• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Taart

Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

door
in Taart
0
Chocoladetaart met licht gezouten karamel

Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel in één taart –Tegenwoordig zie ik de term “guilty pleasure” steeds vaker voorbij komen. Wat is een guilty pleasure nou precies? Uiteraard verschilt dit natuurlijk voor iedereen maar het principe is dat je ergens heel erg van geniet terwijl je weet dat je je naderhand er best een beetje schuldig over zal voelen.

Dit wetende besef ik me dat de chocoladetaart die ik vandaag wil gaan maken wel heel dicht in de buurt komt van wat mijn “guilty pleasure” zou kunnen zijn. Een brosse chocolade bodem gevuld met licht gezouten, smeuïge karamel en overgoten met een ganache van pure chocolade. Dat ik ervan ga genieten is een ding dat zeker is of ik me ook schuldig zal voelen naderhand betwijfel ik toch wel, af en toe moet en mag je jezelf best een beetje verwennen en gewoon voluit genieten zonder schuldgevoel achteraf.

Veel werk is het niet om deze taart te maken, wel zit er veel rusttijd in. Het best is dan ook om hem een dag voordat je wil gaan genieten al te maken. Ik gebruik een vorm van 20 cm, op de bodem van mijn vorm leg ik een stukje bakpapier en de randen vet ik lichtjes in met een beetje olie.

De bodem wordt blind gebakken hiervoor heb je nog een stuk bakpapier en steunvulling nodig. Steunvulling kan bestaan uit rijst, droge bonen of keramische bakknikkers.

Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Porties: 10
Bereidingstijd: 100 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 190 gram bloem
  • 30 cacaopoeder
  • 50 gram suiker + 300 gram suiker
  • Snuf zout + 1 tl zout
  • 110 gram koude boter + 70 gram boter
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 2 el water (ijskoud) + 100 gram water
  • 120 gram slagroom + 75 gram slagroom
  • 75 gram pure chocolade

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je chocoladetaart met chocolade en licht gezouten karamel:

Voor de bodem;

Verwarm de oven voor op 180 graden

Mix 190 gram, bloem, 30 gram, cacaopoeder, 50 gram suiker, snuf zout in een kom door elkaar, voeg de 110 gram boter in stukjes toe en verkruimel deze met een vork door de bloem zodat er kruimels ontstaan. Voeg nu het ei en het merg uit het vanillestokje toe en kneed verder. Als laatste voeg je de 2 el water toe en kneed je het geheel tot een deeg. Druk het deeg plat, verpak het in huishoudfolie en leg het een uurtje te rusten in de koelkast.

Rol het deeg, tussen 2 stukken bakpapier, uit tot een cirkel die iets groter is als je bakvorm met een dikte van ongeveer 5mm. Til de plak deeg op en leg hem in de bakvorm, snijd eventueel overtollig deeg weg met een scherp mesje. Inmiddels zal het deeg weer zachter geworden zijn, plaats hem daarom voor je gaat bakken nog even een half uurtje in de koelkast.

Prik met vork gaatjes in de bodem, leg er een stuk bakpapier over en vul nu met de steunvulling. Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten, neem het bakpapier en steunvulling er na 15 minuten uit en bak de bodem nog zo’n 15 minuten verder. Laat de bodem iets afkoelen en haal hem dan uit de vorm.

Voor de karamel:

Doe de 300 gram suiker en de 100 gram water in een pan met dikke bodem en breng, zonder in de pan te roeren, aan de kook tot de suiker is opgelost en het een mooie lichte karamelkleur heeft (dit duurt ongeveer 20 minuten). Haal de pan van het vuur en voeg de 120 gram slagroom toe, voorzichtig dit gaat even flink bruisen !! Zet terug op het vuur en kook al roerend 2 minuten. Neem de pan opnieuw van het vuur en voeg de 70 gram boter en 1 theelepel zout toe. Roer door tot je een mooie smeuïge karamel hebt. Laat iets afkoelen en schenk het dan op de bodem. Laat nu 2 uur koelen in de koelkast.

Voor de chocolade ganache:

Snijd of hak de chocolade in kleine stukjes. Breng de 75 gram room aan de kook en schenk dit vervolgens over de chocoladestukjes. Wacht een minuutje en roer vervolgens om tot een mooie gladde ganache. Laat iets afkoelen en schenk dan over de karamel. Plaats terug in de koelkast en laat nog minimaal 2 uur koelen.

Strooi voor het aansnijden van de chocoladetaart nog enkele korrels grof zeezout erover.

Tafel lekker !!

Tags: ChocoladeKaramel
DeelPin33VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Appeltaart met abrikoos
Taart

Appeltaart met abrikoos

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Reacties 6

  1. Kjeld losekoot says:
    2 jaar geleden

    Hoe moet je de taart bewaren? moet namelijk nog 2 dagen wachten om hem aan te snijden

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Deze chocoladetaart kun je gewoon in de koelkast bewaren Kjeld.

      Beantwoorden
  2. finn middeldorp says:
    8 jaar geleden

    hoelang duurt ie

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      8 jaar geleden

      Vooral het koelen neemt veel tijd in beslag. Je hebt minimaal 6 uur nodig, dit is dan inclusief het tussentijds koelen.

      Beantwoorden
  3. Heleen Denie says:
    9 jaar geleden

    Ik heb de taart gemaakt. Lekker. Alleen de bodem os erg hard en massief. Moet daar niet een of ander rijsmiddel in de bodem (ook gezien het blindbakken)

    Beantwoorden
    • Samantha says:
      9 jaar geleden

      Hallo Heleen, leuk dat je deze taart geprobeerd hebt, wij vinden hem op deze manier het lekkerste de stevige, krokant bodem met het smeuïge van de karamel. Je zou de bloem eventueel kunnen vervangen door zelfrijzend bakmeel of een theelepel bakpoeder toevoegen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief