Chocolademousse taart – Het lekkerste chocoladedessert dat je je maar kunt bedenken. Als je van chocolade houdt, dan mag je de taart uit dit recept niet missen, want de taart zit vol met chocolade. Hij ziet er ook nog eens heerlijk uit, dus je gaat gegarandeerd indruk op je vrienden of familie maken als je de chocolademousse taart op tafel zet!
Een taart van chocolademousse maken
Meer chocolade gaat het niet worden, want de taart bestaat vooral uit een mousse van slagroom en chocolade, die net stevig genoeg is om er een taart van te maken. Een taart van vooral mousse moet 24 uur in de koeling opstijven om hem te kunnen snijden. Die tijd moet je echt aanhouden om te voorkomen dat de chocolademousse taart instort. Het snijden van de taart doe je heel voorzichtig met een warm en schoon mes.
Maak een snelle variant van dit recept in een glaasje
De chocolademousse taart uit dit recept is niet moeilijk om te maken. Heb je niet zoveel geduld en smacht je naar dit echt lekkere chocoladedessert? Dan kun je dit recept ook prima in een schaal of in glaasjes maken. Dan kun je er al na een uurtje van genieten. Daarmee maak je het jezelf ook makkelijker. Een dessert in een glaasje kan tenslotte niet of nauwelijks mislukken of uit elkaar vallen.
Chocolademousse met chocoladekoekjes in elke smaak
De chocolademousse taart is chocolade in drievoud, mousse van pure en van witte chocolade en de bekende chocoladekoekjes die je gebruikt voor de bodem en als stukjes in de wittechocolademousse. De vulling van die koekjes heb je in verschillende smaken, neem de smaak die jij graag lust, dit maakt voor het recept niets uit. Zo kun je dus variëren als je de chocolademousse taart maakt en steeds een nieuwe variant van de taart op tafel zetten!
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Chocolademousse taart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml slagroom
- 225 ml kookroom
- 125 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
- 200 gram witte chocolade, in stukjes gehakt
- 2 rollen oreo koekjes, naar keuze
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chocolademousse taart:
Als je de taart in een springvorm maakt, gebruik dan een vorm van 26-28 cm doorsnede en bekleed die dan eerst met bakpapier. Makkelijker is het als je de chocolademousse taart in een ovenschaal maakt zodat je hem kunt scheppen.
Maak alle koekjes los zodat je een helft met vulling en een helft zonder vulling hebt. Leg de koekjes met de vulling naar boven in de vorm of schaal, leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Hier zijn dubbel gevulde koekjes gebruikt en die waren, op een na, nodig voor de bodem. Heb je alleen gevulde dan houd je er waarschijnlijk meer over, gebruik die dan voor decoratie samen met een paar koekjes zonder vulling. De rest breek je in kleine stukjes.
Doe de chocolade in kommetjes die in de magnetron kunnen, bijvoorbeeld soepkommen.
Verhit 125 ml kookroom en giet die over de pure chocolade. Doe er de suiker bij en zet opzij zodat de chocolade kan smelten.
Klop alle slagroom tot ze lobbig is. Doe 200 gram hiervan in een kom en zet in de koelkast, dit is voor de wittechocolademousse.
Roer de chocolade goed door zodat die helemaal is opgelost. Verwarm als dat nodig is 10 seconden in de magnetron. Let op chocolade mag niet te heet worden. Liefst niet warmer dan lichaamstemperatuur.
Schep 2 lepels slagroom bij de lauwe chocolade en roer goed door.
Doe nu de chocolade bij de rest van de slagroom en spatel kort door tot alles goed gemengd is. Doe dit niet te lang om schiften te voorkomen.
Giet de mousse over de koekjes en strijk de bovenkant glad. Zet dit nu minimaal een uur in de koelkast of beter nog in de diepvries om op te laten stijven.
Maak nu de wittechocolademousse op dezelfde manier. Verhit 100 ml kookroom en giet dit over de chocolade. Je hebt nu in verhouding meer chocolade, dus hij zal iets minder goed smelten. Verwarm eventueel bij in de magnetron per 10 seconden. Pas op witte chocolade verbrandt snel!
Klop de slagroom uit de koelkast kort even op, die is waarschijnlijk een beetje teruggelopen.
Voeg weer 2 eetlepels slagroom bij de lauwe chocolade en meng goed.
Doe de chocolade bij de rest van de slagroom en meng kort door. Voeg er de koekkruimels aan toe en schep ze er kort doorheen. Haal de bodem met chocolademousse uit de koelkast en giet de wittechocolademousse er voorzichtig op. Strijk glad af en decoreer met de achtergehouden koekjes. Zet minimaal 1 uur koud.
Als je een taart maakt moet die een dag opstijven in de koelkast.
Zet een smalle hoge kom of litermaat klaar met warm water en een groot stuk keukenpapier. Haal de eventuele rand van de springvorm door de mousse eerst los te maken met een warm en nat aardappelmesje.
Schuif de taart voorzichtig op een bord, vertrouw je het niet laat er dan de bodem onder zitten. Snijd de chocolademousse taart met een scherp mes wat je steeds kort in warm water schoonmaakt en droog veegt met het keukenpapier.
Tafel lekker !!
Hallo,
Als ik hem in een kleinere springvorm wil maken? Hoe bereken ik dan de hoeveelheid van de ingrediënten?
Mvgr
Carien Kerste
De taart is voor 12 personen in een springvorm van 26-28 cm. Het ligt eraan welke maat en voor hoeveel personen je wil maken. Voor 8 personen zou je 20-22 cm kunnen gebruiken. Je hebt voor 8 personen dan 2/3 van het recept nodig. Of je deelt het recept door 12 x het aantal personen.
Hoi,
Heeft u een alternatief voor oreo koekjes?
Mvg
Mireille meems
Zeker Mireille speculaas is ook erg lekker, eigenlijk kun je vrijwel alle droge koekjes hiervoor gebruiken.