Appeltaart met noten en winterse kruiden – Iedereen die wel eens bakt, heeft zeker al eens appeltaart gebakken. Cake, appeltaart en appelflappen zijn van de dingen die je als eerste bakt. Appeltaart is dus heel populair en je kunt hem in heel veel varianten maken. De appeltaart met noten en winterse kruiden is er een die je echt eens gemaakt moet hebben, die is zo lekker! Die dikke laag knapperige noten en die heerlijke kruiden maken van een eenvoudige appeltaart echt iets speciaals. De appeltaart met noten is niet moeilijk om te maken en het kan dan ook bijna niet mis gaan.
Voor appeltaart neem je de tijd
Een lekkere appeltaart met noten en winterse specerijen heb je niet binnen een kwartiertje op tafel staan. Je moet er een deeg voor maken en een hele berg appels voor schillen en snijden. Maar dat mag de pret niet drukken, want een appeltaart maken is ook een goede manier om je even terug te trekken en te ontspannen. Of juist om even met iemand bij te praten, terwijl je samen de appels schilt. Het maken van het deeg en het schillen en snijden van de appels is een soort meditatie die ook nog eens een heerlijk resultaat oplevert, de appeltaart met noten.
Een echt lekker basisdeeg
Een appeltaart begint met een deeg. Dit deeg kun je heel eenvoudig houden, maar je kunt er ook net dat beetje extra aan toevoegen. Je maakt er dan een taart van om nooit te vergeten. Het begint bij de boter, geen margarine of iets wat lijkt op roomboter, maar echt lekkere boter, het liefst van de boer. Echt het verschil ga je proeven!
Behalve die lekkere roomboter voeg je ook nog een lepeltje kaneel toe aan het deeg. Dit kleine beetje extra geeft de appeltaart met noten direct al een heerlijke herfstachtige smaak en geur.
Dit zijn de lekkerste appels voor de appeltaart met noten
Appels zijn er in veel soorten en ze hebben allemaal een andere smaak maar ook structuur. Dat is de reden dat er in de appeltaart met noten twee soorten appels gebruikt worden. Je gebruikt elstar en goudrenetten, ze zorgen samen voor de juiste structuur en stevigheid die je nodig hebt om straks mooie punten te kunnen snijden.
Niet alleen de soort appels die je gebruikt is belangrijk, ook de manier waarop je de appels snijdt. Je zou misschien denken, dat maakt toch niets uit? Maar het maakt echt verschil of je de appels in plakjes snijdt of in blokjes. De garing is anders en met plakjes kun je die grote bult van appels maken wat je met blokjes niet lukt. Je denkt misschien dat is veel te veel, maar die grote hoeveelheid appels is echt nodig om de appeltaart met noten straks mooi egaal en stevig te krijgen.
Appeltaart met lekker veel noten en winterse kruiden
Dit is geen gewone appeltaart maar een appeltaart waar het herfstgevoel vanaf spat. Heerlijke geroosterde noten, specerijen zoals kaneel, gember en kardamom geven net dat beetje extra. Maar pas op, het ruikt zo lekker dat de kans bestaat dat je buren spontaan een kopje koffie komen drinken en stiekem hopen op een stukje taart.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Appeltaart met noten en winterse kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 750 gram elstar appels
- +/- 750 gram goudrenetten
- 150 gram boter
- 125 gram basterdsuiker
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 1 theelepeltje zout
- 1 + 2 volle theelepels kaneel
- 1/2 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 eetlepels custardpoeder
- 100 gram suiker
- 150 gram gemengde noten
- 3 eetlepels abrikozenjam
Bereidingswijze van dit recept
Appeltaart met noten en winterse kruiden maak je zo:
Begin met het maken van het deeg, doe hiervoor de boter, de basterdsuiker en het zout in een kom en meng kort door elkaar.
Voeg er het ei aan toe en roer dit er kort doorheen. Je hoeft het niet luchtig te kloppen.
Zeef de bloem en de kaneel boven de kom en roer dit er kort doorheen. Zodra er dikke kruimels ontstaan, druk je alles samen en kneed je dit kort door. Maak er een bol van en druk die plat. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg in de koelkast tot later gebruik.
Snijd de appels in parten, haal het klokhuis eruit en schil ze. Snijd de partjes in dunne plakjes van maximaal een cm dikte. Doe de appelschijfjes in een grote kom.
Meng de suiker met de custard en de specerijen en meng dit goed door de appelschijfjes.
Vet een springvorm of andere taartvorm met losse bodem van 26-28 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en rol dit met een beetje bloem uit tot het iets groter is dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Als het scheurt, is dat niet erg. Duw het gewoon weer tegen elkaar en je ziet er niets meer van. Duw alles goed aan in de vorm en snijd de rand mooi egaal af.
Vul de vorm met de appels, het zijn veel appels, er hoort een bult op te zitten. Bak de appeltaart in ongeveer een uur in een oven van 175 graden goudbruin en gaar.
Schud de noten op een bakplaat of in een schaal en bak die 5-10 minuten mee in de oven tot ze heerlijk beginnen te geuren. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
Haal de taart uit de oven, maar laat hem wel nog in de vorm. Duw met een bord de bovenkant goed aan zodat de taart egaal en stevig wordt. Bestrooi de taart met de geroosterde noten. Breng de jam met 2 eetlepels water aan de kook en verdeel dit over de noten.
Als je de verleiding kunt weerstaan, haal de taart dan het liefst pas uit de vorm als hij koud is. Zorg ervoor dat je appeltaart met een echt scherp mes in punten snijdt.
Tafel lekker !!
Een vlaaivorm is prima geschikt voor dit recept. Ik nam een vlaaivorm van 26 cm en daarna is bovenstaande foto gemaakt. Succesje dus. Laat je weten of het gelukt is?
Wat lijkt me dit een heerlijk recept. Morgen jarig..nu dus al snel t blikje melk onder water gezet, en snel verder met de rest. Durf alleen niet zo goed de vlaaivorm te gebruiken…zou die niet te ondiep zijn?