• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Taart

Chocolade sinaasappel taart

Connie Derks door Connie Derks
in Taart
0
Chocolade sinaasappel taart

Chocolade sinaasappel taart – Vind je combinatie chocolade en sinaasappel ook zo lekker? Deze taart doe me een beetje denken aan die Pims koekjes maar dan de luxe uitvoering met de smaak van echte sinaasappels. We hebben hiervoor een sinaasappel cake gebakken met een vulling van fris zure sinaasappelgelei en deze overgoten met een heerlijke pure ganache.

Taart of stukjes

Vind je de taart te lastig om te maken, maar lijkt het je wel heel erg lekker? Maak er dan stukjes van door in een vierkant bakblik te bakken. Het is een stuk makkelijker te maken dan de taart al heeft die dan wel weer een luxere uitstraling. Ik geef je voor beide de beschrijving, laat je ons weten wat je gemaakt hebt?

sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Chocolade sinaasappel taart

Het beslag

  • 260 gram Bloem
  • 2 theelepels Bakpoeder
  • 125 gram Boter
  • 3 Eieren
  • 150 gram Koffie
  • 285 gram Suiker
  • Rasp en sap 2 Sinaasappels

Voor een taartje smeer je een ronde cakevorm van 20 – 24 cm in met boter en knip een stukje bakpapier op maat voor de bodem.  Wil je liever stukjes snijden neem dan een vierkante vorm van ongeveer 20 cm. Het komt niet op een paar cm, de hoogte van je gebak zal alleen lager zijn als je een groter bakblik neemt. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop de boter met de suiker luchtig en voeg er één voor één de eieren aan toe. Zeef de bloem met het bakpoeder en doe de helft bij het botermengsel en klop goed door. Giet de koffie bij het sinaasappelsap en de rasp zodat de koffie afkoelt. Giet de helft bij het beslag en roer met een houten lepel door. Voeg er de rest van de bloem aan toe, roer door en meng er als laatste de rest van het sap mengsel doorheen. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant een beetje glad met een mes. Bak de cake afhankelijk van de grote 30 tot 40 minuten tot deze gaar is. Dit kun je testen door er voorzichtig met een saté prikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen.

De gelei laag

  • 300 gram Sinaasappelsap
  • 35 gram Maïzena
  • 30 gram Suiker

Doe 250 gram sinaasappelsap en de suiker in een pannetje en breng aan de kook. Meng de maïzena met de rest van het sap en giet dit er al roerende bij. Laat even doorkoken. Dit wordt een vrij stevige gelei die je direct moet verwerken, zorg dus dat alles klaar staat. Zie beschrijving taartje of stukjes

De chocolade laag

  • 100 gram puur Chocolade
  • 100 gram Slagroom

Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een kommetje. Verwarm de slagroom tot het kookpunt. Wanneer de slagroom kookt schenk je deze over de chocolade en laat staan. Roer na een paar minuten goed door zodat je een mooie egale ganache krijgt.

Het taartje

Haal de cake uit de vorm en haal het bakpapier ervan af, snijd de cake overdwars doormidden zodat deze gevuld kan worden. Gebruik de helft van de gelei voor de vulling en de rest voor de bovenkant en eventueel de zijkanten te bestrijken. Werk snel want de gelei stijft vrij snel op. Verwarm eventueel opnieuw. Zet op een rooster om de taart met de ganache te kunnen overgieten. Giet de ganache over de taart en strijk voorzichtig lichtjes over de bovenkant en zijkanten en zorg hierbij dat de zijkanten bedekt zijn. Laat uitdruppen en opstijven. Versier de onderkant desgewenst met hagelslag voor een mooie afwerking en decoreer met wat krullen van de schil.

Chocolade sinaasappel taart

De stukjes

Voor de vierkante vorm snijd je de zijkanten los, haal het bakpapier los en leg het bakpapier en de cake weer terug in de vorm. Verdeel alle gelei over de bovenkant en laat afkoelen. Giet de ganache over de gelei laag in de vorm en laat opstijven. Haal voorzichtig uit de vorm en snijd met een warm mes de cake in gelijke stukjes. Dit gaat het makkelijkste door het mes steeds in een litermaat met heet water te steken en steeds met een stukje keukenpapier af te drogen.

Bewaar de Chocolade sinaasappel taart koel en snijd niet al te grote stukjes, deze is door de ganache namelijk vrij machtig.

Tafel lekker!

Tags: Chocolade
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Appeltaart met abrikoos
Taart

Appeltaart met abrikoos

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Reacties 2

  1. Dineke Liesting says:
    6 jaar geleden

    Ik.merk dat het beslag makkelijk gaat schiften. Mijn koffie sinaasappelsap is lauw. Moet het misschien helemaal koud zijn?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief