• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Taart

Gebakken kwarktaart is een Duitse lekkernij

Heerlijk fris door de kwark en citroen

Connie Derks door Connie Derks
in Taart
0
Gebakken kwarktaart

Gebakken kwarktaart – Dat Duitsers van gebak houden is algemeen bekend. In de Duitse thuiskeukens worden de lekkerste taarten gebakken. Dit recept voor gebakken kwarktaart toont aan dat het bakken van taarten niet moeilijk hoeft te zijn.

Echte kwarktaart

In dit recept voor Duitse gebakken kwarktaart zit maar liefst een hele kilo van die heerlijke verse zuivel. De taart bestaat dan ook vooral uit kwark. Je maakt hem heel makkelijk, want je hoeft alleen maar alles door elkaar te roeren. Een bodem maken hoeft niet, het beslag kan zo in de ingevette en bebloemde vorm.

Gebruik volle kwark voor de gebakken kwarktaart, omdat er niet veel extra ingrediënten aan toegevoegd worden, heb je echt die volle kwark nodig voor een lekker romige taart.

Het recept voor de kwarktaart is echt heel makkelijk, je hebt er wel een beetje geduld voor nodig, wat voor sommigen dan ook weer niet meevalt. De gebakken kwarktaart zit maar liefst 90 minuten in de oven.

Verrassend fris door gebruik van citroen

Als je de Duitse gebakken kwarktaart ziet, lijkt hij misschien een beetje saai, maar als je een hap neemt weet je dat het uiterlijk van de taart erg misleidend is. De combinatie van volle romige kwark en citroenrasp en sap maakt dat het een heerlijk frisse en absoluut geen zware kwarktaart is. Bovendien is de kwarktaart eigenlijk best wel een verantwoorde keuze als het om snoepen gaat. De taart zit boordevol eiwitten en in verhouding niet echt veel suiker. Zeker als je het met vers fruit serveert, zet je een perfect gebakje op tafel.

Verschil tussen gebakken kwarktaart en cheesecake

Kwarktaart, cheesecake: het lijkt wel een beetje op elkaar, maar toch is kwarktaart wat frisser dan cheesecake. Dat komt doordat cheesecake met roomkaas wordt gemaakt en kwarktaart met een frisse volle kwark. Omdat het productieproces van kwark en roomkaas verschillend is, smaakt kwark iets zuurder dan roomkaas. Dit ‘zuurtje’ proef je terug in de gebakken kwarktaart en dat maakt het lekker fris.

Serveer tips

De gebakken kwarktaart is zo naturel al heel lekker, met een paar simpele toevoegingen maak je er een echt feestje van.

  • Vers fruit zoals aardbeien, bosbessen of schijfjes perzik.
  • Een heerlijk dot slagroom. (Duitsers gebruiken ongezoete slagroom)
  • Een lepel huisgemaakte jam.
  • Lemon of andere curd.
Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.

Gebakken kwarktaart

Porties: 10-12 punten
Bereidingstijd: 100 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg volle kwark
  • 4 eieren
  • 100 gram griesmeel
  • 100 gram gesmolten boter
  • 200 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 biologische citroenen
  • 30 gram maizena
  • 15 gram bakpoeder

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken kwarktaart:

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm met bakpapier. Besmeer het bakpapier en de randen met een beetje gesmolten boter en doe er 2 eetlepels van het griesmeel in. Verdeel het griesmeel gelijkmatig over de vorm en schud de rest in een grote kom.

Doe de droge ingrediënten bij het restant griesmeel in de kom en roer dit door elkaar zodat alles goed gemengd is en de eventuele klontjes verdwenen zijn.

Rasp de schil van de citroenen heel fijn en pers de citroenen uit. Voeg dit bij de droge ingrediënten samen met de kwark, de eieren en de gesmolten (licht afgekoelde) boter. Roer alles goed door elkaar tot een glad mengsel.

Giet het beslag in de vorm en zet dit een uur op de onderste richel in de oven. Na dat uur zet je de taart heel voorzichtig een richel hoger en laat hem dan nog een half uur bakken. Zet de oven uit en zet de deur op een kier en laat de taart hierin minstens een half uur afkoelen tot lauwwarm.

