Cheesecake met gekarameliseerde peren – De uit Amerika afkomstige cheesecake verovert hier ook steeds meer terrein. De vrij machtige, gebakken cheesecake, is een lekkernij waar je dan ook niet al te grote stukken van moet snijden. Zoals de naam al zegt zit er veel kaas is. Roomkaas dan wel te verstaan. Neem de volle variant. De light variant kun je gebruiken om een ander recept te maken. Want als je dan eens een cheesecake bakt, dan wil je toch ook gelijk de lekkerste maken? En de lekkerste? Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar de cheesecake met gekarameliseerde peren is in ieder geval heel erg lekker! En het recept? Dat vind je onderaan de pagina.
Cheesecake met gekarameliseerde peren; een herfstig recept
De smaak van cheesecake is vrij vlak en is ideaal om te combineren met veel andere lekkere smaken. In herfst- en wintermaanden zijn er volop Hollandse peren. Die kun je perfect verwerken in een cheesecake. Voordat je dit fruit in de cake kunt verwerken moet je het eerst garen. Dit voorkomt het uitlopen van vocht uit de peren. Ook de smaak wordt er beter van, want je karamelliseert ze met een beetje boter, suiker en kaneel. Het vocht dat hierbij vrij komt gebruik je door het mengsel van roomkaas, zo verdeel je de smaak gelijk al door de hele taart. En smaak, dat is wat je wilt in de cheesecake met gekarameliseerde peren.
De bodem maak je van koekjes
Voor de bodem verkruimel je koekjes die je mengt met een klein beetje boter zodat de kruimels blijven plakken. Welke koekjes je hiervoor neemt, maakt niet zo heel veel uit. Omdat in het recept van de cheesecake peren kaneel gebruikt wordt, zijn kaneelkoekjes heel toepasselijk. Ze versterken de combinatie. Je kunt ook Bastogne koeken, speculaasjes of Mariakoekjes voor dit recept gebruiken. Kies de koekjes die jou het lekkerst lijken voor de cheesecake met gekarameliseerde peren.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Cheesecake met gekarameliseerde peren
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 240 gram kaneelkoekjes
- 75 gram boter
- 600 gram roomkaas
- 125 gram crème fraîche
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel bloem
- 25 gram boter
- 100 gram suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 3 – 4 Conference peren
- 150 gram slagroom
- 1/2 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cheesecake met gekarameliseerde peren:
Schil de peren en verdeel ze in 8 partjes. Verwarm de boter in een koekenpan en strooi de 100 gram suiker en de kaneel er in. Bak dat samen met de peren op vrij hoog vuur tot de suiker gekarameliseerd is en de peertjes verkleurd zijn. Giet af en vang het vocht op. Laat de peertjes afkoelen, het vocht wordt gebruikt om de vulling op smaak te brengen.
Bekleed een springvorm van 20 tot 24 cm met bakpapier. Dat gaat het makkelijkste als je die eerst licht invet met een beetje boter of olie. Knip het bakpapier op maat voor de bodem en snijd repen van het bakpapier voor de zijkant. Doordat de vorm ingesmeerd is zal het bakpapier blijven plakken.
Verkruimel de koekjes en meng ze met de gesmolten boter. Verdeel de koekjesmassa over de bodem en druk goed aan.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Bak de bodem 15 minuten voor. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.
Meng de roomkaas, crème fraîche en de 100 gram suiker door elkaar tot een gladde massa.
Voeg er één voor één de eieren en de dooiers aan toe tot ze helemaal zijn opgenomen.
Roer er nu de bloem en een snufje zout goed doorheen.
Als laatste voeg je het (enigszins afgekoelde) vocht van de peren erdoor.
Verwarm de oven tot 130 graden. Zet een braadslede onder het rooster en giet er een laag heet water in.
Neem 8 mooie stukjes peer en bewaar ze in een bakje in de koelkast voor de afwerking.
Snijd de rest van de stukjes peer nog eens in de lengte door en verdeel ze over de bodem.
Giet de vulling er voorzichtig overheen en strijk glad.
Zet de cheesecake op het rooster en bak de taart in 75 minuten gaar.
Zet de oven uit na 75 minuten, maar haal de taart er nog niet uit. Laat dit nog een uur staan. Haal dan de taart uit de oven en laat verder afkoelen. Zet nu de taart een nachtje in de koelkast om mooi op te stijven.
Neem de taart uit de vorm en zet op een schaal.
Klop de slagroom met een beetje suiker stevig.
Snij de partjes peer in de lengte door. Zet 16 noppen slagroom op de taart en leg de partjes peer ertussen.
Snijd de cheesecake met gekarameliseerde peren in 16 stukjes.
Tafel lekker !!
Hoi,
Niet echt een duidelijke beschrijving!
Er zaten inderdaad wat onduidelijkheden in Marieke, onze excuses voor het ongemak, inmiddels is dat aangepast. Laat het vooral weten als er nog iets niet duidelijk is.
Hoi conny,
Heb je perentaart gemaakt .
De smaak is superlekker .
Had koekbastogne gebruikt .
Vraag is er nog een ander alternathief voor monchou?.
Dat wilde ik graag weten .
Fijn dat de taart in de smaak is gevallen Mieke. In plaats van monchou kun je ook de volle roomkaas van Philadelphia nemen, deze is iets makkelijker te verwerken.