Chocolade-schuimtaart met limoen curd – De limoen is het kleine zusje van de citroen en in tegenstelling tot haar grote zus niet geel maar groen. De schil is dunner en gladder en het vruchtvlees is vele malen aromatischer en sappiger dan dat van de citroen, ook is de limoen net iets minder zuur.
Een ideaal stukje fruit dus om een heerlijk gebakje mee te maken zoals deze chocolade-schuimtaart. Maar daarnaast biedt de limoen nog legio aan mogelijkheden. Zo kun je hem net als de citroen gebruiken om marinades mee op smaak te brengen. Ook smaakt een limoen heerlijk in een vruchtendrank of smoothie. Of, wat dacht je van een paar druppels in de thee voor een heerlijke limoenthee. Vervang de azijn in dressings eens door enkele druppels limoen of gebruik het sap om verkleuring van bijvoorbeeld appels, bananen en peren tegen te gaan. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat een limoen bomvol vitamine C zit! De limoen kan het beste in de koelkast bewaard worden, laat de limoen voor gebruik wel eerst even op kamertemperatuur komen.
In onderstaand recept hebben we ervoor gekozen om de limoen te gebruiken voor een limoen curd en deze limoen curd uiteindelijk weer te verwerken in een heerlijk chocolade-schuim taart. Begin met het maken van een deegbodem, en vul die vervolgens met een chocoladebeslag. Nadat de met chocola gevulde bodem gebakken is, wordt de taart ingesmeerd met de limoen curd, afgewerkt met een schuimlaag en nogmaals kort gebakken.
Limoenen zijn redelijk stevig, rol ze daarom voor gebruik even flink over uw werkblad heen en weer dan wordt de limoen wat losser en perst u er meer sap uit.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Limoen; ontdek de sprankelende kracht van limoen!
De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Chocolade-schuimtaart met limoen curd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 + 50 gram bloem
- 200 +120 + 75 gram boter
- 100 + 75 + 230 + 80 gram suiker
- 6 eieren
- 4 eiwitten
- 130 gram pure chocolade
- 0,5 tl. bakpoeder
- mespuntje zout
- 4 limoenen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de chocolade-schuimtaart:
Maak een kuiltje in 300 gram bloem en meng in het kuiltje de 200 gram boter, 100 gram suiker en 1 ei. Kneed er beetje bij beetje de bloem door en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in huishoudfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Neem een lage bak/vlaai vorm met een doorsnee van 26 cm. Vet de bakvorm in, rol het deeg uit en bekleedt de ingevette bakvorm met het deeg. Prik tot iets onder de rand gaatjes in het deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt de chocolade met 75 gram boter au bain-marie. Roer 2 eieren met 75 gram suiker luchtig en meng het chocolade-botermengsel erdoor. Meng 50 gram bloem met een halve theelepel bakpoeder en een mespuntje zout en meng vervolgens met het chocolademengsel. Giet het beslag in de met deeg beklede bakvorm. Bak de bodem in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
Smelt 120 gram boter. Rasp de schil van 4 limoenen, en voeg bij de gesmolten boter. Meng 3 eieren, 230 gram suiker en het sap van de limoenen. Voeg bij de boter. Gaar de lemon curd op laag vuur zonder het te laten koken in ca. 4 minuten. De lemon curd zal gaan binden, dan van het vuur nemen en af laten koelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop 4 eiwitten en 80 gram suiker tot het eiwitschuim stevige pieken vormt. Schep of spuit het eiwitschuim op de limoen-curd. Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten of tot het schuim lichtbruin kleurt. Je kunt het schuim eventueel ook kleuren met een Crème brûlée brander.
De chocolade-schuimtaart met limoen curd kun je ook als dessert serveren.
Tafel lekker !!