Haal de taart uit de vorm en zet hem op een schaal. Serveer de gebakken kwarktaart lauwwarm of koud.

Bewaar de kwarktaart in de koeling.

Tafel lekker !!

DeelPin8VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kruisbessentaart met schuim
Taart

Kruisbessentaart met schuim; of maak er een kruisbessenvlaai van

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout
Taart

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout; van verse pruimen

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen met luchtige schuimlaag

Limburgse kersenvlaai
Taart

Bak een Limburgse kersenvlaai met échte Hollandse kersen

Yoghurttaart met fruit
Taart

Yoghurttaart met fruit als zomerse traktatie

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Reacties 19

  1. Saskia says:
    8 maanden geleden

    Beste redactie, ik wilde deze taart graag met de helft van de ingrediënten maken. Nu vroeg ik me af welke baktijd ik moet aanhouden.
    Met vriendelijke groeten, Saskia

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      8 maanden geleden

      Dat is heel erg afhankelijk van de vorm die je gebruikt Saskia. Ga uit van 75% van de aangegeven baktijd. Maar controleer vooral regelmatig of hij niet te hard gaat.

      Beantwoorden
  2. Marina says:
    2 jaar geleden

    Heerlijke kwarktaart gemaakt.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat die lekker was Marina!

      Beantwoorden
  3. Gerrit Smink says:
    2 jaar geleden

    Geweldig recept. Geweldig resultaat. Zowel ‘hele’ als ‘halve’ taart. Lekker!!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat de kwarktaart gelukt is Gerrit, geniet er lekker van 😉

      Beantwoorden
      • JJ says:
        2 maanden geleden

        ECHT een goede Käsetorte.
        Bakte ‘m met magere kwark en het resultaat mocht er wezen.

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 maanden geleden

          Fijn dat het gesmaakt heeft JJ. Leuk dat je het deelt!

          Beantwoorden
  4. Ellen says:
    3 jaar geleden

    Eieren en kwark komen nergens voor in het recept?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Niet woordelijk Ellen, maar er staat… “voeg nu alle overige ingrediënten toe”.

      Beantwoorden
      • Ellen says:
        3 jaar geleden

        Zo suf dat ik daar overheen gelezen heb…

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          3 jaar geleden

          Dat is niet erg Ellen… Als je het recept probeert, laat je ons dan weten of het gelukt is?

          Beantwoorden
          • Ellen says:
            3 jaar geleden

            Zal ik zeker doen. Maar heb nu al een ander recept gemaakt

  5. Arianne says:
    8 jaar geleden

    hallo Jurriaan, wanneer ik het recept even doorlees komt de Kwark en eieren juist nadat je de gesmolten boter hebt toegevoegd. Hopelijk is je taartje zo ook goed gelukt, ze lijkt me heerlijk fris en smeuïg als ik alles zo lees. 🙂

    Beantwoorden
  6. Jurriaan says:
    8 jaar geleden

    de helft van het recept mist, er wordt nergens over de kwark en eieren zelf gesproken, ik ben het nu op de gok aan het maken

    Beantwoorden
    • Jess says:
      4 jaar geleden

      Ik zie dat het gewojzigd is nu staat er kwark ipv melk. 🙂

      Beantwoorden
  7. Johanna says:
    8 jaar geleden

    Ziet er geweldig lekker uit. Zelf eet ik glutenvrij en vraag mij af waar ik griesmeel mee kan vervangen.

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      8 jaar geleden

      Hallo Johanna, ik heb even zitten zoeken op het net en denk dat deze goed vergelijkbaar is : Millet griesmeel bio – glutenvrij
      Kastanjemeel is ook heerlijk om te gebruiken voor eventueel gebakjes en koekjes, het heeft een heerlijke nootachtige smaak en is van nature glutenvrij.

      Beantwoorden
    • Cees says:
      5 jaar geleden

      Griesmeel vervangen door maispolenta (=mais griesmeel)

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!