je 2 stukken plastic neemt (bijvoorbeeld een opengeknipte broodzak) kun je je deeg hiertussen uitrollen. Haal de bovenste plastic er af en leg de lap deeg omgekeerd in de vorm, het deeg zal zo bijna niet scheuren. Breng in model, maar druk niet te hard aan, trek nu de andere plastic eraf. Snijd de bovenste rand af. Verdeel de frangipane voorzichtig met een lepel over de bodem en verdeel hier alle appelvulling op. Het kan zijn dat je een bergje hebt, maar dat geeft niet want door het bakken zal de vulling straks iets slinken.
Klop een eitje los met wat zout en smeer hiermee de rand in. Rol de rest van je deeg uit en steek of snij er mooie vormen uit. Leg die op de rand van je taart en laat het midden vrij. Bestrijk de taart voorzichtig met ei en strooi er wat suiker over. Strooi eventueel wat amandelschaafsel in het midden zodat duidelijk is dat er amandelen in verwerkt zijn.
Bak de appeltaart met frangipane ongeveer 50-60 minuten op 175 graden Celsius. Laat de appeltaart met frangipane een half uurtje afkoelen voordat je de rand los haalt, anders zou de zijkant kunnen scheuren.
Tafel lekker !!
Wat een heerlijk kookblog! Kan ik de recepten ook opslaan op de site??
Dankjewel! Op dit moment nog niet Jolly, we werken wel aan deze mogelijkheid.
Lijkt me een heerlijke cake. Maar wat is custard? Is dat vla, of is dat puddingpoeder? Ik zou hem heel graag willen maken. 😉
vriendeljike bakgroetjes
Dian
Custard is een basisrecept bij het thuisbakken Dian. Je kunt het vers maken maar inderdaad ook met de poeder. Die vinden wij dan net even minder lekker ?
ok! Dank je wel 😉 Ik ga hem proberen te maken nu.
Leuk Dian, laat je ons weten of het gelukt is?
Lijkt mij heerlijk, dus ik wil m graag maken….
Is het de bedoeling dat je van het gewone deeg 2/3 neemt en dan de ander 1/3 erbovenop? En als je het “gewone deeg erin hebt dan direct dat andere erover?
Groet
Monique
Helemaal goed ja, eerst 2/3 uitrollen voor de bodem en de zijkant en wat je overhoudt voor de afwerking. Ben benieuwd naar je resultaat.