Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake – De cheesecake is de laatste jaren een stuk populairder geworden. In menig restaurant staan ze op de dessertkaart. In feite was de cheesecake al jaren populair onder de noemer MonChoutaart. Best knap van een merk als Monchou dat je jouw taart voor jarenlang in de hoofden van mensen krijgt. Dat jouw taart op de gemiddelde verjaardag op tafel verschijnt.
Ga houden van lekker vers, maak een lemoncurd cheesecake
Die MonChoutaart met de kersen uit een potje kent iedereen. Maar het is zo zonde. In ons welvarende landje kun je op elk moment van de dag aan lekker vers fruit komen. Waarom zou je dan een pot fruit pakken? Helaas is het tegenovergestelde meer waarheid. Welvaart, zorgt vaak juist voor gemakzucht. Lekker Tafelen gaat toch een poging doen om die MonChoutaart van tafel te halen, met het recept voor een Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake. En zoals beloofd ga je daar uitsluitend verse ingrediĆ«nten voor gebruiken. Gegarandeerd dat je gaat houden van vers, dat je gaat houden van die taart.
Roomkaas op een bodem
Dat roomkaas centraal staat in een cheesecake is ongetwijfeld al duidelijk. Die roomkaas komt op een bodem, dat is ook duidelijk. Er zijn meerdere manieren om zo’n bodem te maken. Je kunt gaan kneden en rollen, maar je kunt ook je agressie kwijt door wat koekjes stuk te slaan. Beide opties staan in de beschrijving van het recept voor Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake en raad eens? Jij mag kiezen ?
Lemon? Hoe dan?
Iedereen heeft wel eens lemoncurd gegeten, maar waarschijnlijk was dat ergens onderweg. Velen zullen het nooit in huis halen en dus al helemaal niet zelf maken. Toch is dat absoluut een aanrader. En maak dan gelijk een beetje extra van die lemoncurd. Als eerste natuurlijk voor de Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake, maar daarnaast is lemoncurd ook echt een lekkernij bij ijs en yoghurt. De smaak van de citroenen werkt echt verfrissend. Was er niet beloofd dat je ervan ging houden? Doen dus!
Gemak of plezier en gezelligheid met een lemoncurd cheesecake?
Sorry dat je met zoveel keuzes wordt opgezadeld. Maar wat doe je? Ga je voor gemak of ga je voor plezier en gezelligheid? Die MonChoutaart die hierboven werd besproken is puur gemak. Kersen uit een potje! Dat kan niet meer hoor mensen. Maak die Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake en je zult zien dat dat hartstikke gezellig is. Kneden, rollen of koekjes stukslaan. Roomkaas mengen, lemoncurd maken en tussentijds alvast proeven. En vergeet vooral niet dat je de taart met heel veel trots gaat serveren. Prik dus voortaan de verjaardagskaarsjes niet in een MonChoutaart met kersen uit een potje, maar prik kaarsjes en vlaggetjes in een echte Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake.
Tip: Is lemoncurd niet helemaal jouw smaak? De kiwi cheesecake is een geweldig alternatief. We zeiden het al, we houden van vers!
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Lemoncurd āniet-uit-de-ovenā cheesecake
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- rasp en sap van 2 citroenen
- 200 gram suiker
- 50 gram roomboter
- 2 eieren
- 1 blaadje gelatine
- 125 gram bloem
- 50 gram boter in blokjes
- 50 gram poedersuiker
- zout
- 1 ei
- rasp en sap van 1 citroen
- 400 gram roomkaas
- 400 gram slagroom, koud
- 120 gram suiker
- 3 blaadjes gelatine
Bereidingswijze van dit recept
Een lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake maak je zo:
Begin met de lemoncurd. Die kun je ook een paar dagen eerder maken. Bewaar de lemoncurd in een gesteriliseerd potje. Dat is dan ongeopend minimaal 1 maand houdbaar, en geopend een week.
Was voor de lemoncurd de citroenen goed en rasp met een fijne rasp het gele deel van de schil. Zorg dat er geen wit velletje bij komt, want dat smaakt bitter. Pers het sap uit de citroenen en doe dit samen met het rasp, de boter en de suiker in een pannetje. Verwarm dit al roerend tot de suiker en de boter zijn gesmolten.
