Dubbel laagse chocolade cheesecake –Ā Eigenlijk is er altijd wel een gelegenheid te bedenken om een lekkere cheesecake te bakken, hoewel bakken met een cheesecake natuurlijk niet altijd nodig is want ook zonder oven kan er een cheesecake “gebakken” worden, toch koos ik voor een cheesecake uit de oven. Vaak wordt de cheesecake dan wat steviger, romiger terwijl een koude bereiding juist een wat luchtiger resultaat geeft.
Voor een cheesecake kun je legio aan ingrediĆ«nten gebruiken, typisch zo’n taart waar je je eigen creativiteit en smaak op los kunt laten, kies een ingrediĆ«nt die jij lekker vindt en ga aan de slag.
Voor wie mij een beetje heeft gevolgd op Lekker Tafelen zal het niet moeilijk raden zijn welk ingrediĆ«nt ik koos……juist Chocolade !!
Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnee van 22 cm met bakpapier en smeer de rand heel lichtjes in met een beetje olie.
Dubbel laagse chocolade cheesecake
Bodem
- 110 gram boter
- 45 gram suiker
- 150 gram bloem
- 10 gram cacao
Verwarm de oven voor op 180 graden
Meng de ingrediƫnten in een kom tot een kruimelig deeg. Verdeel over de bodem van de bakvorm en druk eventueel aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 12 minuten en laat hem helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Witte vulling
- 450 gram Philadelphia
- 125 gram suiker
- 1/2 vanillestokje
- 15 gram bloem
- 125 gram zure room
- 1 ei
- 1 eidooier
Klop de Philadelphia en de suiker in een kom tot een romige massa. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit er samen met de bloem bij. Mix alles goed door elkaar tot het flink luchtig wordt. Voeg er de zure room bij, dan het ei en als laatste de eidooier.
Schenk de vulling op de bodem.
Chocoladevulling
- 125 gram pure chocolade
- 450 gram Philadelphia
- 150 gram suiker
- snuf zout
- 100 gram zure room
- 1 ei
- 1 eidooier
Smelt de chocolade au bain marie en laat hem afkoelen. Roer de Philadelphia, de suiker en het zout in een kom tot een romige massa. Roer dan de zure room erdoor. Vervolgens het ei en dan de eidooier. Als laatste roer je de gesmolten chocolade er goed doorheen.
Schenk dit voorzichtig op de witte vulling.
Bak de taart nu 10 minuten op hoge temperatuur, na 10 minuten verlaag je de temperatuur naar 110 graden en bak je de taart af in 60 minuten. Zet de oven uit maar laat de taart nog zo’n 50 minuten in de oven staan. Neem hem daarna uit de oven en laat hem in de koelkast het liefst een hele nacht maar minimaal 6 uur verder opstijven.
Decoratie
- 250 ml slagroom
- 80 gram poedersuiker
- 1 el cacao
Omdat ik voor het decoreren 2 kleuren slagroom gebruik verdeel ik de slagroom over 2 kommen. 125 ml voor de witte slagroom en 125 ml voor de chocoladeslagroom. Hetzelfde doe je met de poedersuiker. Voor de chocoladeslagroom schep je vlak voordat de slagroom stijf is geklopt er 1 el cacao bij en klopte hem verder stijf.
Voor de chocoladesnippers schaaf je met een dunschiller wat snippers van een stukje chocolade. Witte chocolade op de chocolade slagroom, pure chocolade op de witte slagroom.
Tafel Lekker !!