Zet de pan van het vuur af en laat een klein beetje afkoelen.
Week 1 blaadje gelatine in koud water.
Klop de eieren in een ander kommetje los en voeg ze onder goed roeren toe aan het lauwe citroenmengsel.
Verwarm de lemoncurd nu weer voorzichtig, roer goed door met een siliconen spatel. Zet het vuur uit zodra de curd begint in te dikken, het blijft dan aan de spatel hangen.
Haal het gelatine blaadje uit het water, schud dit uit en roer dit door de warme lemoncurd. Laat de curd afkoelen tot ze lauw is of giet hem heet in een potje als je de curd eerder maakt.
De bodem:
Wil je het kneden, rollen en wachten liever overslaan? Doe het dan zo:
Neem 200 gram koekjes (bijvoorbeeld Bastogne), verkruimel die en meng die met 100 gram gesmolten boter. Natuurlijk had je al een springvorm (doorsnee 22 cm) bekleed met bakpapier. Doe het koekmengsel in de vorm en druk goed aan. Voor de helden onder ons die voor een echte bodem hun hand niet omdraaien, hieronder zie je hoe je die het best kunt maken.
Meng voor de bodem de boter met de suiker, het zout en de bloem tot kruimels. Voeg er dan het ei aan toe en kneed eventjes kort door. Leg het deeg in folie verpakt een half uur in de koelkast om het later makkelijker uit te kunnen rollen.
Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot 2-3 mm dikte. Bekleed hiermee de bodem van een met bakpapier beklede springvorm van ongeveer 22 cm.
Bak de bodem ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden tot ze licht begint te verkleuren. Laat de bodem afkoelen.
Bekleed nu ook de zijkanten van je springvorm met een strook bakpapier. Leg de bodem er weer in en maak de vulling.
Zo maak je de vulling:
Klop de koude slagroom met de suiker tot die lobbig is.
Roer in een andere schaal de roomkaas met de citroenrasp met een spatel los. Leg ondertussen de gelatine 5 minuten in koud water en verwarm het citroensap. Haal de pan van het vuur en roer er de (uitgeschudde) gelatine doorheen. Roer dit citroen-gelatinemengsel door de roomkaas en spatel het dan voorzichtig door de slagroom, zodat alles goed vermengd is.
Spatel dan ongeveer 1/3 van de lauwe lemoncurd grof door het slagroommengsel, het is de bedoeling dat je nog strepen ziet. Giet dit mengsel nu in de springvorm. Als het een beetje stevig is, verdeel je er voorzichtig de rest van de lemoncurd overheen en steek je een beetje met een lepel door de bovenlaag zodat het een ruw vermengd uiterlijk heeft.
Als de lemoncurd te stevig is geworden kun je die voorzichtig al roerende au bain-marie verwarmen tot ze weer licht vloeibaar is. Let er wel op dat de curd met de gelatine niet mag koken.
Laat de lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt.
Tafel lekker !!
Jammer dat opmerkingen kennelijk bot en onbeleefd moeten zijn. ā¹ļø
Het recept en de ingrediƫnten lezen smakelijk weg.
Als ik echter probeer te achterhalen welke boter bij welke suiker hoort, mis ik kopjes voor een duidelijke scheiding van curd, bodem en cheesecake mengsel. De opsomming is chronologisch correct maar ik raak b.v. in de war bij (poeder)suiker, voor een bodem, ok? En twee keer boter.
Ik heb de ingrediƫnten al dus ga dat lekker, met eigen gemaakte bodem, klaarmaken!
Ik denk dat Peter zoiets bedoelde maar de correcte bewoording niet kon vinden. š
Ga lekker door met interessante recepten plaatsen en laat je vooral niet van de wijs brengen door de zoveelste socialmedia terrorist. š
Groet en alvast fijne feestdagen!
Dank voor de duidelijke verwoording P.H. We zijn superbenieuwd wat je van de smaak van de cheesecake vindt. šš
Wat een ellendig geschreven geneuzel.
Dank voor het compliment Peter, ook hele fijne feestdagen!